Σάββατο, Ιανουαρίου 15

Τα περίπτερα «εξαφανίζονται»-« Αιμορραγία» του τζίρου το 2020


Ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021

Φθίνει η επιχειρηματική δραστηριότητα της μικρής λιανικής (περίπτερα) στην Αττική, με το τζίρο του 2020 να εμφανίζει μείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ ενώ ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021, και επιπλέον η πλειοψηφία του κλάδου δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από την τουριστική δραστηριότητα.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, για την οικονομική ζημία από την πανδημία στις επιχειρήσεις μικρής λιανικής (περίπτερα) το έτος 2020 καθώς και την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην περιφέρεια Αττικής.

Βασικά ευρήματα είναι πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2020, ο τζίρος των περιπτέρων της γεωγραφικής ζώνης ενδιαφέροντος του επιμελητηρίου ανήλθε σε 1,23 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του 2019 κατά 13,8% ή 196,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 προβλέπεται μείωση κατά 5,7% ή 70 εκατ. ευρώ.


Η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 ανήλθε σε -13,8%, ενώ για το 2021 προβλέπεται μικρότερη μείωση κατά 5,7% έναντι του 2020. Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, βάσει της έρευνας, η απασχόληση μειώθηκε το 2020 κατά 7,7%, ενώ το 2021 προβλέπεται αύξηση κατά 1%.

Στην παρουσίαση της έρευνας που γίνεται διαδικτυακά, αυτή την ώρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε: «Μετά τη μελέτη για τις ζημιές από την πανδημία στον κλάδο της εστίασης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, εκπόνησε ανάλογη μελέτη και για τον κλάδο της Μικρής Λιανικής. Το γεγονός ότι για το 2020 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου εμφάνισαν μείωση τζίρου περίπου 200 εκατ. ευρώ ενώ ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Τα περίπτερα σιγά σιγά εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη εξαιτίας μείωσης της κατανάλωσης αλλά και λόγω των προβλημάτων που απειλούν σήμερα συνολικά το επιχειρείν, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας. Ως Επιμελητήριο και βεβαίως και ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης, η μείωση δημοτικών τελών.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .