Παρασκευή, Ιανουαρίου 21

Φόβοι από την καθυστέρηση μεταξύ κρουσμάτων-νοσηλειών-διασωληνώσεων

 Η κυβέρνηση «χαλαρώνει», οι ειδικοί φοβούνται… «τσουνάμι»

Την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί επισήμως ελπίδες ότι σε μία-δύο εβδομάδες θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, στο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας έρχονται μηνύματα ανησυχίας από τους επιστήμονες.

Πρόκειται για μηνύματα τα οποία, εξάλλου, οδήγησαν χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στη διατύπωση μίας πολύ συγκεκριμένης παρατήρησης αναφορικά με την πανδημία: είπε, δηλαδή, ότι ενώ η πανδημία γενικώς βαίνει μειούμενη αναφορικά με τα κρούσματα, ταυτοχρόνως τα κρούσματα «μετακινούνται» από νεότερες προς μεγαλύτερες ηλικίες.

Κίνδυνος

Αυτό, ωστόσο, ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο, που έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τόσο δημοσίως, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ σοβαροί και διαπρεπείς επιστήμονες: τον κίνδυνο ενόσω η χώρα «χαλαρώνει» και η κυβέρνηση-κοινωνία ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω τους την πανδημία, να παρατηρηθεί ξαφνικά ένα κύμα μεγάλης νοσηρότητας, με πολλές διασωληνώσεις και ακόμη περισσότερους θανάτους. Με άλλα λόγια, με δεδομένη την «χρονοκαθυστέρηση» που παρατηρείται στην Ελλάδα μεταξύ του εντοπισμού των κρουσμάτων και της «μετάφρασής» τους σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους, δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν το Μαξίμου ότι το πέμπτο πανδημικό κύμα μπορεί να φανεί στα νοσοκομεία όταν πλέον θα εμφανίζονται μόνο «απόνερά» του στα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

«Καμπανάκι» από τον Λύτρα

Πέραν των μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τινές εκ των οποίων φοβούνται πραγματικά ένα τέτοιο σενάριο, δραματική προειδοποίηση απηύθυνε δημοσίως και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Θόδωρος Λύτρας -που συνέγραψε με τον Σωτήρη Τσιόδρα την περίφημη μελέτη για την αύξηση της θνητότητας στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων. «Πραγματικά περίεργο και σημαντικό», έγραψε στο Twitter του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας πως «μέχρι στιγμής, έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξάνονται περισσότερο από έναν μήνα από την αύξηση των κρουσμάτων». Αναδημοσιεύει μάλιστα την ανάρτηση του επιδημιολόγου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και οικονομολόγου Υγείας, Ερικ Φέιγκλ-Ντινγκ. «Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες περισσότερο» κατέληξε ο κ. Λύτρας, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αρκετοί ειδικοί κινούνται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάρτηση του καθηγητή Λύτρα.

http://www.matrix24.gr/2022/01/i-kivernisi-chalaroni-i-idiki-fovounte-tsounami/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .