Παρασκευή, Ιανουαρίου 21

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα επικαιρότητας

Ετοιμάζουν κυβερνητικό πρόγραμμα

Μπορεί όλα τα φώτα -και δικαίως- να έχουν πέσει πάνω στα πρόσωπα και οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη να αναμένουν πώς και πώς τις ανακοινώσεις του προέδρου για το ποιοι θα αναλάβουν τις θέσεις-κλειδιά στο κόμμα, ενόψει αφενός της ανασυγκρότησής του, αφετέρου των εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, την ίδια ώρα όμως , στο παρασκήνιο, ετοιμάζεται ήδη το πρόγραμμα του κόμματος. Ένα πρόγραμμα που όπως όλοι τονίζουν, θα είναι κυβερνητικό και βαθιά σοσιαλδημοκρατικό.

Ήδη, η συγκυρία βοηθάει στη διατύπωση σαφών προτάσεων για θέματα όπως η πανδημία, η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια κ.ο.κ. Σημαία, εξάλλου, του κυβερνητικού προγράμματος ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από το κοινωνικό κράτος.

Στον κρίσιμο εν μέσω πανδημίας, τομέα της Υγείας, και όταν η κυβέρνηση επιχειρεί να την αντιμετωπίσει με ‘μπαλώματα’, όπως λένε, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν την ενίσχυση του ΕΣΥ στην πράξη. «Αν από την αρχή είχε ενισχυθεί ουσιαστικά και όχι επιφανειακά η πρωτοβάθμια περίθαλψη με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν πολύ καλύτερη και η πίεση στα νοσοκομεία μας, πολύ λιγότερη», λένε, θυμίζοντας και την στάση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά επί του θέματος, αλλά και ζητώντας να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Υγείας, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες χώρες. Ζητούν ακόμα ανοιχτά μεν σχολεία, αλλά με αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας και μεικτό σύστημα για τεστ. Πιο συγκεκριμένα ζητούν πολλά δημόσια σημεία για δωρεάν PCR και rapid test και συγχρόνως χαμηλότερο πλαφόν διεξαγωγής τους σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Προτείνουν ακόμα το αυστηρό covid pass, ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να πηγαίνουν παντού και οι ανεμβολίαστοι μόνο με τεστ σε τράπεζες, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, προτείνουν μεταξύ άλλων βραχυπρόθεσμα τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση του ΦΠΑ για βασικά προϊόντα, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και εντατικούς ελέγχους στην αγορά με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας. Μακροπρόθεσμα, προτείνουν την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην κατεύθυνση της θωράκισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και των πιο ευάλωτων σε νέες κρίσεις, για να μην έχουμε ενεργειακές ανισότητες και ενεργειακή φτωχοποίηση. Προτείνουν την επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» και τη δημιουργία εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που αφορούν μεταποίηση, κτηνοτροφικό και αγροτικό τομέα, ώστε να πέσει το κόστος παραγωγής και χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε στέγες, προκειμένου οι φτωχότεροι πολίτες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές, να επιδοτούνται και να έχουν μια ασφάλεια για το μέλλον. Ειδικά για την ενέργεια, καλούν και την Ευρώπη να πάρει αποφάσεις για το φυσικό αέριο και να ‘ρίξει’ το κόστος του μέσα από κοινές παραγγελίες, όπως ακριβώς έγινε με τα εμβόλια κατά της πανδημίας.


http://www.matrix24.gr/2022/01/etimazoun-kivernitiko-programma/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .