Παρασκευή, Νοεμβρίου 5

Xueli Abbing: Από την εγκατάλειψη… εξώφυλλο στη Vogue - Το μοντέλο που γεννήθηκε με αλμπινισμό στην Κίνα

Xueli Abbing (Copyright: Instagram @xueli_a)
Xueli Abbing (Copyright: Instagram @xueli_a)

Η Xueli Abbing γεννήθηκε με αλμπινισμό στην Κίνα. Μία πάθηση που θεωρείται από πολλούς «κατάρα» στην πατρίδα της. Εμφανίζεται σε περίπου μία στις 17.000 γεννήσεις και προκαλεί έλλειψη μελανίνης. Ως κύρια συνέπεια, η απόχρωση τόσο του δέρματος, όσο και των μαλλιών και των ματιών τους πλησιάζει πολύ το λευκό. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης, η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία.


 

Οι βιολογικοί γονείς της, την άφησαν έξω από ένα ορφανοτροφείο. «Δεν άφησαν καμία πληροφορία για μένα, οπότε δεν ξέρω πότε είναι τα γενέθλιά μου. Αλλά πριν από ένα χρόνο, είχα μια ακτινογραφία του χεριού μου για να έχω μια πιο ακριβή ιδέα της ηλικίας και οι γιατροί πίστευαν ότι τα 15 ήταν περίπου σωστά» είχε αναφέρει η Xueli σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC πριν από ένα χρόνο.

Υιοθετήθηκε από μία οικογένεια στην Ολλανδία στα τρία της χρόνια. «Xue σημαίνει χιόνι και Li σημαίνει όμορφο. Η μητέρα μου είπε ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί ένα πιο τέλειο όνομα και σκέφτηκε ότι ήταν σημαντικό να κρατήσω μια αναφορά στις κινεζικές ρίζες μου».

Μοντελινγκ

Η πρώτη επαφή της Xueli με το μόντελινγκ ήταν σε ηλικία έντεκα ετών. «Η μαμά μου ήταν σε επαφή μ' έναν σχεδιαστή που καταγόταν από το Χονγκ Κονγκ. Έχει ένα γιο με σχιστά χειλιών και αποφάσισε ότι ήθελε να σχεδιάσει πολύ φανταχτερά ρούχα γι' αυτόν, ώστε οι άνθρωποι να μην κοιτάζουν πάντα το στόμα του. Αποκάλεσε την εκστρατεία "τέλειες ατέλειες" και με ρώτησε αν ήθελα να συμμετάσχω στην επίδειξη μόδας της στο Χονγκ Κονγκ. Αυτή ήταν μια εκπληκτική εμπειρία».

Σε ηλικία 14 ετών υπογράφει συμβόλαιο με πρακτορείο που εκπροσωπεί μοντέλα με αναπηρία. Σύντομα το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα και φωτογραφίζεται για τη Vogue. Ακολουθούν συνεργασίες με κορυφαίες εταιρίες. 

«Σε κάποιες περιοχές της Αφρικής, όπως είναι η Τασμανία και το Μαλάουι, κάποιοι σκοτώνουν παιδιά σαν αυτή. Οι μάγοι γιατροί χρησιμοποιούν τα οστά τους για να κάνουν φάρμακα, καθώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια, αυτές οι πεποιθήσεις είναι μύθοι. Εγώ ήμουν τυχερή που απλώς εγκαταλείφθηκα. Ακόμα και τώρα, χιλιάδες παιδιά με αλμπινισμό περιθωριοποιούνται, διώκονται».

Σύμφωνα με την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, η Χueli συμμετέχει σε οργανισμό που βοηθάει ανθρώπους που γίνονται θύματα της αμάθειας και του ρατσισμού. Παλεύει, επίσης, με τα στερεότυπα της ομορφιάς. «Τα μοντέλα με αλμπινισμό συχνά φωτογραφίζονται στερεοτυπικά σαν άγγελοι ή φαντάσματα. Και αυτό με θλίβει» δηλώνει το 16χρονο μοντέλο. «Πλέον οι άνθρωποι με αναπηρίες και ιδιαιτερότητες εκπροσωπούνται περισσότερο στα media και αυτό είναι υπέροχο» συμπληρώνει, «αλλά αυτό θα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .