Απόκλιση, ούτε λίγο ούτε πολύ, της τάξης του 73% στον αριθμό των ανέργων μεταξύ των στατιστικών ευρημάτων της Στατιστικής Υπηρεσίας και της εγγεγραμμένης ανεργίας, παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία. Με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρχει αξιοπιστία ως προς τα διαθέσιμο στοιχεία και αφετέρου μα είναι αδύνατη μια σοβαρή παρέμβαση αντιμετώπισης ενός ακραίου κοινωνικού και
οικονομικού φαινομένου.Τον περασμένο Νοέμβριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε 624.858 ανέργους στη χώρα. Για το ίδιο διάστημα όμως ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε 73% περισσότερους ανέργους, καθώς στα κατάστιχα του περιλαμβανόταν 1.08.622 άτομα αναζητούντα, κατά δήλωσή τους, εργασία. (Η έκρηξη της εγγεγραμμένης ανεργίας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο με περισσότερα από 1,1, άτομα).
Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΛΣΤΑΤ δεν εντοπίζει αυτά τα περίπου 457.000 (επιπλέον) άτομα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ, αλλά δηλώνουν(;) στην ΕΛΣΤΑΤ ότι… εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι την στιγμή που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άρα δεν εργάζονται (τουλάχιστον επίσημα), την ίδια στιγμή δηλώνουν στους ερευνητές της Στατιστικής Υπηρεσίας… απασχολούμενοι. Ένας μάλλον υπερβολικός αριθμός για να αποδοθεί μόνο στην «γκρίζας» (μη ασφαλιστέα) απασχόλησης, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα. Τα φώτα πρέπει να στραφούν και στις έρευνες, και την πιστότητα αώτων, της ΕΛΣΤΑΤ.
Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχουν αυθεντίες αξιοπιστίας, ειδικά εν
μέσω πανδημίας που δεν γίνονται δια ζώσης συνεντεύξεις, αλλά σχεδόν
αποκλειστικά τηλεφωνικά.
Βεβαίως, η κυβέρνηση (και οι υπηρεσίες της Κομισιόν αναφορικά με τα
κοινωνικά κονδύλια και τις πολιτικές συνοχής), προτιμούν τις πιο
ευνοϊκές προσεγγίσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο και στις λίστες του ΟΑΕΔ οι
καταγεγραμμένοι άνεργοι δεν είναι φαντάσματα. Πρόκειται για ενεργό
εργατικό δυναμικό το όποια βρίσκεται σίγουρα εκτός ασφαλιστικού
συστήματος και, έστω σε ένα μεγάλο βαθμό, είναι, ταυτόχρονα, και χωρίς
εισόδημα.
Ακρίβεια και αύξηση των εργαζομένων
Εντυπωσιακή, παράλληλα, είναι και η αύξηση του εργατικού δυναμικού το
περασμένο φθινόπωρο. Μέσα σε ένα μήνα, από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο
του 2021, μειώθηκε το μη ενεργό δυναμικό κατά 61.076 άτομα, δηλαδή από
άεργοι δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά εργασίας (είτε ως απασχολούμενοι,
είτε παραμένοντες άνεργοι, αλλά αναζητούντες εργασία). Και αυτό
σχετίζεται με την ακρίβεια και την αδυναμία των οικογενειών να
ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα (Νοέμβριο) του 2020, η «εισβολή» στην αγορά εργασίες είναι εντυπωσιακή, Ακκώς το εργατικό δυναμικό αυξάνει κατά 118.626 άτομα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι επικρατούσαν περίπου ίδιες υγειονομικές συνθήκες, (έξαρση της πανδημίας και τις δύο χρονιές, αν και το περασμένο Νοέμβριο υπήρχε και το όπλο του εμβολίου). Αλλά, αυτό που άλλαξε σημαντικά μεταξύ 2020 και 2021, είναι οι οικονομικές συνθήκες. Οι ακραίες ανατιμήσεις και το κόστος ενέργειας ανέτρεψαν συμπεριφορές…
Παρά ταύτα, την μαζική δηλαδή είσοδο και νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας (σ.σ. 118.626 σε ένα χρόνο), η ανεργία έπεσε από το 16,1% τον Νοέμβριο του 2020, στο 13,3% τον 11ο μήνα πέρυσι. Ενώ το σύστημα Εργάνη αποκαλύπτει ότι οι θετικές ροές απασχόλησης (νέες θέσεις εργασίας ως διαφορά μεταξύ αποχωρήσεων-απολύσεων και προσλήψεων) ήταν ελαφρώς περισσότερες. Στην αγορά μπήκαν (από το μη ενεργό εργατικό δυναμικό σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), 118.626 άτομα και η αγορά απορρόφησε, συνολικά, 135.680 άτομα. Αλλά, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες (κάπου 150.000 άτομα…).
Η στατιστική όμως μίλησε και, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπο να λέει κανείς μισές αλήθειες παρά οι… στατιστικές προβολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .