Παρασκευή, Ιανουαρίου 14

Πολιτιστική γενοκτονία;;;;

Γιώργος Τσούκαλης
Πολιτιστική γενοκτονία;;;;

Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Είμαι σίγουρος ότι υπέπεσε στην αντίληψη σας η ιστορία με τα πλάνα της ταινίας με άσεμνο περιεχόμενο η οποία γυρίστηκε προ ημερών. Δύο συνάνθρωποι μας, δύο συμπατριώτες μας επέλεξαν να προκαλέσουν την κοινή γνώμη πρωταγωνιστώντας σε σκηνές που παραπέμπουν σε ταινία πορνό.

«Κάθε εργαλείο μέσα από τη φαντασία ή την καλή παρέα μπορεί να αποκτήσει άπειρες χρήσεις. Έτσι και μια κάμερα φερμένη για να καταγράψει μερικές στιγμές μεταξύ φίλων που έχουν κάνει εξόρμηση στο βουνό, μπορεί να καταλήξει να καταγράφει μια ολόκληρη ταινία»…

Με αυτές τις προτάσεις ξεκινά μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ξεπαρθενών», η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε αναφορά σε ασεβή συμπεριφορά προς το μνημείο και ζητήθηκε η έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για την ακριβή διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το απίστευτο περιστατικό.

Δυο άνδρες φαίνεται να ερωτοτροπούν στο χώρο της Ακρόπολης. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εδώ ότι θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να κάνει την επιλογή του ερωτικού συντρόφου του. Είναι υπαρκτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι σχετικά με τις επιλογές τους και με την αντιμετώπιση της σεξουαλικής διαφορετικότητάς τους. Σαφώς και υπάρχει περιθωριοποίηση πολλών ανθρώπων στις μέρες μας εξαιτίας των σεξουαλικών τους επιλογών. Πολλοί ενοχλούνται κι από άλλους παράγοντες, όπως είναι η συντηρητική κοινωνία, η πατριαρχία όπου και όσο υφίσταται, οι μη επιτρεπτές συμπεριφορές, και ο δήθεν καθωσπρεπισμός. Οι συνθήκες του εγκλεισμού και η κοινωνική αποξένωση έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο στο να υιοθετεί ακραίες συμπεριφορές και τάσεις της μόδας.

Είναι δεδομένη η ελεύθερη βούληση όλων των ανθρώπων σχετικά με το πώς θα βιώσουν την έννοια του έρωτα. Αρκεί αυτό να συνδυάζεται με την έννοια και το γράμμα του νόμου. Με άλλα λόγια αυτό που δεν είναι δικαίωμα κανενός είναι το να επιχειρεί και εντέλει να προσβάλει μέσα από τις όποιες πράξεις του ένα ιερό σύμβολο έναν ιερό χώρο ένα μέρος που είναι συνυφασμένο με τις αξίες μας και με τον πολιτισμό μας.

Δεν μπορεί από τη μια να κάνουμε αγώνα να προστατεύουμε τις αρχαιότητες μας να ζητάμε την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και από την άλλη να γινόμαστε θεατές ανάλογων περιστατικών που ξεκάθαρα υποδηλώνουν έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού. Οφείλουμε μέσα από όλες τις ενέργειες μας να λειτουργούμε όσο πιο προστατευτικά γίνεται απέναντι στους αρχαίους θησαυρούς μας και να μην ακυρώνουμε ελαφρά τη καρδία ιερές έννοιες όπως είναι ο Ελληνισμός, αλλά και ο αρχαίος πλούτος μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .