Πέμπτη, Νοεμβρίου 25

«Kαβείρια Palace»: Το λαμπερό resort που προσπάθησε να σώσει ο Ψωμιάδης ξανά στο σφυρί με τιμή… Black Friday (pics)

  • Σταύρος Γριμάνης

Στις 10 Δεκεμβρίου ο νέος πλειστηριασμός για το φημισμένο κάποτε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Λήμνου - Στα 2,6 εκατ. ευρώ η μειωμένη τιμή εκκίνησης

Για μια ακόμη φορά οδηγείται στο σφυρί το «Καβείρια Palace», το φημισμένο κάποτε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Λήμνου, που ρημάζει εδώ και χρόνια.

Ο νέος πλειστηριασμός θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου με μειωμένη, -κατά 700.000 ευρώ-, τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,6 εκατ. ευρώ, από 3,3 εκατ. ευρώ που ήταν πριν.

Λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης το «Καβείρια Palace» δεν θυμίζει σε τίποτα το σύντομο μεν, αλλά «ένδοξο» παρελθόν του, έχοντας χαρακτηριστεί μάλιστα και ως «το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα» του Αιγαίου.

Η αφετηρία και το πέρασμα στον Ψωμιάδη

Η αφετηρία του βρίσκεται στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν ο επιχειρηματίας Aπόστολος Xριστοφόρου αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το συγκρότημα, που πέρα από το κεντρικό κτίριο, τους συνεδριακούς χώρους, τα γήπεδα, τη μεγάλη πισίνα, τα εστιατόρια, περιλάμβανε ολόκληρο «χωριό» από αυτόνομα σπίτια. Διέθετε 242 δωμάτια, δυναμικότητας 550 κλινών. Ήταν, με άλλα λόγια, ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό project για την εποχή του, ταυτόχρονα όμως και πολύ απαιτητικό σε κεφάλαια.

Για την κατασκευή του ελήφθησαν υψηλά δάνεια, ενώ μέρος της χρηματοδότησης καλύφθηκε και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Άνοιξε τις πύλες του το 1994, λειτούργησε για δύο χρόνια με διάφορα προβλήματα και στη συνέχεια ο Χριστοφόρου οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων και του υψηλού κόστους για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Κάπως έτσι εισήλθε στο σκηνικό ο αείμνηστος Mάκης Ψωμιάδης. Εκτός από την ενασχόλησή του με τα ποδοσφαιρικά και τις άλλες πολυσυζητημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο “Big Mac”, όπως τον αποκαλούσαν, είδε στο «Καβείρια Palace» την ευκαιρία να δώσει το «παρών» και στις business του τουρισμού. Ούτε εκείνος όμως δεν μπόρεσε να το σώσει…

Ακολούθησε το λουκέτο και η εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να υποστεί επανειλημμένα πλιάτσικο και να αποψιλωθεί από σχεδόν τα…πάντα.

Η περίοδος Κέρτσικωφ

Στις αρχές του 2007 το ξενοδοχείο δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε σε μια νεοσύστατη τότε εταιρία, έναντι τιμήματος 2,1 εκατ. ευρώ. H συμφωνία, όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο, προέβλεπε προκαταβολή 700.000 ευρώ και τη σταδιακή αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού. Η εταιρεία που απέκτησε τον Ιούλιο του 2007 το Kαβείρια Palace, ήταν η KLC VII Hellas, δηλαδή μία από τις εταιρείες του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Κέρτσικωφ. Ο οποίος ωστόσο δεν αξιοποίησε ποτέ το συγκρότημα.

Έτσι, από τον Μάρτιο του 2020 το άλλοτε «λαμπερό» Kαβείρια Palace ή για την ακρίβεια ό,τι έχει απομείνει από αυτό, ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ, επισπεύδουσα την Tράπεζα Πειραιώς και οφειλέτιδα την εταιρία KLC VII Hellas και τον ίδιο τον Β. Κέρτσικωφ «υπό την ιδιότητα του ως τρίτου κυρίου ενυπόθηκου ακινήτου».

Το Kαβείρια Palace, που αναπτύσσεται σε έκταση 182 στρεμμάτων βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι απόλυτα λεηλατημένες, βγήκε στις 4 Μαρτίου 2020 στο σφυρί.

Στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφεται η έκταση των 182 στρεμμάτων και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από τον κύριο όγκο του ξενοδοχείου συνολικής επιφάνειας 10.850,71 τ.μ., υπόγειους βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 5.781,21 τ.μ. και bungalous συνολικής επιφάνειας 5.845,55 τ.μ. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αναφέρεται ότι είναι «καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια (υγρασία, λεηλασία, έκθεση στα καιρικά φαινόμενα κ.ά.)».

Ο πρώτος πλειστηριασμός ήταν άγονος «ελλείψει ενδιαφερομένων», αλλά στη συνέχεια η KLC VII Hellas και ο Β. Κέρτσικωφ κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα ζήτησαν από τα 3.300.000 ευρώ που ήταν να αυξηθεί στα 7.088.000 ευρώ. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης που εκδίκασε την αίτηση στις 27 Οκτωβρίου 2020 εξέτασε τα δεδομένα και κατέληξε στην απόρριψή της.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο εστίασε στην έκθεση κατάσχεσης σύμφωνα με την οποία «οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι σήμερα καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επισκευή ή βελτίωση», καθώς και στην έκθεση εκτίμησης (από 26.6.2019) βάσει της οποίας η αξία του προσδιορίσθηκε στο ποσό των 3.300.000 ευρώ.

Η κατάσταση κατά το χρόνο της αυτοψίας περιγράφεται ως «πολύ κακή» και «καθόλου συντηρημένη», με το κεντρικό κτίριο και τα περιμετρικά αυτού να παρουσιάζουν πτώση στέγης, όλα τα κτίσματα να παρουσιάζουν σημαντικές φθορές, χωρίς εξοπλισμό, με καθαιρεμένα κουφώματα, είδη υγιεινής και όλες τις εγκαταστάσεις κατόπιν λεηλασίας και έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «η εγκατάσταση χρήζει ανακαίνισης με προοπτική ολοκλήρωσης δύο έτη και εκτιμώμενο κόστος επισκευής 9.295.311 ευρώ».

Οι αιτούντες προσκόμισαν άλλη έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου (οικοπέδου με ξενοδοχειακή εγκατάσταση), σύμφωνα με την οποία, η αγοραία αξία του εκτιμάται στο ποσό των 7.088.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Λήμνος δεν αποτελεί εδραιωμένο τουριστικό προορισμό του Βορείου Αιγαίου, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων (μόλις 48 στο σύνολο) να είναι εποχικά, μόλις δύο από αυτά να είναι κατηγορίας 5 αστέρων ενώ μόλις τρία 4 αστέρων. Η εκτιμήτρια εκτίμησε την αγοραία αξία του κατασχεθέντος μεταξύ 24.642 ευρώ και 32.142 ευρώ ανά δωμάτιο, στηριζόμενη σε συγκριτικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει, «διαθέτει δική του παραλία και πρόσωπο στη θάλασσα 529 μ., έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, διαθέτει ωραίο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και είναι πλησίον του Ι.Ν. Καβείρων». Παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι «χρήζει πλήρους ανακατασκευής, δεν βρίσκεται σε εδραιωμένο τουριστικό προορισμό όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδο, με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό». Σημειωτέον μάλιστα ότι το κόστος ανακατασκευής, διάρκειας δύο ετών, εκτιμήθηκε σε 18.800.000 ευρώ.

«Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκθέσεων εκτίμησης είναι αξιοσημείωτη, παρά το ότι αμφότερες αναφέρουν ότι συνεκτίμησαν τις ίδιες (θετικές και αρνητικές) παραμέτρους» επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε την αίτηση ως ουσιαστικά αβάσιμη και αποφάσισε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2020 να πραγματοποιηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης των 3.300.000 ευρώ.

Ο νέος πλειστηριασμός

Ούτε αυτός ο πλειστηριασμός, όμως κατέληξε σε αποτέλεσμα. Έτσι, τώρα έχει προγραμματιστεί το νέο σφυρί για τις 10 Δεκεμβρίου, με μειωμένη τιμή προσφοράς 2.600.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της KLC VII Hellas και του Βασιλείου Κέρτσικβφ για είσπραξη απαίτησης 3.492.261,72 ευρώ, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Μένει να φανεί εάν με αυτό το discount θα βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής…

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/kaviria-palace-to-lampero-resort-pou-prospathise-na-sosi-o-psomiadis-xana-sto-sfiri-me-timi-black-friday-pics/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .