Κάποιος να πει στον κ.Πάϊατ ότι δεν είναι συγκυβερνήτης

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό έπρεπε να έχει βάλει σαφή όρια στον Αμερικανό πρέσβη, όπως, εννοείται, στους πρέσβεις όλων των μεγάλων δυνάμεων. Διότι φαίνεται ότι ο κ.Πάϊατ την έχει δει συγκυβερνήτης. Εκτός κι' αν είναι!

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Και, δεν νομίζουμε, θετική. Πολλοί από όσους ξένους αξιωματούχους πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα ή κατόπιν προσκλήσεως του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα φορέων του ελληνικού κράτους, αφού συναντηθούν με τους Έλληνες επίσημους, παίρνουν τον δρόμο για την οικία του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Τζέφρι Πάϊατ μπορεί να την έχει δει συγκυβερνήτης στην Ελλάδα. Κάποιος, όμως, πρέπει να του πει ότι έχουν περάσει οι εποχές των Πιούριφόϊ. Εκτός κι' αν η χώρα επέστρεψε σε εκείνες τις αλήστου μνήμης εποχές.

Από τη μεριά του, βέβαια, καλά κάνει. Εξυπηρετεί το επικοινωνιακό προφίλ του, το οποίο, άλλωστε, φιλοτεχνούν κάθε λίγο και λιγάκι τα συστημικά, φιλοκυβερνητικά ως επί το πλείστον ελληνικά ΜΜΕ, και προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δέχεται να ευτελίζεται η χώρα, αποδεχόμενη τον Αμερικανό πρέσβη ως (συν)υπουργό Εξωτερικών;

Χτες, είχε έλθει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη (όχι για προσωπικό τουριστικό ταξίδι, οπότε δικαιούται να δει όποιον θέλει) η Κοσσοβάρα υπουργός Εξωτερικών, Ντόνικα Τζερβάλα Σουάρτζ (Donika Gërvalla-Schwarz). Μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, συναντήθηκε με τον Τ.Πάϊατ.

https://twitter.com/gervallaschwarz/status/1484227172357316610?s=24

Άραγε, στην Πρίστινα δεν υπάρχει Αμερικανός απεσταλμένος - «πρέσβης»; Γεμάτη η κοσσοβαρική πρωτεύουσα με Αμερικανούς απεσταλμένους είναι.

Προ μηνών, στην Αθήνα είχε βρεθεί η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κατόπιν προσκλήσεως του Ν.Δένδια. Και αυτή, συναντήθηκε με τον εδώ Αμερικανό πρέσβη.

Κάποιος να πει στον κ.Πάϊατ ότι δεν είναι συγκυβερνήτης 426309 photo

Ο κατάλογος με τέτοια διπλωματικά «φάουλ» είναι μεγάλος. Μέχρι και με τις Αφγανές γυναίκες, στις οποίες προ μηνών -υποτίθεται- έδωσε η Ελλάδα καταφύγιο, δεν έχασε την ευκαιρία να συναντηθεί ο Τ.Πάϊατ και να φωτογραφηθεί, βέβαια, μαζί τους.

Οι εικόνες αυτές δεν περιποιούν τιμή για τη χώρα μας. Σκόπιμο είναι η κυβέρνηση να του «υπενθυμίζει» (όπως και στους πρέσβεις όλων των μεγάλων δυνάμεων, όταν αυτοί «ξεφεύγουν») ότι δεν είναι συγκυβερνήτης. Διαφορετικά, θα αποθρασυνθεί.

Ανθύπατος

Βέβαια, είναι φυσικό να νοιώθει ο Τ.Πάϊατ ως άλλος Πιούριφοϊ.

Οι εικόνες να σχηματίζουν ουρές Έλληνες πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες, καθώς και μεγαλοεπιχειρηματίες, στις εορτές της αμερικανικής πρεσβείας, σε στάση οσφυοκάμπτη, για μια χειραψία μαζί του, και μια φωτογράφιση, τον κάνουν να νοιώθει κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο ίδιος έτυχε και συνεχίζει και χαίρει της απόλυτης προβολής, ενίοτε σκανδαλώδους, από τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία τον χαϊδεύουν. Είτε όταν «αδειάζει» την Ελλάδα, όπως πρόσφατα με το σχέδιο αγωγού EastMed, οπότε άπαντες σφυρίζουν αδιάφορα, είτε όταν ομιλεί (με ουσιαστικό λόγο -όποτε βέβαια το κάνει- και όχι με προπαγανδιστικές παρόλες) υπέρ της χώρας.

Μέχρι και η Ελληνίδα πρέσβης στην Ουάσιγκτον, στις διακοπές της στην Ελλάδα, έσπευσε να τον επισκεφθεί στην οικία του και να φωτογραφηθεί μαζί του. Ο, δε, Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κάθε τόσο τον συναντά και βγάζει μια φωτογραφία μαζί του για να την αναρτήσει στα social media.

Τώρα, βέβαια, τελειώνει η θητεία του πρέσβη, και, ως όλα δείχνουν, νέος πρέσβης θα είναι ο ελληνο-αμερικανός μπίζνεσμαν, Τζορτζ Τσούνης. Οπότε, άπαντες αναμένουν μια «νέα εποχή» με τη στροφή στα επιχειρηματικά, αφού εξάλλου «η ανάπτυξις έχει έλθει» -και- στην Ελλάδα.

Ελλάδα - Κόσσοβο

Κατά τα λοιπά, στον βαθμό που αφορά την εξωτερική πολιτική της Αθήνας, χτες, μετά τη συνάντησή του με την Κοσσοβάρα ομόλογό του, ο Ν.Δένδιας:

-Εξήρε «την αναβάθμιση, τον περασμένο Μάιο, του Γραφείου σας (σ.σ. του Κοσσόβου) στην Αθήνα, το οποίο μετονομάστηκε «Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα».

-Ετάχθη υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, «τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εκεί που ανήκουν, στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», και τονίζοντας «τη σταθερή θέση για τη διοργάνωση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με την Αλβανία και με την Βόρεια Μακεδονία».

-Αναφέρθηκε «στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή την προστασία των αρχών και των αξιών του Διαφωτισμού, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέγοντας ότι «είναι η πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πυξίδα μας».

Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας πως «δεν αποτελεί επιλογή η επιστροφή στον 19ο αιώνα. Δεν αποτελεί δυνατότητα επιλογής ένας νεοθωμανισμός που φαίνεται να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή μας».

-Επανέλαβε «τη θέση μας υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για εσάς (σ.σ. Κόσσοβο)».

-Εξέφρασε «την ανησυχία της Ελλάδας και της ΕΕ για την κατάσταση στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η άνοδος εθνικισμών, οι τάσεις αποσταθεροποίησης μίας πολύ εύθραυστης κατάστασης φαίνεται να απειλούν εκ νέου την περιοχή μας».

-Είπε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μία εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά το Κόσοβο, σύμφωνα με την ουδέτερη ως προς το καθεστώς προσέγγιση της ΕΕ», και έκανε «έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας να δείξουν εποικοδομητική στάση».

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/kapoios-na-pei-ston-k-paiat-oti-den-einai-sugkubernitis/2.156006