Σάββατο, Ιανουαρίου 29

Εξελίξεις με τη φάλαινα στον Άλιμο: Οι διασώστες τη μετέφεραν στα ανοιχτά -Σήμερα θα φανεί αν θα ζήσει

Διασώστες δίνουν μάχη για να σωθεί το φαλαινοειδές στον Άλιμο -
Διασώστες δίνουν μάχη για να σωθεί το φαλαινοειδές στον Άλιμο / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas /

Πολύωρες και συγκινητικές προσπάθειες καταβάλλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου.

Το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισαν να της δώσουν μια ευκαιρία για να ζήσει.

Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, και ενώ οι ειδικοί ολοκλήρωσαν τη φαρμακευτική αγωγή στη φάλαινα (ζιφιός ονομάζεται το συγκεκριμένο κήτος), οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα της ανθρώπινη παρουσία.Αυτό αποφασίστηκε καθώς ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Όπως εξήγησε στο iefimerida.gr η καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρίσκεται από νωρίς στο σημείο και είναι η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, «του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθεί να ζήσει».

Άλλωστε, όπως εξηγεί η Νατάσα Κομνηνού, οι ειδικοί και εθελοντές, που βρίσκονται μέσα στα κρύα νερά επί πολλές ώρες μαζί με το κήτος, δεν έχει νόημα να παραμείνουν και τη νύχτα μαζί του.

 

Ωστόσο, σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», μας λέει η κτηνίατρος.

Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».
Συγκινητικές προσπάθειες για τη διάσωση του κήτους

Το iefimerida.gr επικοινώνησε νωρίτερα με την Αιμιλία Δρούγα, βιολόγο- ωκεανογράφο, επιστημονική υπεύθυνη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρίων». Πρόκειται για το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του ζιφιού, προσπαθώντας να διασώσουν το ζώο.
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOCΤο θηλαστικό, που έχει συντριπτικό κάταγμα στο ρύγχος, όλες αυτές τις ώρες υποστηρίζεται από κτηνιάτρους, βιολόγο και εθελοντές της ομάδας διάσωσης. Όπως μας ενημερώνει, γίνονται συνεχείς εξετάσεις επί τόπου, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, κορτιζόνη, αντιβίωση και ορός.

«Η κατάσταση του κήτους είναι στάσιμη. Διαρκώς, εθελοντές το έχουν στα χέρια τους ώστε να μην τρίβεται το σώμα του στον βυθό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην υποφέρει. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι ελάχιστες. «Εξαρτάται από το ίδιο το ζώο πόσο μπορεί να αντέξει. Όταν βγαίνουν στις ακτές όμως, συνήθως αυτό είναι το τέλος», μας αναφέρει.

Ο Νικήτας Βογιατζής, εθελοντής διασώστης που βρίσκεται στη θάλασσα του Αλίμου, τονίζει στο iefimerida.gr ότι «όλοι εμείς θα παραμείνουμε διαρκώς δίπλα στο ζώο, για όσο χρειαστεί και για όσο μας έχει ανάγκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημόσιους φορείς, που συνεργάζονται άψογα για αυτή την επιχείρηση, το Λιμεναρχείο, τον δήμαρχο Αλίμου, την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ζιφιός, το στολίδι των ελληνικών θαλασσών

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Δρα Αλέξανδρο Φραντζή, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο οποίος μας ενημέρωσε αναλυτικά για αυτό το σπουδαίο κήτος των ελληνικών θαλασσών.

Οι θάλασσες της χώρας μας, μάλιστα, αποτελούν τη μία από τις τέσσερις παγκοσμίως σπουδαιότερες περιοχές για την επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου και αξιοθαύμαστου θηλαστικού.

Ο ζιφιός είναι ο καλύτερος δύτης του κόσμου, αφού με μια ανάσα μπορεί να φτάνει σε βάθη μέχρι τα 3.000 μέτρα και να παραμείνει για 90 λεπτά, προκειμένου να θραφεί με μεσοπελαγικά ή βαθυπελαγικά καλαμάρια, που στη χώρα μας αποτελούν και την αποκλειστική τροφή του.

Αυτό που το ξεχωρίζει από τις φάλαινες -και το καθιστούν πιο συγγενές είδος του δελφινιού- είναι το γεγονός ότι έχει δόντια. Το μέγεθός του φτάνει τα 5,5 μέτρα, ζει έως 40 χρόνια, και στις ελληνικές θάλασσες ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες. Είναι μοναχικά κήτη, αλλά συχνά διαμορφώνουν μικρά κοπάδια, από 3 έως 7 μέλη.
@Αρίων
@Αρίων


Ο ζιφιός ζει στη λεγόμενη ελληνική τάφρο, συνήθως σε βάθη 500 μέτρων -η οποία έχει ανακηρυχθεί περιοχή υψηλής σπουδαιότητας παγκοσμίως για αυτό το κητώδες-, συνήθως εκεί που υπάρχουν μεγάλοι υποβρύχιοι γκρεμοί, διότι εκεί συγκεντρώνεται και το θήραμά τους, τα καλαμάρια.

Συνολικά, στον κόσμο υπάρχουν 25 είδη ζιφιών, στη Μεσόγειο όμως μόνο το συγκεκριμένο.
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Ο ζιφιός στην ακτή της Αττικής


Σύμφωνα με τον δρα Φραντζή, όταν ένα τέτοιο θηλαστικό εντοπίζεται στις ακτές, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά και οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι ελάχιστες. Στον Σαρωνικό, άλλωστε, δεν προσεγγίζει ποτέ, αφού διαβιεί στις βαθιές λεκάνες του Αιγαίου.

Ο ζιφιός εντοπίστηκε χθες στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όπου και πάλι οι διασώστες το φρόντισαν. Το κητώδες κινήθηκε προς τα ανοιχτά, όμως μάλλον τραυματίστηκε σε βράχια (φέρει κοψίματα) και η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

3iD75mcz3bwL_P6k1zXpbNC3Jnk0CKmDraTqOkhCPnY8GfptVL55Q7uFky0ZNCFDw9mHr40STi0h_LP_RCtc0Wxm-BArYVyLz0_1BhlilO9sDNZSJ77yKr4vcEjUHDb3YIzmxA=w640-h426" width="640" />
Σε περίπτωση θανάτου, τα αίτια μπορούν να γίνουν γνωστά μόνον ύστερα από νεκροψία, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι ο αιφνίδιος θάνατός του επέρχεται λόγω των ακόλουθων αιτιών:

 

 

 

 

 

   Στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ, που τα επηρεάζουν
    Σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες
    Να έχει καταπιεί το κήτος σακούλες ή πλαστικό, καθώς το «Πέλαγος» έχει εντοπίσει πολλές φορές τέτοια αντικείμενα στα στομάχια νεκρών ζιφιών. «Στην περίπτωση αυτή, ο θάνατος είναι φριχτός και επέρχεται από ασιτία, ενώ το κήτος πονάει έντονα μέχρι την τελευταία του ανάσα», μας λέει ο Δρ. Φραντζής.

https://www.iefimerida.gr/ellada/falaina-ston-alimo-diasostes-ti-meteferan-anoihta

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.