Παρασκευή, Ιανουαρίου 28

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας δεν είχαν καθόλου φάρμακα στη διάθεσή τους και χρησιμοποιούσαν φυσικούς τρόπους θεραπείας. Ακολουθώντας την τακτική τους, σας προτείνουμε να βάλετε στη ζωή σας το «φαρμακείο της φύσης».

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Για την ασθένεια αυτή που ταλαιπωρεί άτομα της τρίτης ηλικίας κυρίως, καλό είναι να ξέρετε τα πιο κάτω. Αποφυγή γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, χρήση γάλατος από αμύγδαλο, χαρουπόμελο, κουλούμπρα, κουνουπίδι, ραπανάκια, κράμβη, καθώς και φύλλα καρυδιάς, μαζί με υπουρίδα που είναι πλούσια σε πυρίτιο.

ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

Μιλάμε για τα υποτασικά άτομα τα οποία συνήθως νιώθουν αδυναμία και κούραση. Μπορούν να αυξήσουν την πίεσή τους με δεντρολίβανο και σπατσιά. Στη χαμηλή πίεση βοηθά επίσης και το κόκκινο πιπέρι.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Μειώστε τη χοληστερόλη με κατάργηση της μαργαρίνης, του γάλατος και γενικά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Βότανα που βοηθούν είναι το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, φύλλα ελιάς, φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, ανθοί μοσφιλιάς, φύλλα μεσπιλιάς και το κιούλι.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ –  ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

Το 1995 έγινε μία έρευνα στην Αμερική για το κόκκινο πιπέρι και έδειξε ότι το 85% των εθελοντών που το κατανάλωναν, είχε μεγάλη βελτίωση και ένα 15% είχε 100% αποθεραπεία από πονοκεφάλους και ημικρανίες. Βότανα που βοηθούν είναι: Δυόσμος, μέντα, μελισσόχορτο, αχίλλεια, βασιλικός, βαλεριάνα.

ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι άνδρες συνήθως βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακές προσβολές. βότανα που μπορεί να μας προστατεύουν είναι: σκόρδο, ανθοί μοσφιλιάς, μόσφιλα, χυμός μοσφιλιάς, κόκκινο πιπέρι, δεντρολίβανο, ελιά, μελισσόχορτο, βαλεριάνα.

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Πόνοι κατά την περίοδο και ακανόνιστη περίοδος είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πάρα πολλές γυναίκες. Συνήθως το πρόβλημα προέρχεται από την κακή διατροφή, μολυσμένο αέρα και τη ζωή μας που είναι γεμάτη από άγχος. Μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας διατροφή. Τρώγοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάτε ποτέ το βότανο των γυναικών το Αχίλλειο. Είναι αυτό που μπορεί να ρυθμίσει τις γυναικείες ορμόνες από το πρώτο κιόλας φλιτζάνι. Μπορεί να απαλύνει τους πόνους και στις περισσότερες φορές να τους εξαφανίσει εντελώς. Επίσης βοηθά στη μείωση των ινομυωμάτων. Ακόμη το red raspberry leaf tea, γιατί έχει πάρα πολλά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Άλλο βότανο το οποίο ρυθμίζει τις γυναικείες ορμόνες είναι η λυγαριά.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Είναι μία δύσκολη περίοδος της γυναίκας. Σε αυτή την περίοδο πολλές γυναίκες έχουν αρκετά ψυχολογικά προβλήματα και νιώθουν ότι έχουν μεγαλώσει. Επίσης η κακή διατροφή δημιουργεί αρκετούς πονοκεφάλους, εξάψεις και πολλά άλλα συμπτώματα. Το αχίλλειο παραμένει το πιο δυνατό βότανο και για αυτή την περίοδο γιατί εξισορροπεί τις ορμόνες. Επίσης αλλαγή διατροφής θα βοηθήσει πάρα πολύ.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Τζίντζερ για τον πυρετό και τον πονόλαιμο. Παρασκευάστε έγχυμα από τη ρίζα του φυτού, ρίχνοντας μία κουταλιά του τσαγιού σε βραστό νερό. Ακόμη για τη γρίπη παρασκευάστε αφέψημα από τα άνθη της φλαμουριάς, χρησιμοποιώντας 15 – 20γρ. σε ένα λίτρο νερού ή έγχυμα από φύλλα μέντας και άνθη σαμπούκου.
Για τη βρογχίτιδα παρασκευάστε έγχυμα από τα φύλλα του ευκαλύπτου, χρησιμοποιώντας 15 – 20γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα. Για τον ερεθισμένο λαιμό μπορείτε να παρασκευάσετε αφέψημα από το φυτό εχινάτσια το οποίο χρησιμοποιείται με τη μορφή γαργάρας.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Στη βοτανολογία πιστεύουμε ότι το 90% των ασθενειών ξεκινούν από τη δυσκοιλιότητα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το έντερό μας καθαρό. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται ό,τι χειρότερο για τη δυσκοιλιότητα και την ανθρώπινη υγεία. Τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί είναι ό,τι καλύτερο. Τα βότανα που βοηθούν στο πρόβλημα (ως ρόφημα), είναι τα φύλλα Αλεξανδρείας ή Αιγύπτου, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από 1 εβδομάδα. Επίσης είναι καλό το τσάι από το τριαντάφυλλο του αγρού. Άλλα βότανα που βοηθούν είναι η ρίγανη, ειδικά η σαψισιά (άγρια ρίγανη) στο ξεφούσκωμα των εντέρων, τα φύλλα της μουριάς, ο γαϊδουράγκαθος, η τσουκνίδα και ο βασιλικός.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Έχουμε αρκετά βότανα που ρίχνουν το ζάχαρο. Ο τρόπος επιλογής τους πρέπει να γίνει από τους ίδιους τους ασθενείς, δοκιμάζοντας ένα – ένα τα βότανα. Να πίνουν για παράδειγμα τρία ροφήματα την ημέρα και σε περίοδο 4 εβδομάδων να ελέγξουν το ζάχαρο στο αίμα. Είναι καλά να βρουν 2 – 3 βότανα που δρουν ευεργετικά και να πίνουν ένα βότανο για ένα ολόκληρο μήνα, 3 φορές την ημέρα, μετά να προχωρούν στο δεύτερο βότανο το δεύτερο μήνα και μετά στο τρίτο τον τρίτο μήνα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα συνηθίσει ο οργανισμός το συγκεκριμένο βότανο και να πάψει να λειτουργεί. Τα βότανα που βοηθούν τους διαβητικούς είναι, τα φύλλα της καρυδιάς, τα φύλλα των βάτων, κόνιζος, δεντρολίβανο (προσοχή ανεβάζει την αρτηριακή πίεση) φύλλα μεσπιλιάς,  (λίγα μέσπιλα σαν φρούτο) φύλλα φασολιών, ρεβίθια, πικραμύγδαλα, φύλλα μουριάς, ½ φλιτζάνι χυμό κρεμμυδιού την ημέρα, πικράγκουρα (ασιατικά), τσουκνίδα, σκόρδο, λάπαθο, κιούλι, βαλεριάνα.

Tips

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ήλιος δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ο δρ Χριστόφερ, διάσημος γιατρός και βοτανολόγος του 20ού αιώνα, έλεγε ότι ο ήλιος είναι ένα δώρο από το Θεό. Το βασικό είναι όταν αρχίζουμε ηλιοθεραπεία να μη μένουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο περισσότερο από 1 – 2 λεπτά την ημέρα και καθημερινά να αυξάνουμε το χρόνο σιγά σιγά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας σε επιφάνεια, άρα πρέπει να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Σταδιακή ηλιοθεραπεία λοιπόν για να μην καεί το δέρμα. Το θαυματουργό βότανο για το κάψιμο άλλα και προληπτικά για την προστασία του δέρματος, είναι το aloe vera. Προτείνουμε να έχετε όλοι ένα φυτό στον κήπο σας και να χρησιμοποιείται το τζέλι του απευθείας στο δέρμα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες από καλεντούλα, ανθοί αλόη κ.α

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
βοτανολόγος

 xrysessyntages.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .