Πέμπτη, Ιανουαρίου 20

ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ Ο ΛΥΓΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΙ Η ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Φελνίκος
Φελνίκος

Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα συμβάντα στην υπόθεση της ΑΥΓΗΣ, αν θα κλείσει ή όχι, είναι και απομάκρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την "Ομπρέλα" και η ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ο φερόμενος και ως επικεφαλής των "53" συμφώνησε να κλείσει η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς ...όχι με έναν πάταγο, αλλά με έναν λυγμό. Δυστυχώς, γι' αυτόν, οι υπόλοιποι σύντροφοί του (Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης κ.α.) αλλά και εκατοντάδες διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνετάχθησαν με τους συντάκτες και τους εργαζομένους της εφημερίδας. Μάλιστα, στη διάρκεια της 7ωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη του "βομβαρδίζονταν" από μηνύματα και μέϊλ φίλων και συντρόφων τους να μην κλείσει η ΑΥΓΗ.

Ο "πάταγος", που προεκλήθη από τις αντιδράσεις, ήταν αυτό που φαίνεται ότι έλαβε υπόψιν του ο Αλέξης Τσίπρας και συμφώνησε να μην κλείσει η εφημερίδα. Άλλωστε η "ρετσινιά" του ανθρώπου που έκλεισε την εφημερίδα μετά από 70 χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης (εξαιρουμένης της επταετούς δικτατορίας 1967-1974) δεν είναι

κάτι που μπορεί να αγνοήσει ένας ηγέτης αριστερού κόμματος. Και φυσικά δεν θέλει, ενόψει και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσει ένα ακόμη εσωκομματικό πρόβλημα. Ούτε βεβαίως θα μπορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση να μείνει χωρίς φωνή -έστω αδύναμη και κρεμασμένη στα περίπτερα- σ' ένα χρόνο, που εκ των πραγμάτων είναι προεκλογικός, ανεξαρτήτως αν οι εκλογές θα γίνουν σε 9 μήνες, τον Οκτώβριο, ή σε 14, τον Μάρτιο του 2023. Και οπωσδήποτε, απολύσεις και κλείσιμο της εφημερίδας, ήταν ...βούτυρο στο ψωμί του Χατζιδάκη και του Μαξίμου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, με την ανακοίνωση που έβγαλε, έδειξε ποιά θα ήταν εφεξής η απάντηση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι διαθέτει περίσσευμα υποκρισίας, όταν εμφανίζεται ως υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων και τάζει αυξήσεις σε όλους, τη στιγμή που στην κομματική του εφημερίδα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα, υφίστανται διαρκείς περικοπές και μιλούν για απαράδεκτη και κυνική στάση της διοίκησης". Εκτός από τους τέσσερεις, προαναφερόμενους, λόγους υπήρχε και ένας πέμπτος. Η ΑΥΓΗ μπορεί, μηντιακά, να είναι μικρό μέγεθος όμως η συμμετοχή της στη συλλογική μνήμη, έστω και ως φαντασίωση, της αριστεράς και ειδικότερα στο χώρο της διανόησης και του ιστορικού πυρήνα του 3% του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σημαντική. Δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο των εργαζομένων της εφημερίδας το υπέγραψαν και άνθρωποι που δεν είναι κομματικά μέλη του συριζα, ενώ το γεγονός έσπευσε να εκμεταλλευθεί, με ανακοίνωση για να μην κλείσει η ΑΥΓΗ, και ο Γιάννης Βαρουφάκης το κόμμα του οποίου διεκδικεί να καρπωθεί, από αριστερά, τμήμα της δυσαρέσκειας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο "λυγμός" λοιπόν του Τσακαλώτου και των υπολοίπων, της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου δεν συνοδεύτηκε, ευτυχώς, και με τα δάκρυα των (λίγων είναι η αλήθεια) αναγνωστών και εργαζομένων της Αυγής. Σίγουρα, η απόφαση να υπάρξει "εξυγίανση εν λειτουργία" δεν σημαίνει ότι το σχέδιο να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της Αυγής και να ενισχυθεί το κυριακάτικο εγκαταλείπεται οριστικά. Το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να επανέλθει. Ενδεχομένως, μετά τις εκλογές και εφόσον δεν καταφέρει να ισοσκελίσει τα έξοδά της ή έστω να απορροφά μικρό τμήμα της κρατικής επιχορήγησης και όχι το 73%, μαζί με την ιστοσελίδα και το "Κόκκινο", όπως συμβαίνει σήμερα. Η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν με επιχειρηματικά, αλλά με πολιτικά κριτήρια. Η απομάκρυνση 27 δημοσιογράφων (12 που αποχωρούν με εθελουσία και 15 που θα απολυθούν) δεν λύνει το πρόβλημα ούτε χρυσώνει το χάπι η δέσμευση για πρόσληψη, στους επόμενους 12 μήνες, 15 νέων δημοσιογράφων. Ο Τσίπρας μετέθεσε τη ρήξη με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του για αργότερα. Αυτός, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν ο συμβιβασμός που επετεύχθη στο Πολιτικό Συμβούλιο. Και αυτό τον συμβιβασμό τον απεδέχθησαν ασμένως και οι της "Ομπρέλας" όταν είδαν ότι η πρόταση Φίλη να δημιουργηθεί Επιτροπή Σωτηρίας εκ προσωπικοτήτων στην οποίαν πρότεινε να μετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, πανεπιστημιακοί και στελέχη όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, αλλά και ο ίδιος ως πρώην διευθυντής της εφημερίδας, δεν συγκέντρωνε την πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ ο οξύς λόγος του Φίλη εκτός του Δρόσου προκάλεσε και τις αντιδράσεις των Τζανακόπουλου, Γεροβασίλη και Βίτσα.

Και λέμε με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του επειδή η πλειονότητα των στελεχών της Ομπρέλας θεωρεί πως το σχέδιο για αναστολή έκδοσης ή κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της Αυγής εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του κόμματος να μετακινηθεί από την ριζοσπαστική Αριστερά στην σοσιαλδημοκρατία. Υποστηρίζουν δηλαδή, πως οτιδήποτε παραπέμπει στις αριστερές παραδόσεις του κόμματος -και μεταξύ αυτών είναι και η ΑΥΓΗ- θυσιάζεται, στάγδην, προκειμένου να ποντιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα ύδατα της Κεντροαριστεράς. "Λόγια του αέρα" τα χαρακτηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αφού "η πραγματικότητα είναι αδήριτη. Η εφημερίδα δεν είναι βιώσιμη. Όλα τα άλλα είναι αστείες δικαιολογίες. Και είναι επιεικώς απαράδεκτο ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Βούτσης, ο Φίλης και άλλοι να προσπαθούν να εντάξουν μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα επιχειρηματικό-εκδοτικό πρότζεκτ στην ευρύτερη πολιτική διαφωνία για την πορεία και το μέλλον του κόμματος, ενόψει και του συνεδρίου".

Η απάντηση δημοσιογράφου της Αυγής (και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ), στα ανωτέρω, εκτός από μπόλικο χιούμορ περιέχει και αρκετή δόση δηλητηρίου: "Ο Αλέξης, ο Νίκος (Παππάς) και τ' άλλα συντρόφια ξέραμε ότι είχαν πρόβλημα, ειδικά όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, με τα ΜΜΕ γενικά, τώρα μαθαίνουμε ότι έχουν πρόβλημα και με τα ΜΜΕ του κόμματος". Κάποιος άλλος, επίσης κομματικό στέλεχος και δημοσιογράφος, δεν μπορεί, εκτός των άλλων, να χωνέψει και την πρόσδεση του Ευκλείδη στο άρμα του Αλέξη. "Δυστυχώς, στην Αριστερά γεννιούνταν ακατάπαυστα νάνοι", μάς λέει. Αν και το σωστό, που θα έπρεπε να πει κάποιος στον Τσακαλώτο, είναι πως η Ιστορία στους νικημένους μπορεί να λέει "ουαί", αλλά μήτε βοηθά μήτε σχωρνάει. Η ρήση είναι του Ουίσταν Όντεν και περιέρχεται στο ποίημά του "Ισπανία". Και στο οποίο καλό θα ήταν να καταφύγει ο βρετανοσπουδαγμένος Ευκλείδης για να αποκρυπτογραφήσει τα γιγνόμενα και να μην αρκείται να μεταφέρει, τον πιο διάσημο στίχο, του πιο διασήμου αγγλόφωνου ποιητή του Τόμας Έλιοτ (για τον "πάταγο" και τον "λυγμό") για να περιγράψει, εκτός από το δικό του διαζύγιο με τη σοσιαλδημοκρατία (όπως κάνει στο βιβλίο του "Κόκκινο σακίδιο") και στην υπόθεση της Αυγής.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση η αποψίλωση του ημερήσιου φύλλου, που εφεξής θα εκδίδεται με 16 σελίδες και λιγότερους συντάκτες, δεν αποτελεί εμπόδιο στους Γιάννη Δρόσο και Λευτέρη Αρβανίτη (έχουν αναλάβει, εκ μέρους του ΔΣ και με εντολή του Τσίπρα, την εξυγίανση του left μιντιακού ομίλου) να προχωρήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Μάλιστα ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου ελπίζει πως μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο, οι δύο έμπιστοί του άνθρωποι στο ΔΣ της εκδοτικής εταιρείας να έχουν ανεύρει και το κατάλληλο πρόσωπο, που θα "τρέξει" το ενισχυμένο κυριακάτικο φύλλο της Αυγής με προσανατολισμό και περιεχόμενο στο σύνολο του προοδευτικού κόσμου, περιλαμβανομένου του ΚΙΝΑΛ και των λοιπών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, και όχι του παραδοσιακού κομματικού ακροατηρίου της ανανεωτικής (και κατά το παρελθόν λεγόμενης και ευρωκομμουνιστικής) αριστεράς. Εφημερίδα της Προοδευτικής Παράταξης και όχι του παλιού ΚΚΕ εσωτερικού θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Μέσω και της μηντιακής παρέμβασης επιδιώκει να ενισχύσει την γενικότερη προσπάθεια που καταβάλει για διείσδυση στον χώρο της μετριοπαθούς σοσιαλδημοκρατίας και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Πολιτικό Συμβούλιο πάντως την Τρίτη δεν θα κάνει για την ΑΥΓΗ, το θέμα αυτό θεωρείται, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, λήξαν, αλλά για τις πολιτικές εξελίξεις και το Συνέδριο, το οποίο μετατέθηκε για τις αρχές Απριλίου (31 Μαρτίου - 3 Απριλίου), όπως άλλωστε αναμένονταν αφού η πανδημία του covid-19 δεν λέει να υποχωρήσει. Η δίμηνη παράταση δόθηκε προκειμένου το συνέδριο να γίνει "ζωντανά", όπως είναι η επιθυμία του Τσίπρα, και όχι διαδυκτιακά. Υβριδικό συνέδριο με ορισμένους, περίπου 1000, να βρίσκονται σε κάποια μεγάλη αίθουσα και τους υπόλοιπους, περίπου 4.000, στα σπίτια τους, πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών τους, δεν είναι και η καλύτερη εικόνα που θα ήθελε να εμφανίσει στους ψηφοφόρους ένα κόμμα που διεκδικεί να επανέλθει στα κυβερνητικά έδρανα, αλλά στις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ, να είναι καθηλωμένο στην περιοχή του 20% και να απειλείται, από το ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα του ηγεσία, η κυριαρχία του στην Κεντροαριστερά.

Και φυσικά η παράταση ήταν επιβεβλημένη αφού με βάση το αρχικό πλάνο θα έπρεπε τα κομματικά ντοκουμέντα (Πολιτικές Θέσεις και Καταστατικό) να έχουν ήδη εγκριθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο και να έχουν "κατέβει" στις οργανώσεις βάσης του κόμματος για "ζύμωση" και με βάση αυτά να γίνει και η εκλογή των αντιπροσώπων για το συνέδριο. Οι πληροφορίες λένε ότι τα τελικά κείμενα που θα ετοιμαστούν θα παραπέμπουν στο ...ΠΑΣΟΚ. Θα είναι "ευρύχωρα" ώστε να μπορούν όλες οι τάσεις να αναγνωρίζουν, σ' αυτά, τον εαυτό τους και να τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν προκειμένου να μην υπάρξει εκτεταμένος εσωκομματικός πόλεμος. Άλλωστε, οι δυο τρεις βασικές ενστάσεις (για τη φυσιογνωμία του κόμματος, τη διεύρυνση και τις προτεραιότητες της αντιπολίτευσης) θα ενσωματωθούν, ως παραρτήματα, στα τελικά κείμενα που θα εγκρίνει το Πολιτικό Συμβούλιο, με στόχο τις οριστικές απαντήσεις, μαζί με τους οργανωτικούς συσχετισμούς, να τις δώσει το συνέδριο, όπου μεταξύ των άλλων θα εκλεγεί και η νέα -και διευρυμένη με στελέχη από την Προοδευτική Συμμαχία-Κεντρική Επιτροπή και θα επανεκλεγεί, εν χορδαίς και οργάνοις, ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Προέδρου.

Εκτός από το συνέδριο το Πολιτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δει και τι θα κάνει με την πανδημία και την ακρίβεια. Η απάντηση "να γίνουν εκλογές για να φύγει ο ανίκανος Μητσοτάκης" έχει μειωμένη απήχηση ακόμη και στους ψηφοφορούς του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογές με την Όμικρον να θερίζει μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί ένα κόμμα που, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διακηρύττει ο Πρόεδρός του, έχει ωριμάσει πολιτικά, είναι αντιπολιτευτικά υπεύθυνο και θέλει με το Πρόγραμμά του να κατακτήσει το Κέντρο και να γίνει ο βασικός φορέας της Προοδευτικής Παράταξης. Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επικεντρώσει την αντιπολίτευσή του στα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός, που στα τελευταία 25 χρόνια είναι η τρίτη φορά που σκαρφαλώνει πάνω από το 5%, και τα τιμολόγια φωτιά στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο είναι αυτά που προκαλούν, μαζί φυσικά με τον φόβο του κορονοϊού, ισχυρούς πονοκεφάλους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στην τεκμηριωμένη κριτική σ' αυτά πρέπει να διακριθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Από τις εναλλακτικές πολιτικές για τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, που θα καταθέσει, θα ωφεληθεί πολιτικά και θα ανακάμψει εκλογικά. Αυτά απασχολούν τους πολίτες και τους ψηφοφόρους και όχι αν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι "κούφιοι και βαλσαμωμένοι άνθρωποι, των οποίων οι φωνές είναι ήσυχες και ανόητες σαν άνεμος σε ξερό χορτάρι ή πόδια ποντικών σε σπασμένο γυαλί", όπως αποφεύγει να πει ο Τσακαλώτος. Ούτε ενδιαφέρει αν κάποιοι θέλουν, όπως φοβάται ο Σκουρλέτης, έναν "ακίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ, μέρος ενός νέου, συναινετικού δικομματισμού, άμορφου, ασπόνδυλου, με εγκατάλειψη του σύγχρονου αριστερού χαρακτήρα του".

Αυτά είναι τα μείζονα, αλλά ο Τσίπρας βλέπει τα στελέχη του να αναλώνονται σε εχθροπραξίες για το πόσοι από τους δημοσιογράφους της ΑΥΓΗΣ είναι "τεμπέληδες", αν φταίει το ντιζάϊν ή το περιεχόμενο της εφημερίδας κι αν η ορθή εκδοτικά στρατηγική είναι να εγγράψουν συνδρομητές το 10% των κομματικών μελών ή να γίνει ελκυστική ώστε να αγοράζεται από πολίτες-αναγνώστες. Σε κάθε περίπτωση ότι και να γίνει με την ΑΥΓΗ το μόνο σίγουρο είναι το όποιο ανακαινισμένο κυριακάτικο φύλλο ετοιμαστεί όταν κυκλοφορήσει δεν πρόκειται να ξενυχτήσουν με την αγωνία για να το αγοράσουν, όπως έκαναν ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Δημήτρης Τζουβάνος, καθ' ομολογίαν του πρώτου, το πρωΐ της 4ης Αυγούστου 1974, όταν το ΚΚΕ εσωτερικού επανακυκλοφόρησε την ιστορική εφημερίδα της αριστεράς. Για την ιστορία και μόνο αναφέρουμε ότι στο ξεκίνημά της, το 1952, η εφημερίδα κυκλοφόρησε ως εβδομαδιαία...

 http://www.matrix24.gr/2022/01/i-tempelides-tis-avgis-o-ligmos-tou-tsakalotou-ke-i-imikrania-tou-tsipra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.