Αξονική Κολονοσκόπηση χωρίς κολονοσκόπιο, Κορίνθος

Αξονική Κολονοσκόπηση (virtual colonoscopy) είναι η εξέταση που απαλλάσσει τον ασθενή από τον φόβο και τον πόνο της χρήσης του επεμβατικού σωλήνα, καθώς έχει τη δυνατότητα ελέγχου ύπαρξης πολυπόδων του παχέως εντέρου σε 5 μόλις δευτερόλεπτα.

kolonoskopisi-korinthosΗ αξονική κολονοσκόπηση είναι μία μοντέρνα, μη επεμβατική τεχνική, που χρησιμοποιείται εναλλακτικά της κλασικής ενδοσκοπικής κολονοσκόπησης, για την ανάδειξη πολυποειδών βλαβών στο (παχύ - λεπτό) έντερο, ενώ έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τους όγκους.

Στο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού Ισθμού Κορίνθου, ο υπερσύγχρονος αξονικός

τομογράφος 64 τομών μας δίνει την δυνατότητα σε 5" και χωρίς αναισθησία, να απεικονιστεί ολόκληρο το παχύ έντερο, αποφεύγοντας την επίπονη διαδικασία της συμβατικής κολονοσκόπησης για την απεικονιστική διάγνωση.

Στην αξονική κολονοσκόπηση (ή αλλιώς εικονική κολονοσκόπηση), ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αναπαράγει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του εσωτερικού της κοιλιάς και της πυέλου, το οποίο ο ακτινολόγος χρησιμοποιεί για να δει με ευκρίνεια το παχύ έντερο με έναν τρόπο σαν να «ταξιδεύει» εικονικά σε αυτό (virtual colonoscopy). Για να είναι «επιτυχής» η εξέταση απαιτείται καθαρισμός του εντέρου με ειδική προετοιμασία.

Τα πλεονεκτήματα της αξονικής κολονοσκόπησης είναι:

 • Η μηδαμινά επεμβατική εξέταση με μικρότερη πιθανότητα διάτρησης του εντέρου σε σχέση με την ενδοσκόπηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο σημαντικό είναι ότι οι περιπτώσεις διάτρησης του εντέρου που οφείλονται στην κλασική κολονοσκόπηση, καταλήγουν συχνότερα στην χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και στον θάνατο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της αξονικής κολονοσκόπησης.

 • Είναι ανεκτή από τον ασθενή λόγω της μη χρήσης του κολονοσκόπιου.

 • Μπορεί να απεικονίσει ολόκληρο το παχύ έντερο ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με την ενδοσκόπηση. Η αξονική κολονοσκόπηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς που η κλασική κολονοσκόπηση αντενδείκνυται (αντιπηκτική αγωγή, καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο από την καταστολή) ή δεν ολοκληρώθηκε.

Η αξονική κολονοσκόπηση ενδείκνυται σε:

 • Άτομα με αίμα στα κόπρανα. Τα συνηθέστερα αίτια προέλευσης του αίματος είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα, όμως δεν θεωρείται δεδομένο αν δεν αποκλειστεί άλλο αίτιο αιμορραγίας στο περιφερικό τμήμα του εντέρου, γιατί τα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας είναι ακριβώς τα ίδια.

 • Σε ασθενείς με ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας χωρίς εμφανή απώλεια αίματος στους άνδρες και στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Είναι συχνή η λανθάνουσα αιμορραγία από καρκίνο ή πολύποδες στην αρχή του εντέρου.

 • Άτομα που έχουν πρόσφατης έναρξης συμπτώματα από το κατώτερο πεπτικό, που απαιτούν αποκλεισμό οργανικής βλάβης στο παχύ έντερο (αλλαγή στο ρυθμό και την σύσταση των κενώσεων, πόνος, κλπ).

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου και πολλές φορές χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες «καλός» καρκίνος αν διαγνωστεί έγκαιρα!

 

Προετοιμασία Κολονοσκόπησης (FLEET PHOSPHO SODA)

2 μέρες πριν την εξέταση, πίνετε Γάλα Μαγνησίας (1 κουταλιά σούπας πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ) & η διατροφή σας να αποτελείται από ζυμαρικά ή σούπες.

• Την παραμονή της εξέτασης (24 ώρες πριν την εξέταση): Είναι ανάγκη να αρχίσετε την λήψη του FLEET PHOSPHO SODA την παραμονή της εξετάσεώς σας. Δεν πρέπει να φάτε καμία στερεά τροφή όσο θα παίρνετε το FLEET PHOSPHO SODA. Πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερα διαυγή υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, να προλάβετε το αίσθημα της πείνας & να εξασφαλίσετε άριστη προετοιμασία.

Διαυγές υγρό σημαίνει νερό, ζωμός κρέατος ή ψαριού που έχει σουρωθεί για να αφαιρεθεί κάθετι στέρεο, χυμούς φρούτων χωρίς τον πολτό, χαμομήλι, τσάι ή μαύρος καφές και διαυγή αεριούχα ποτά ή μη αεριούχα ποτά, π.χ λεμονάδα, πορτοκαλάδα, σόδα, χυμό μήλο-ανανά...

Απαγορεύεται η βυσσινάδα & το γάλα. Αν πεινάτε μπορείτε να φάτε καραμέλες ή ζελέδες φρούτων.

Πρωινό & καθόλη την ημέρα: Πίνετε διαυγή υγρά, καμία στερεά τροφή.

• Στις 17:00 το απόγευμα, αδειάζετε το πρώτο φιαλίδιο FLEET PHOSPHO SODA σε ένα ποτήρι νερό συμπληρώνοντάς το με νερό και το πίνετε. Στην συνέχεια πρέπει να πιείτε 4 (τέσσερα) ποτήρια νερό ανά 15 λεπτά της ώρας το καθένα περίπου.

• Στις 9:00 το βράδυ, διαλύεται και το περιεχόμενο του δεύτερου φιαλιδίου FLEET PHOSPHO SODA σε ένα ποτήρι νερό και το πίνεται. Στη συνέχεια πρέπει να πιείτε 4 (τέσσερα) ποτήρια νερό ανά 15 λεπτά της ώρας το καθένα περίπου.

Μέχρι την εξέτασή σας μπορείτε να πιείτε όσα διαυγή υγρά θέλετε. Καμία στερεά τροφή.

Η δράση του FLEET PHOSPHO SODA αρχίζει μέσα σε μισή ώρα και μπορεί να συνεχιστεί έως 6 ώρες μετά την 1η δόση και 3 ώρες μετά την 2η δόση, έτσι ώστε θα είναι καλή ιδέα για σας να έχετε στο διάστημα αυτό εύκολη πρόσβαση σε μία τουαλέτα.

 

 • Παρακαλούμε εάν πρόκειται για επανάληψη της κολονοσκόπησης να φέρετε μαζί σας την βιντεοκασέτα που σας είχαμε προσκομίσει κατά την προηγούμενη εξέταση.
 • Παρακαλούμε πριν ξεκινήσει η εξέταση στο ιατρείο να πάτε προς ούρηση.
 • Η φαρμακευτική σας αγωγή, εφόσον υπάρχει, να συνεχιστεί κανονικά.
 • Παρακαλούμε σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να παρευρεθείτε για την κολονοσκόπηση στο προκαθορισμένο ραντεβού, να μας ενημερώσετε έγκαιρα.
 • ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΑΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ, ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ.

 

Προγραμματίστε τώρα έναν προληπτικό έλεγχο,
μια κολονοσκόπιση χωρίς κολονοσκόπιο, σε μόλις 5 δευτερόλεπτα!

kolonoskopisi february-2014

 https://www.matp.gr/el/axoniki-kolonoskopisi-isthmos-korinthou-kostos.html