Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αυτές είναι οι προτάσεις των επιστημόνων

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις εμβολιασμένοι και μη, καθώς μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση «γκρεμίζει» τααφηγήματά της, τόσο της εμβολιαστικής εκστρατείας όσο και των περιοριστικών μέτρων. Το μίνι lockdown που ξεκίνησε για τους ανεμβολίαστους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων αλλά και διχασμό στην κοινωνία.

Εδώ και καιρό, επιστήμονες και ειδικοί δεν έχουν σταματήσει να τονίζουν -εμμέσως και ευθέως- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του ακολουθούν λάθος επιλογές, ,οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδο.

«Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, να πάμε σε lockdown»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκηςαναφέρθηκε και σήμερα στα νέα μέτρα,τα οποία όπως ανέφερε μπορεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εάν δεν αποδώσουν άμεσα θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, ίσως και σε ένα νέο ιδιότυπο lockdown.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβριο αλλά πρέπει και μετά να συνεχίσουν να ισχύουν και να τηρούμε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα επειδή θα είναι γιορτές.

Σημείωσε ακόμα ότι στην Θεσσαλονίκη είμαστε σε φάση κορύφωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος της αυτής εβδομάδας. Τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι χθες το βράδυ στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ – covid.

Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Γώγος: «Στην φαρέτρα μας και το lockdown»

Για το ενδεχόμενο lockdown σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, μίλησε και ο Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημοlockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» ανέφερε με νόημα.

Συνέχισε δε λέγοντας πως σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι. Συμπλήρωσε πάντως πως δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα», είπε ο κ. Γώγος.

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι». Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

Πηγή: newsbreak.gr