Κ. Μπακογιάννης: Ο βραβευμένος Δήμαρχος της... ζαρντινιέρας, του τριτοκοσμικού «μεγάλου περιπάτου» και του γκαζόν που το... έφαγε η κάμπια

Φιάσκα, «διακρίσεις» και πολιτική κληρονομιά! Σε επικοινωνιακό αγώνα δρόμου με στόχο τη συλλογή διακρίσεων και επαίνων αμφιβόλου εγκυρότητας και αξιοπιστίας επιδίδεται ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά τη σωρεία φιάσκων από τότε που ανέλαβε τον Δήμο Αθηναίων

Ως άξιος γόνος της γνωστής οικογένειας, από την αρχή της θητείας του ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκίνησε με έτοιμο «οδηγό» ενεργειών: Πρώτος ρόλος στην ιδιωτική πρωτοβουλία με απευθείας αναθέσεις, ξεκινώντας από Χριστουγεννιάτικες φιέστες, μέχρι αποτυχημένους μεγάλους - μικρούς περιπάτους και πανάκριβες ζαρντινιέρες - κεσέδες για φοίνικες.

Πρωτοχρονιά Ρουβά

Τα αλλεπάλληλα φιάσκα του Δημάρχου Αθηναίων, με τελευταίο αυτό του πρωτοχρονιάτικου εορτασμού χωρίς κοινό, με 215.000 ευρώ απευθείας ανάθεση, και την αστυνομία να προφυλάσσει τον ίδιο και τον Σάκη Ρουβά από την οργή των δημοτών, φαίνεται πως δεν υπέπεσαν στην αντίληψη των αξιολογητών της πλατφόρμας mayorsofeurope.eu (με έδρα το Ζάγκρεμπ), η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα τον «τοποθέτησε» ανάμεσα στις πέντε καλύτερες θέσεις για το 2021, μαζί με τους δημάρχους του Αμβούργου, της Στοκχόλμης, της Πράγας και της Μπρατισλάβα.

Η κάμπια, τα μπάζα και οι πράσινοι ιονιστές

Το ωραίο είναι ότι η εν λόγω πλατφόρμα ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα ως θετική παρέμβαση την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, την επαναλειτουργία των συντριβανιών, ανακατασκευή πεζοδρόμων, και τη δενδροφύτευση (!).

Ξεκινώντας από την περίπτωση της Ομόνοιας, ας θυμηθούμε ότι το γκαζόν που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία ξεράθηκε γιατί το... έφαγε μια κάμπια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόλαβαν την… καταστροφή, παρόλο που καθημερινά επί της πλατείας σταθμεύει πολυτελές ΙΧ, στο οποίο επιβαίνουν δημοτικοί υπάλληλοι καθήμενοι για ώρες μέσα στο αυτοκίνητο περιμένοντας προφανώς παραβάτες οδηγούς για να κόψουν κλήσεις!

Οι αξιολογητές της πλατφόρμας λοιπόν, φαίνεται πως δεν είδαν και δεν άκουσαν ότι για το έργο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς αποφασίστηκε η παύση της πρώτης φάσης κόστους 2 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας μάλιστα πως το έργο «βγήκε και δεν βγήκε».

Έκτοτε, η δεξιά λωρίδα της Πανεπιστημίου παραμένει εργοτάξιο μέχρι τα Προπύλαια και το πεζοδρόμιο του Συντάγματος από την Καραγιώργη Σερβίας μέχρι την Μητροπόλεως σκαμμένο και περιφραγμένο.

Πανάκριβα παγκάκια... μεταξωτές ζαρντινιέρες

Μετά τον άκρως επιτυχημένο «Μεγάλο Περίπατο», ο κ. Μπακογιάννης τοποθέτησε τέσσερις ιονιστές αέρα στην Ομόνοια, για να καθαρίζουν τον αέρα από τα καυσαέρια, δηλώνοντας ότι αυτές οι τέσσερις συσκευές είναι «ισοδύναμες με 30 δέντρα»!

Αυτό σίγουρα θα άγγιξε ευαίσθητες οικολογικές χορδές της πλατφόρμας «Mayors of Europe», ώστε να τον ξεχωρίσει για πρωτοποριακές παρεμβάσεις στη… φύτευση δέντρων και πρασίνου.

Επίσης, άξιο βράβευσης αποτελεί και το γεγονός ότι οι Αθηναίοι δημότες καλούνται να πληρώσουν στο πλαίσιο της ανάπλασης «το κάθε παγκάκι 5.249,7 ευρώ, την κάθε ζαρντινιέρα 4.605 ευρώ, και την καλλωπιστική δαμασκηνιά 552,6 ευρώ τη μία, σύμφωνα με το πλάνο της παράταξης του δημάρχου.

Αφήνουμε βέβαια στην άκρη τις υπόνοιες για «σκιές» στους διαγωνισμούς των έργων ανάπλασης αλλά και τις καταγγελίες πολιτικών κομμάτων για φωτογραφική προκήρυξη περίπου 366 θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβρη του 2020. Αυτά από μόνα τους συνιστούν «επιτυχίες» δημοκρατικής διακυβέρνησης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Για γέλια και για κλάματα

Στα μάτια των δημοτών της πρωτεύουσας αυτή η διάκριση ασφαλώς αγγίζει τα όρια του γελοίου.

Θεμελιώνει, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι στον δρόμο για την επανεκλογή ή τη μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Μπακογιάννης συλλέγει παντός είδους επικοινωνιακά εργαλεία.

Άλλωστε, το πέρασμα από το Δήμο στη Βουλή, αποτελεί πλέον παράδοση πολλών δεκαετιών. Στο όνομα της πολιτικής φιλοδοξίας του εκάστοτε δημάρχου θυσιάζονται σχεδόν πάντα τα προβλήματα της πρωτεύουσας και των κατοίκων της.

Τουριστική ατραξιόν η Αθήνα

Η δημαρχιακή θητεία Μπακογιάννη όμως συγκεντρώνει κάποια στοιχεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας γύρω από το μέλλον των σημερινών κατοίκων του ευρύτερου κέντρου της πόλης, των μικροεπιχειρήσεων και των κοινωνικών δεσμών που απορρέουν από τη δομή του αστικού ιστού.

Διαπνεόμενος από το όραμα του άγριου νεοφιλελεύθερου αστικού μετασχηματισμού, ο κ. Μπακογιάννης είχε δώσει στίγμα εξαρχής. Λίγο μετά την εκλογή του, τα Χριστούγεννα του 2019, κάλεσε 19 ιδιώτες χορηγούς να στολίσουν την Αθήνα ως να ήταν ένα άλλο Ντουμπάι.

Έκτοτε, πίσω από τα μεγάλα έργα ανάπλασης βιτρίνας, σε δεύτερο πλάνο, κλείνει διαρκώς το μάτι σε αθρόες αγοραπωλησίες κατοικιών και μαγαζιών από μεγάλες εταιρείες, στο όνομα του «εξευγενισμού» των συνοικιών και του κέντρου της Αθήνας.

Το νέο μεγάλο «όραμα» της οικογένειας φαίνεται πως είναι μια Αθήνα παγκόσμιο τουριστικό κέντρο-ατραξιόν, απαλλαγμένη από κατοίκους και μικρομάγαζα που θα πρέπει να μετατοπιστούν, μη μπορώντας να αντέξουν το κόστος. Απαλλαγμένη επίσης από στέκια νεολαίας και δημόσιους χώρους πέραν της τουριστικής εκμετάλλευσης.

Μόλις προχθές, άλλωστε ο πρωθυπουργός και θείος του Κώστα Μπακογιάννη το αποκάλυψε με κυνισμό μεγατόνων. Ερωτηθείς για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, απάντησε: «ναι μεν, αλλά στον τουρισμό τα πήγαμε καλά»!

Στα μονοπάτια της μητρός

Ακολουθώντας ο Κώστας Μπακογιάννης το δοκιμασμένο από όλα σχεδόν τα μέλη της πολιτικής οικογένειας εγχειρίδιο της επικοινωνίας εργαλειοποιεί βραβεύσεις κάθε είδους και προέλευσης, επαίνους, φιλοφρονήσεις και αναγορεύσεις σε καλύτερο δήμαρχο της χώρας, της χρονιάς κλπ.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από το περσινό Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο συναντήθηκε για να συζητήσουν θέματα αλληλεγγύης τον ρώτησε περιχαρής: «Ξέρουν όλοι ότι είστε ο καλύτερος δήμαρχος της Ελλάδας;», δίνοντάς του απλόχερη στήριξη.

Μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023, αναμένεται να πέσουν βροχή οι διακρίσεις για τον «καλύτερο δήμαρχο».

Βραβεύσεις Ντόρας Μπακογιάννη

Ζητούμενο παραμένει εάν θα ξεπεράσει τα έργα και της ημέρες της μητρός του Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ως Δήμαρχος εκτός από την αμφίβολη «μερική ανάπλαση» της Αθήνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, συνέλεγε βραβεία και διακρίσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2005 παρέλαβε μάλιστα από το νεοσύστατο τότε ιδιωτικό ίδρυμα City Mayors Foundation το βραβείο της «Παγκόσμιας Δημάρχου 2005», για να παραιτηθεί λίγους μήνες μετά και να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερης προβολής, ενόψει των Ολυμπιακών του 2004, η κ.Μπακογιάννη είχε τύχει από τη Siemens και τον τότε επικεφαλής της, Μ.Χριστοφοράκο. Αργότερα, «έσκασε» το σκάνδαλο της Siemens.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/k-mpakogiannis-o-brabeumenos-dimarxos-tis-zarntinieras-tou-tritokosmikou-megalou-peripatou-kai-tou-gkazon-pou-to-efage-i-kampia/2.155901