Τρίτη, Ιανουαρίου 11

Ακρίβεια Ελβετίας με αποδοχές μπανανίας

 Το καλάθι της νοικοκυράς κοστίζει πλέον 20%-30% πάνω, ενώ «πάρτι» γίνεται γύρω από την πανδημία

Βασίλης Βέργης--Το τσουνάμι της πανδημίας που έχει κατακλύσει τη χώρα με την παράλλαξη Όμικρον μοιάζει ταυτόχρονα με ένα «βολικό» χαλάκι, κάτω από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις απίστευτες συνθήκες ακρίβειας, οι οποίες πνίγουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Αν σε αυτό προσθέσουμε την κατάσταση των αποδοχών σε μια μέση ελληνική οικογένεια, μπορεί εύκολα

να βγει το συμπέρασμα για ζωή που εμπεριέχει ακρίβεια Ελβετίας με μισθούς μπανανίας!

Το χειρότερο τούτη την ώρα είναι ότι, ακριβώς επειδή υπάρχει ο Covid, όλη η προσοχή έχει στραφεί εκεί, με αποτέλεσμα η κοινωνική αντίδραση, που λογικά θα εκφραζόταν υπό άλλες συνθήκες, να είναι τώρα σχεδόν ανύπαρκτη. Λογικό, αφού η υγεία αποτελεί προτεραιότητα και οτιδήποτε άλλο έπεται.

Όμως, η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη και η πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό θηλιά που σφίγγει διαρκώς γύρω από τον λαιμό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είτε προσπαθεί να μας βγάλει τρελούς («σημαιοφόρος» πάντοτε σε τέτοιες διαδικασίες ο γνωστός Αδωνις Γεωργιάδης) είτε επικαλείται την αύξηση (εδώ, δυστυχώς, γελάμε πικρά) στον κατώτατο μισθό, η οποία δεν μπορεί να καλύψει παρά ελάχιστες κιλοβατώρες από εκείνες που πέφτουν σαν βράχια στο κεφάλι κάθε ελληνικής οικογένειας.

Πριν από λίγες ημέρες, μου έλεγε φίλος ότι έπαθε σοκ μόλις είδε ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ που του στάλθηκε ήταν όχι απλά υπερδιπλάσιος, αλλά 150% πάνω από εκείνον που συνήθως πλήρωνε. Η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει τη χώρα σαν χταπόδι, και βέβαια οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης μοιάζουν με ασπιρίνες σε ασθενή που βρίσκεται στην Εντατική! Το καλάθι της νοικοκυράς κοστίζει πλέον 20%-30% πάνω, καθώς οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευθεί. Και δεν μιλάμε για είδη πολυτελείας, αλλά για εκείνα που αποκαλούμε «πρώτης ανάγκης».

Και όλα αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» με τα αίσχη που φτάνουν στη δημοσιότητα ως πληροφορίες για το «πάρτι» γύρω από την πανδημία. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, το μοριακό τεστ κόστιζε 60 ευρώ. Μας… έκαναν τη χάρη και το «κατέβασαν» στα 47, την ίδια ώρα που στην Κύπρο μπορεί κάποιος να κάνει PCR πληρώνοντας μόλις 20-25 ευρώ! Για να κάνει κάποιος δωρεάν τεστ πρέπει να «φάει» ώρες στην ουρά και μέσα στο κρύο, ενώ για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αναγκάστηκαν πολλές οικογένειες να πληρώσουν για rapid, καθώς τα φαρμακεία είχαν από την Παρασκευή ξεμείνει από self tests!

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε κάθε μέρα η κυβέρνηση όχι μόνο να απολογείται, αλλά με τέτοιου είδους «αντιλαϊκή» πολιτική να αποτελεί ήδη παρελθόν. Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε δύο πράγματα: 1. Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας στην πιο σφοδρή μορφή της. Κάτι που διαμορφώνει τις προτεραιότητες των πολιτών και κλιμακώνει ανάλογα τις αντιδράσεις τους.

Είναι σαφέστατα πολύ μικρότερες, ενίοτε ανύπαρκτες, απ’ ό,τι θα ήταν σε κανονικές συνθήκες ζωής, καθώς τώρα πρώτη σκέψη αποτελεί η επιβίωση μέσα από τη λαίλαπα του Covid. Ο «λογαριασμός», πάντως, θα έρθει σε λίγους μήνες. Και θα σταλεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη – να είναι σίγουρος για αυτό.

2. Οι πληροφορίες που φτάνουν στον κόσμο είναι τόσο «φιλτραρισμένες» από τα ΜΜΕ, που χρειάζεται 2η και 3η προσπάθεια ενημέρωσης για να οδηγηθεί στον πυρήνα. Όσο η ελληνική δημοσιογραφία συμπεριφέρεται με το «γάντι» σε προκλητικές κυβερνητικές συμπεριφορές, όσο «συνεισφέρει» στο «χαλάκι» κάτω από το οποίο κρύβονται οι πραγματικές συνθήκες διαβίωσης τόσο θα απομακρύνεται από την εκτίμηση του κοινού, το οποίο θα ψάχνει -και πάντα θα βρίσκει- άλλες διεξόδους για να φτάνει στην αλήθεια. Που στο τέλος πάντα θριαμβεύει…

 https://www.newsbreak.gr/apopseis/285811/akriveia-elvetias-me-apodoches-mpananias/

https://www.newsbreak.gr/apopseis/285811/akriveia-elvetias-me-apodoches-mpananias/https://www.newsbreak.gr/apopseis/285811/akriveia-elvetias-me-apodoches-mpananias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .