Τρίτη, Ιανουαρίου 11

ΔΕ ΧΡΩΣΤΩ ΠΙΑ

Χριστινα Μπογιατζή


Όχι δεν χρωστώ πια τόσα πολλά. 
Δε χρωστώ σε χαοτικούς γάμους με χίλια γιορτινά τραπεζώματα που κούρασαν νου, σώμα και ψυχή, δε χρωστώ τόση κατανόηση για τόπο στην οργή αφού κι αυτή, θα είχε λόγο να χωρέσει στον τόπο της. 
Δε χρωστώ τόση ελαφρότητα. 
Δεν χρωστώ πια την απαίδευτη κατοχική εμμονή των παππούδων αλλά ούτε και τη μαύρη τρύπα των κακομαθημένων νέων γενεών. 
Δε χρωστώ να σώσω κάποιον ούτε να σωθώ απο αυτόν. 
Δεν ανήκω σε ψεύτικα συμπόσια ανθρώπινης επαφής με στόχο το κυνήγι ιδεών. "Το παιδί σου έκανε αυτό", "Το παιδί μου εκείνο" και περνάει η ώρα. 
Δε χρωστώ γκρίνιες από συζύγους που δεν το παίρνουν απόφαση πως οξειδώνουν τη ζωή τους με όσα δεν ειπώθηκαν, δεν σταυρώθηκαν και αναστήθηκαν μεταξύ τους. 
Δε χρωστώ τη σιωπή από άντρες που περιμένουν να βρεις εσύ το βαθύ τους μυστικό λες και ζούμε σε μύθους με ήρωες κρυφοούς και κρυψίνοες. 
Όχι, δε χρωστώ την τέλεια μητέρα στα παιδιά μου γιατί δεν είμαι κι ούτε θα γίνω ποτέ. 
Δε χρωστώ σε κανέναν την εξήγηση για ό,τι έμεινε μέσα μου από τα ερείπια και θέλει ακόμη μπετονιέρα να στεριώσει, δε χρωστώ ό,τι κατάφερα να χτίσω απ' την αρχή κι ας μην ήμουν άλλο σε αυτήν. 
Όχι δε χρωστώ γιατί αν ζήσεις στο ψέμα, όσο κι αν σε βολέψει, στο τέλος κάποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, κάποιο παιδί θα πιει πορτοκαλάδα χωρίς στυμμένο πορτοκάλι γιατί στον στίφτη θα έχεις βάλει πικρόξινα λεμόνια. Δεν είναι όλα ίδια μα τα πιο μεγάλα ψέματα θριαμβολογούν στη δήθεν πιο κοντινή αλήθεια. 
Δε χρωστώ παρά μόνο σε μένα, σε μένα κι ό,τι βασιλεύει μέσα μου, στην αγάπη, την ελευθερία να αγαπώ και εκείνο το αδιαπέραστο ηλιοβασίλεμα που ήξερα να κλείνω τα μάτια και να βλέπω το άπειρο γιατί μέσα του είχε όλη την αλήθεια. 
Γιατί μέσα του...Είχε εμένα.


Χριστινα Μπογιατζή
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολογος
Λογοπαθολόγος
Υπ. Διδακτωρ ΕΚΠΑ



Πηγή:




Η Σφήκα: Επιλογές
 
 http://sioualtec.blogspot.com/2022/01/blog-post_58.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .