Ποιοι υπουργοί είναι στο στόχαστρο του Μαξίμου μετά την πανωλεθρία του χιονιά στην Αττική

του Οδυσσέα Αρβανίτη

Ακόμη και τα ενσωματωμένα Μέσα Ενημέρωσης αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας, να συγκαλύψουν τις ευθύνες και να προστατεύσουν τον αγαπημένο τους Μωυσή και την κυβέρνησή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαφανισμένος ώστε να προστατεύσει την εικόνα του και να μην συμπεριληφθεί στο κάδρο των ευθυνών. Εις μάτην, η οργή των πολιτών τον έχει στο στόχαστρο. Καθώς για την Τετάρτη το πρωί έχει προαναγγείλει ότι θα μιλήσει στο υπουργικό συμβούλιο για την κακοκαιρία, πέρα από το να ζητήσει συγγνώμη υπάρχει το ερώτημα εάν θα περιγράψει ευθύνες υποδεικνύοντας και αντίστοιχα πρόσωπα. Στο κάδρο σε κάθε περίπτωση είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος όμως είναι δική του επιλογή, τον είχε φέρει σαν μεταγραφή μετά την προηγούμενη πανωλεθρία των πυρκαγιών. Παρομοίως ευθύνες αποδίδονται στον Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, για τα προβλήματα στο σταθερό δίκτυο (Σιδηρόδρομος, Μετρό Προαστιακός), αλλά και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στο κάδρο των ευθυνών είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είπε ότι επιστράτευσε τους αστυνομικούς που όμως ήταν άφαντοι τις κρίσιμες ώρες. Φυσικά σημαντικές ευθύνες έχει η Περιφέρεια Αττικής και ο Γιώργος Πατούλης όπως και οι δήμαρχοι που όλοι όμως προέρχονται από τη ΝΔ. Υποτίθεται ότι η εκλογή των γαλάζιων της αυτοδιοίκησης θα εξασφάλιζε και καλύτερη συνεργασία με το επιτελικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και θα περιγράψει τις ευθύνες. Το εάν θα ζητήσει παραιτήσεις ή εάν θα τις αποδώσει σε δεύτερο χρόνο με έναν ανασχηματισμό είναι ανοικτό. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα πορευτεί προς τις εκλογές, που όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσουν, με την καμένη από τον χιονιά κυβέρνησή του.

Είναι άλλης τάξης θέμα τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, μετά το μήνυμα του υπόδικου Φουρθιώτη που δείχνει ότι ήταν σε συνεννόηση μαζί του για νομοθετική ρύθμιση. Ό,τι και να κάνει, είτε τον κρατήσει είτε τον απολύσει το κόστος είναι μεγάλο. Μόνη ελπίδα να σιωπήσει ο Φουρθιώτης, που προανήγγειλε και ηχητικά στοιχεία.

Αν και στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και είπε ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», η φθορά του επιτελικού κράτους μπορεί να οδηγήσει σε έναν αναγκαστικό ανασχηματισμό πριν τις βεβιασμένες εκλογές.