Δευτέρα, Νοεμβρίου 15

Το σοκ του πληθωρισμού φέρνει τα πάνω κάτω σε μετοχές, crypto και χρυσό – Τι αναμένεται να συμβεί

Οι τιμές των προϊόντων στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών δεκαετιών - Στο υψηλό ενός έτους το δολάριο - Ποιες μετοχές κινδυνεύουν

Στις ΗΠΑ, η πρόσφατη αύξηση στις τιμές καταναλωτή, αλλάζει τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα αναφορικά με την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι παροδικό.

Οι τιμές των προϊόντων στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Σε έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό, οι μεγάλοι νικητές αναμένεται να είναι οι μετοχές αξίας, τα ψηφιακά νομίσματα αλλά και ο χρυσός.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, οδηγούν τις μετοχές του δημοσίου και της τεχνολογίας σε πτώση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το δολάριο φτάνει κοντά στο υψηλό ενός έτους, την ίδια στιγμή που τα σενάρια πως η Federal Reserve σύντομα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, πληθαίνουν.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον πληθωρισμό

Οι προοπτικές εξέλιξης της αμερικανικής αγοράς ομολόγων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού πολλαπλασιάζονται.

Το γεγονός αυτό φανερώνεται από τα «breakevens» τα οποία παρακολουθούν τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των τίτλων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό αλλά και των κανονικών ομολόγων.

Εναλλαγή αποτίμησης

Ο πληθωρισμός αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και μαζί του αυξάνονται και οι πιθανότητες για την άνοδο των επιτοκίων θέτοντας σε κίνδυνο με τον τρόπο αυτό, τις μετοχές με την υψηλότερη αξία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία και τα μερίδια διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών κινδυνεύουν περισσότερο. 

Χρυσός 2.0

Οι πραγματικές αποδόσεις έχουν επίσης υποχωρήσει, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές να αναζητήσουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακούς αντισταθμιστές όπως είναι ο χρυσός.

Αυτό βοήθησε να φτάσει το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, σε υψηλό ρεκόρ αγγίζοντας έτσι, τα 69.000 δολάρια αυτήν την εβδομάδα. Συγχρόνως, η συνολική αγοραία αξία της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε για λίγο τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko.com.

Επιπέδωση της καμπύλης

Στην Αμερική, η καμπύλη των αποδόσεων καταγράφει και πάλι μια πιο επίπεδη πορεία έπειτα από μια σύντομη αυξητική της διακύμανση. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 5ετίας και 30ετίας μειώθηκε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2020 – σε μια νύχτα, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι έμποροι ομολόγων ανησυχούν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθώς και για τον κίνδυνο λάθους της πολιτικής εάν η Federal Reserve αισθανθεί την ανάγκη να δράσει προκειμένου να περιορίσει τις χαμηλές τιμές.

King … dollar

Η επιτάχυνση των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων αμέσως μετά το συμπέρασμα της Fed για τη μείωση των τονωτικών αγορών ομολόγων της, έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του δολαρίου.

Με τον τρόπο αυτό όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν ροές κεφαλαίων από περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών, επηρεάζοντας τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα νομίσματα.


https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/to-sok-tou-plithorismou-ferni-ta-pano-kato-se-metoches-crypto-ke-chriso-ti-anamenete-na-simvi/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .