Όταν τα αφηγήματα μεγαλειότητας γίνονται φληναφήματα  αστειότητας
Του Απόστολου Αποστόλου

Τα αφηγήματα καλύπτονται από λογικά επιχειρήματα δικαιολόγησης με αξιώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει στερήσει από τα αφηγήματα του τη λογική, έτσι ώστε να υπάγονται σε μια ασάφεια και να συντηρούν έναν ψυχολογισμό ψευδο-εγγύησης για τους νομοταγείς υπηκόους του και μια τρομοκρατική απειλή για εκείνους που αρνούνται να γίνουν παρακολουθήματα των αφηγημάτων του.

Τα αφηγήματα του εξορίζονται από την πολιτεία της λογικής και επιδιώκουν να μεταθέσουν τις

ευθύνες σε όλους πλην του ιδίου. O συλλογισμός του σαφώς και προκαλεί τον γέλωτα και αυτό γιατί οι δικαιολογίες του εξανεμίζονται τόσο γρήγορα όπου η επιτυχία, που αναφέρει ότι κατάκτησε γίνεται γκροτέσκο, οι βεβαιότητές του φούσκες και τα νοήματά του γίνονται πτήσεις στους αιθέρες που καταλήγουν στο κενό.

Φαίνεται πως τα αφηγήματά του, βρίσκονται σε πόλεμο με την πραγματικότητα και το αληθινό. Και το παράδοξο είναι ότι ακόμη και εκεί όπου η αφηγηματική του έχει ξεθωριάσει από την επιχειρηματολογία της, διεκδικεί «επαίνους μέσω κατηγορίας».

Ο «ίλιγγος της υπερβολής» χαρακτηρίζει το γέλιο μας έλεγε ο Μπωντλαίρ. Η ξαφνική ανατροπή στη ροή των εξελίξεων, η αποδόμηση των προσδοκιών και των υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη προκαλούν γέλιο και φαιδρύνουν την πολιτική του. Και επειδή ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και στη γιορτή των Φώτων ήταν αμετανόητα διχαστικός και ειρωνικός λέγοντας ότι «καλή φώτιση, πρωτίστως στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και ακόμα προβληματίζονται εάν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο» ας θυμίσουμε τι ξεχνά και πως η πολιτική του γίνεται μια απίστευτη φάρσα.

Μας έλεγε πως υπάρχει μια επιδημία αποκλειστικά και μόνο για τους ανεμβολίαστους και την ίδια στιγμή βουλευτής της ΝΔ πλήρως εμβολιασμένος ασθένησε από κόβιντ, εισήχθη στην εντατική διασωληνώθηκε και ευτυχώς επέζησε. Αλλά και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ο κ. Σκέρτσος επίσης πλήρως εμβολιασμένος νόσησε.

Και μέσα στον πύργο του ναρκισσισμού του ο κ. Μητσοτάκης και στη ρηματική κοινωνική του τρομοκρατία, για τους μη εμβολιασμένους διαψεύδεται για μια ακόμη φορά, αφού ο μάγος της φυλής των εμβολιασμένων ο κ. Φάουτσι ανακοίνωσε ότι όλοι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι κρινόμαστε ως ασυμπτωματικοί ασθενείς και ότι όλοι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικίες μας. Αλλά και ο Βρετανός καθηγητής Σερ Άντριου Πόλαρντ, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca είπε ότι το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν σταμάτησαν την εξάπλωση του Covid σημαίνει ότι είναι ουτοπική η προσέγγιση του ορίου που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει καιρό χάσει την αίσθηση της σοβαρότητας και της αποδοτικότητας και κινείται στις υπηρεσίες μιας αυξανόμενης ματαιότητας και φαιδρότητας. Ξεπροβάλλει το αναπόφευκτο της αποτυχίας και της γελοιοποίησης παντού στην πολιτική του διαχείριση. Έθεσε σε αναστολή 7.000 υγειονομικό προσωπικό γιατί αρνήθηκε να εμβολιαστεί και σήμερα πάνω από 2.000 εμβολιασμένοι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε καραντίνα γιατί ασθενούν με κόβιντ.

Επιπλέον όποιοι εμβολιασμένοι νοσούν από κόβιντ μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Νομιμοποιεί τη διασπορά της πανδημίας επισήμως, δεδομένου ότι έχοντας το πιστοποιητικό του εμβολιασμού οι νοσούντες εμβολιασμένοι κινούνται ελεύθερα και αυτό γιατί το πιστοποιητικό δεν αποχρωματίζεται αλλά διατηρείται πράσινο, δηλαδή αποτελεί ένδειξη που δηλώνει ότι μπορούν να εισέρχονται παντού. Συνεπώς ο «πετυχημένος» και κατά πολλά υποσχόμενος κ. Πιερρακάκης ακυρώθηκε στο κενό που αφήνει η σκοτεινή πλευρά μεταξύ σάτιρας και σοβαρότητας, γιατί εκεί είναι που δημιουργείται για μια ακόμη φορά το γελοίο της πολιτικής διαχείρισης. Μετά από πολλές φωνές διαμαρτυρίας και πολλά φιλμάκια στο διαδίκτυο εμβολιασμένων που νοσούσαν και ταυτόχρονα είχαν την ελευθερία τους, ξύπνησαν οι «άριστοι» της ΝΔ και υποσχέθηκαν πως θα διορθώσουν τα αδιόρθωτά τους.(Άτακτα, αδιόρθωτα, αόρισθ’ άπαντα. Δημοσθένης).

Και επειδή τα αφηγήματα αποτελούν εκκρεμείς υποθέσεις (ρητορείες παρά λογικές προϋποθέσεις κατά Ντεκάρτ) και πιο συγκεκριμένα εκφράζουν προτάσεις ευχής και διαφέρουν από τα αποδεικτικά επιχειρήματα, διατυπώνοντας κενοδοξίες, αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πείσει, τότε ας φέρει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με τη Φάϊζερ και τις άλλες εμβολιαστικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλιώς το γελοίο απορροφά το μεγαλείο της αφηγηματικότητας.

Στη γενικότερη κυβερνητική αρρυθμία έρχεται να προστεθεί και το πακιστανικό εορταστικό γλέντι στην πλατεία Συντάγματος. Ουδείς είδε τη συγκέντρωση του εορταστικού πανηγυριού, ούτε το αρχηγείο της αστυνομίας από τις κάμερες, ούτε κάποια περαστική αστυνομική ομάδα. Περίεργο! Και αυτό γιατί όλα τα αστυνομικά όργανα παρακολουθούσαν τους Αθηναίους και τις εξόδους τους και επίσης είχαν την προσοχή τους στη συναυλία του κ. Ρουβά και του κ. Μπακογιάννη. Έτσι η πληροφόρηση της κατάληψης της πλατείας Συντάγματος και το πακιστανικό γλέντι με «συνθήματα λατρείας» για τον κ. Μητσοτάκη έγινε γνωστή από την πακιστανική τηλεόραση. Φανταστείτε ότι ούτε οι «αλληλέγγυοι» δε το γνώριζαν. Και βέβαια τα συστημικά καναλάκια που παραέφαγαν με τη λίστα Πέτσα το ανέφεραν ετεροχρονισμένα και σαφώς με τη δέουσα υποτίμηση.

Η ψευδοεπιθετική διάθεση του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται όμως στα πρόστιμα των άνω των 60 ετών ελλήνων πολιτών. Ο Ανρί Μπεργκσόν έλεγε ότι η κωμωδία αποτελεί μια βάσανο δίχως πόνο. Ε, λοιπόν αυτό ζούμε με όσα συμβαίνουν στη γκρετσιαπακιστανία, των απειλών και των ανεκλάλητων και φαιδρών της πολιτικής μας διαχείρισης.

Η σατιρική κυβερνητική παραγωγή μετεωρίζεται μεταξύ αγωνιώδους παρορμήσεως για σκοπούς και οράματα ανεφάρμοστων προδιαγραφών και επίθεσης γελοίου από την ίδια την πραγματικότητα. Η ελληνική σάτιρα αποτελεί μια απόδραση από τον ρεαλισμό προς τον φουτουρισμό και συγχωνεύεται στον υπερρεαλισμό. Συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα με κωμικά επεισόδια και με κεχηνότες ασταμάτητου ζήλου.

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής φιλοσοφίας

 https://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/otan-ta-afigimata-megaleiotitas-ginontai-flinafimata-asteiotitas/10.155694