Παρασκευή, Ιανουαρίου 14

Επικεφαλής EMA: Οι συνεχείς αναμνηστικές δόσεις μπορεί να βλάψουν αντί να ωφελήσουν τον οργανισμό μας

«Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση, πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση...»

Οποιαδήποτε αυθαιρεσία στους εμβολιασμούς μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό υποστηρίζει ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), προειδοποιώντας για τις αναμνηστικές δόσεις, ιδίως σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον.

Ειδικότερα, ο Μάρκο Καβαλέρι τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί με μικρό μεσοδιάστημα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσιακή απόκριση απέναντι σε νέα στελέχη όπως η Όμικρον. «Εάν ακολουθήσουμε τη στρατηγική να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις κάθε περίπου τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε να έχουμε πρόβλημα με την ανοσιακή απόκριση […] Οπότε, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενη ανοσοποίηση», δήλωσε.

«Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση και θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση. Την ίδια στιγμή όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια στρατηγική επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι συχνοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς, λόγω του φαινομένου «του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ικανοποιητικά στο αρχικό στέλεχος, όχι όμως στις επόμενες παραλλαγές. Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε δηλώσει πως ο επαναλαμβανόμενες εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου.

Μάλιστα, ο ΕΜΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια για την Όμικρον, καθώς «η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων Covid-19 ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τα επίπεδα προστασίας που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας από παραλλαγές ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών».

Τι υποστηρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Χθες Τρίτη, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 και ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να το διαθέσει τον Μάρτιο. Η Moderna, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει κι εκείνη εμβόλιο για την Όμικρον, το οποίο όμως είναι απίθανο να διατεθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάντως, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τα επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον. Ο Οργανισμός επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται στο 30% εντός τριών μηνών.

https://www.newsbreak.gr/kosmos/285897/epikefalis-ema-anamnistikes-doseis-mporei-vlapsoyn-organismo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.