Τετάρτη, Δεκεμβρίου 1

Ρουμανία: Για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα σε χαρτονόμισμα της χώρας


Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας αποκάλυψε ένα νέο τραπεζογραμμάτιο την Παρασκευή (26 Νοεμβρίου) τιμώντας την υπολοχαγό - ηρωίδα του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου Εκατερίνα Τεοντοροίου. Είναι η πρώτη επώνυμη γυναικεία μορφή που απεικονίζεται σε ρουμανικά χρήματα.

Το νέο χαρτονόμισμα των 20 λέι (περίπου 5 ευρώ), το οποίο έχει μια εικόνα της Τεοντορόιου - της πρώτης γυναίκας αξιωματικού του ρουμανικού στρατού - θα κυκλοφορήσει από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουγούρ Ισαρέσκου είπε στους δημοσιογράφους ότι το νέο τραπεζογραμμάτιο συνδέεται με το ενδιαφέρον του κοινού για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη Ρουμανία και αναγνωρίζει τον ρόλο που έπαιξαν οι γυναικείες χαρακτήρες στην ιστορία.

Από την εμφάνισή του το 1867, το ρουμανικό λέι έχει παρουσιάσει αρκετές ανώνυμες αγρότισσες - αλλά ποτέ μια πραγματική ιστορική γυναικεία φιγούρα.

Μία μεγάλη εθνική ηρωίδα

Γεννημένη το 1894, η Τεοντορόιου υπηρέτησε αρχικά ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου και πολέμησε μετά τον θάνατο των τεσσάρων αδερφών της στο πεδίο της μάχης. Κέρδισε βαθμούς στην ιεραρχία και επαίνους για ανδρεία.

Πέθανε στην πρώτη γραμμή το 1917 σε ηλικία 23 ετών.

Η ιδέα της απεικόνισης γυναικών στο νόμισμα της Ρουμανίας προέκυψε το 2018, όταν η δημοσιογράφος μόδας Ζανίνα Νεκτάρα ξεκίνησε μια καμπάνια, προτείνοντας μια λίστα με 100 γυναικείες φιγούρες, μεταξύ των οποίων η Τεοντορόιου, επιστήμονες, γιατροί, καλλιτέχνες και καθηγητές για να διαλέξουν οι πολίτες.

Είπε ότι η Τεοντορόιου άξιζε να απεικονιστεί σε ένα ρουμανικό τραπεζογραμμάτιο.

«Είναι σαφές ότι στην εθνική μας ιστορία ο μεγαλύτερος ήρωας ήταν μια γυναίκα», είπε η Νεκτάρα στο Reuters την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου).

Ωστόσο, ορισμένοι κριτικοί αμφισβήτησαν την επιλογή της Τεοντορόιου έναντι άλλων εξίσου επιφανών και επιδραστικών γυναικών.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία διαθέτει διοικητικό συμβούλιο αποκλειστικά με άνδρες μέλη, θα φιλοξενήσει μια έκθεση αφιερωμένη στην Τεοντορόιου από τις 6 Δεκεμβρίου, με προσωπικά αντικείμενα, όπως το κράνος της που φέρει βαθουλώματα από χτυπήματα που έχει δεχθεί, καθώς και την αιματοβαμμένη τσάντα πυρομαχικών της.

από huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .