Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιμένει στις ευθύνες των πολιτών - Ούτε λέξη για το ανοχύρωτο ΕΣΥ

Η χώρα βρίσκεται μπλεγμένη ακόμα μια φορά στον κυκεώνα ενός νέου πανδημικού κύματος του κορωνοϊού, ενώ το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτο. Στα νοσοκομεία όλης της χώρας επικρατεί χάος και ασφυξία, με τους διασωληνωμένους, τους νεκρούς και τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία (!) το νέο κύμα και ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα παρά μόνον για τους ανεμβολίαστους.

Το πρωί της Τετάρτης, έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από την Βρετανία θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους πολίτες, 37 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ο πρωθυπουργός βασιζόμενος στην επικοινωνιακή πολιτική, θα απευθύνει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι ο ιός είναι πιο επιθετικός τον χειμώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κουνήσει ακόμα μια φορά το δάχτυλο στους πολίτες που δεν κατάφερε να τους πείσει να εμβολιαστούν, εφαρμόζοντας πρακτικές με σκληρά μέτρα και διαχωρισμό της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ξανά για το περιβόητο τείχος ανοσίας, το οποίο όπως αποδείχτηκε και από χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν έχει επιτευχθεί και θα τονίσει ότι το εμβόλιο είναι ο μοναδικός τρόπος για να περάσουμε τις γιορτές με ασφάλεια και ελευθερίες…

Κοινώς θα ακούσουμε ακόμα μια φορά- με το βλέμμα καρφωμένο στις γιορτές- ότι υπεύθυνοι για την χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία, για τα οποία χρειάστηκε να ληφθούν εξοντωτικά μέτρα, είναι μόνο οι πολίτες…

Κυβερνητικά στελέχη που μιλούν νυχθημερόν στα κανάλια, κάνουν λόγο για νέα μέτρα που θα επιβληθούν σε ανεμβολίαστους, ωστόσο ο πρωθυπουργός αύριο δεν αναμένεται να ανακοινώσει κάτι σχετικό. Επομένως όσοι δεν εμβολιαστούν, δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους της εστίασης για να γιορτάσουν, αλλά θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς με rapid test. «Τσεκαρισμένοι» θα πρέπει να είναι και όλοι όσοι ανεμβολίαστοι σπεύσουν να κάνουν τις αγορές τους στα εμπορικά καταστήματα. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για υποχρεωτικά rapid test σε σούπερ μάρκετ, ωστόσο αυτό κρίθηκε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί ένα απαράδεκτο μέτρο για τους πολίτες που θέλουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

«Μαύρος Δεκέμβριος» – Ασφυξία στα νοσοκομεία

Με τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ να καταγράφουν νέο ρεκόρ στους νεκρούς (80 θάνατοι) και τα κρούσματα να καλπάζουν (8.129), προκαλεί έντονη ανησυχία το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 547.

Με δραματικές προειδοποιήσεις, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα ράντζα έχουν «πνίξει» τους διαδρόμους των νοσοκομείων, ενώ όπως τονίζουν η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Επιπλέον, την ίδια ώρα οι ειδικοί κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις γιορτές, προβλέποντας «μαύρο» Δεκέμβριο. Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για νέα έξαρση από την Κυριακή, η οποία θα κορυφωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. «Είναι πολλά ‘αν’ αλλά θεωρώ ότι οι στιγμές είναι πέρα από κρίσιμες, με 70 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, που είναι δυστυχώς αποτυχία μας σαν κοινωνία», ανέφερε. Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά μπορεί να φτάσουν μέχρι και 8.500 γεγονός που θα σημαίνει ότι θα έχουμε και πολλούς νεκρούς.

Το καλό και το κακό σενάριο

παρόμοιες εκτιμήσεις έκανε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ο οποίος προέβλεψε μέσο όρο 8.000 κρούσματα ημερησίως από τον Δεκέμβριο και μίλησε για δύο σενάρια: «Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών».

Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους. Ειδικά δε για τον αριθμό των νεκρών από Covid, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση: «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049». Ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να επιβληθούν περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών:«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή. Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών. Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών. Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι», εξήγησε.

Πηγή: newsbreak.gr