Τετάρτη, Νοεμβρίου 17

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία

Επιμέλεια: Θάνος Ξυδόπουλος

Η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία που έχει το κόκκινο κρασί αποτελούν εδώ και καιρό μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Πολλοί πιστεύουν πως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αποτελεί μέρος μια υγιεινής διατροφής και ενός ισορροπημένου lifestyle. Υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που δείχνουν πως η μικρή αλλά τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένου καρδιαγγειακών ασθενειών. 

Η ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε τακτικά διαστήματα έδειξε πως υπάρχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγου της περιεκτικότητας ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Κατά μέσο όρο μια τυπική ποσότητα σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, 148 ml, παρέχει τα ακόλουθα διατροφικά χαρακτηριστικά:

Θερμίδες: 125
Υδατάνθρακες: 4 γρ.
Σάκχαρα: 1 γρ.
Αλκοόλ: 16 γρ.

Το Γαλλικό παράδοξο και η κατανάλωση κρασιού

Το κόκκινο κρασί έχει αναφερθεί ως η βασική αιτία για το «Γαλλικό παράδοξο». Η συγκεκριμένη έκφραση αναφέρεται στην παρατήρηση που έχει γίνει σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας στη Γαλλία, παρά τη μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι το κόκκινο κρασί είναι ο διατροφικός παράγοντας που προστατεύει τους Γάλλους από βλάβες που προκαλεί η «λιπαρή» διατροφή.

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, η επιγαλλοκατεχίνη και οι προανθοκυανιδίνες. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και ιδίως η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες θεωρούνται υπεύθυνα για τα οφέλη του κόκκινου κρασιού. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την οξείδωση του σώματος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. 

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα από τα σταφύλια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής και της θρόμβωσης καθώς και το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου. Ορισμένες μελέτες που έγιναν σε ζώα εργαστηρίου έδειξαν πως η ρεσβερατρόλη, σε μεγάλες ποσότητες, παρατείνει τη ζωή.

Το κόκκινο κρασί ενδέχεται να μειώνει το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό. Άτομα που καταναλώνουν περίπου 150 ml κόκκινου κρασιού την ημέρα παρουσιάζουν 32% μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Η οξείδωση του οργανισμού και η της «κακής» χοληστερίνης επιπλέον παρουσιάζει μείωση έως και 50%. Κάποιες μελέτες συνηγορούν στο ότι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο από τη μικρή κατανάλωση κρασιού.

Άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού

Το κόκκινο κρασί σχετίζεται και με διάφορά άλλα οφέλη για την υγεία, τα οποία αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζετε με:

  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας: Η κατανάλωση 1-3 ποτηριών κρασί την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και την Νόσου Alzheimer.
  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης: Μελέτη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε πως όσοι κατανάλωναν 2-7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
  • Μείωση στην αντίσταση της ινσουλίνης: Η κατανάλωση 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού χωρίς αλκοόλ για 4 εβδομάδες ενδέχεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες: Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες.

Κόκκινο κρασί, δίαιτα και απώλεια λίπους

Εάν βρίσκεστε σε πρόγραμμα αδυνατίσματος με στόχο την απώλεια λίπους, σίγουρα θα αναρωτιέστε εάν το κρασί έχει θέση στην όλη προσπάθεια. Μελέτες έδειξαν πως υπάρχουν και υπέρ και κατά σε σχέση με την όλη διαδικασία.

Το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό στοιχείο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ευεργετική δράση στη διατήρηση υγιών επιπέδων του σακχάρου, στην υγεία της καρδιάς. Κάποιες μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μικρή ποσότητα (1 ποτήρι, 3-4 φορές την εβδομάδα) ενδέχεται να προφυλάσσει από αύξηση βάρους. Κάποιες άλλες μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει το σωματικό βάρος και τα αντίστοιχα ποσοστά λίπους.

Κάποιες άλλες μελέτες πάλι δεν βρήκαν καμία επίδραση. Κάποιες άλλες μελέτες επάνω σε ανθρώπους βρήκαν πως μακροπρόθεσμα η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στον έλεγχο του σακχάρου. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη καθώς και υψηλών επιπέδων σακχάρου με πιθανή εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .