Δευτέρα, Ιανουαρίου 24

Γιώργος Κύρτσος στο iEidiseis για τις προσεχείς εκλογές: Δεν υπάρχουν συμβόλαια με την εξουσία!

Γιώργος Κύρτσος στο iEidiseis για τις προσεχείς εκλογές: Δεν υπάρχουν συμβόλαια με την εξουσία!
Ο Γιώργος Κύρτσος τονίζει στο iEidiseis ότι «η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και οι εξελίξεις δείχνουν απρόβλεπτες και δυναμικές για αυτό θα αποφύγω μια πολιτική, εκλογική πρόγνωση». «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα πολιτικό λάθος όπως θα ήταν η διαγραφή μου», δηλώνει - και πετάει το γάντι: «Δεν με φοβίζει τίποτα».

Στην εκτίμηση πως το αποτέλεσμα των εκλογών παίζεται, προβαίνει Γιώργος Κύρτσος με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο iEidiseis.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το πλεονέκτημα Μητσοτάκη, Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχυρό και πως δεν υπάρχουν συμβόλαια με την εξουσία, ιδιαίτερα στην βάση των δημοσκοπήσεων. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και οι εξελίξεις δείχνουν απρόβλεπτες και δυναμικές για αυτό θα αποφύγω μια

πολιτική, εκλογική πρόγνωση», επισημαίνει ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής, ενώ καλεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας «να μην υποτιμήσει την πρόκληση Ανδρουλάκη γιατί έχει στεγάσει πολλούς από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ».

Ο Γιώργος Κύρτσος επιμένει στην σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση, ενώ απαντά και για το ενδεχόμενο της διαγραφής του. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα επιμείνω στην κριτική που κάνω η οποία άλλωστε φαίνεται να δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Προφανώς δεν θέλω να κατέβω από το τραίνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά αν κρίνω από την αρνητική διάθεση που δείχνουν ορισμένοι απέναντι μου και στην κριτική που ασκώ δεν μπορώ να αποκλείσω ένα πολιτικό λάθος όπως θα ήταν η διαγραφή μου», αναφέρει χαρακτηριστικά, πετώντας ταυτόχρονα και το γάντι: «Προφανώς δεν με φοβίζει τίποτα, το έχω αποδείξει με την παρουσία μου στον δημόσιο βίο εδώ και δεκαετίες».

  • Τι εκτιμάται ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση με τη δίωξη Βαξεβάνη -Παπαδάκου κ. Κύρτσο; Γιατί αντιδράτε;

Θεωρώ ότι η δημοσιογραφία που άσκησαν Βαξεβάνης και Παπαδάκου στο θέμα του σκανδάλου της Novartis ήταν κομματικά κατευθυνόμενη. Στην επικοινωνιακή και πολιτική αναμέτρηση που έγινε ήμουνα δυναμικά απέναντι τους και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό για τη Νέα Δημοκρατία και επικοινωνιακά και πολιτικά δυσάρεστο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ όμως ότι με την δυναμική των πραγμάτων πηγαίνουμε σε δίκες σε βάρος των ηττημένων της αναμέτρησης που δεδομένου του κλίματος που επικρατεί στην ΕΕ μπορεί να υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο χαρακωμάτων γύρω από την λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει κάθε πολιτικό συμφέρον να αποφύγει αυτή την αναμέτρηση.

  • Με την πανδημία;

Η κριτική μου στην πολιτική που ασκείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2020 και κλιμακώθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Υπάρχει ένας κατάλογος λαθών και παραλείψεων. Αναφέρω ενδεικτικά τα ακόλουθα.

Δεν βελτιώθηκαν έγκαιρα οι αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν πήγαμε, όπως πρότεινα, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να πάρουμε δάνειο ίσο με 2% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσουμε την βελτίωση της υποδομής και την αντιμετώπιση του COVID-19 στο ΕΣΥ και την Παιδεία.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν υπάρχει ακόμα στατιστικά και επιστημονικά αξιόπιστος τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης.

Τα μέτρα είναι σε γενικές γραμμές ανεπαρκή, πολλά από αυτά εφαρμόστηκαν μετά την έξαρση της πανδημίας που έπρεπε να είχαν αποτρέψει ενώ η τήρηση τους είναι σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα οργανώθηκε καλά αλλά έμεινε πίσω σε ορισμένες κρίσιμες ηλικιακές κατηγορίες.

Επικράτησε -παρά τις επισημάνσεις του ΠΟΥ- η άποψη ότι η πανδημία θα τέλειωνε γρήγορα και πως ο εμβολιασμός έκανε περιττά τα περισσότερα μέτρα.

Κανείς δεν είναι τέλειος, ιδιαίτερα στην ΕΕ, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το α΄ εξάμηνο όμως της πανδημίας δίναμε το καλό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 κινούμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ολοένα πιο χαμηλά σε ότι αφορά τις επιδόσεις μας.

  • Και η πορεία της οικονομίας σας ανησυχεί; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

Η οικονομία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά δυναμική ανάκαμψη η οποία προβλέπεται να μετατραπεί σε ικανοποιητική ανάπτυξη το 2022.

Υπάρχουν όμως δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον η πανδημία εξακολουθεί να είναι μαζί μας με αποτέλεσμα να γίνεται πιο γκρίζος ο οικονομικός ορίζοντας. Δεύτερον, έχουν έρθει στην επιφάνεια όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με χρέος 200% του ΑΕΠ, δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 9-10% του ΑΕΠ, διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα, δίδυμα ελλείματα, νέα ενεργειακή κρίση που πλήττει ιδιαίτερα την βιομηχανία, διεθνές κύμα ακρίβειας που αναδεικνύει τα προβλήματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας που έχουμε.

Εάν οι διεθνείς εξελίξεις είναι ομαλές δεν θα πληρώσουμε ακριβά τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και τις αδυναμίες. Εάν όμως υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, για παράδειγμα παράταση της ενεργειακής κρίσης ή επιστροφή της Ιταλίας στην οικονομική στασιμότητα και στην πολιτική αστάθεια μέσω της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Θα σπάσει η δυναμική της ανάκαμψης, ανάπτυξης και θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την αναγκαία προσαρμογή.

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης ποιον από τους δυο μονομάχους βλάπτει περισσότερο;

Αν κρίνουμε από τη δημοσκόπηση που έγινε στην Κρήτη εκεί που ενισχύεται το Κιν.Αλ. υποχωρεί περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κρήτη βέβαια δεν είναι χαρακτηριστική γιατί ο Ανδρουλάκης και το Κιν.Αλ. είναι πολύ ισχυρότεροι από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πάντως η ΝΔ δεν πρέπει να υποτιμήσει την πρόκληση Ανδρουλάκη γιατί έχει στεγάσει πολλούς από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ.

  • Πιστεύετε ότι η ΝΔ έχει εξασφαλισμένη μια νέα τετραετία; Ή η αυτοδυναμία μπορεί να είναι δύσκολη και στη δεύτερη κάλπη;

Η ΝΔ εξακολουθεί να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται όμως αυξανόμενη φθορά εξαιτίας της ακρίβειας, της νέας ενεργειακής κρίσης και της παράτασης της δοκιμασίας της πανδημίας.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το πλεονέκτημα Μητσοτάκη, Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχυρό και πως δεν υπάρχουν συμβόλαια με την εξουσία, ιδιαίτερα στην βάση των δημοσκοπήσεων.

Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και οι εξελίξεις δείχνουν απρόβλεπτες και δυναμικές για αυτό θα αποφύγω μια πολιτική, εκλογική πρόγνωση.

  • Στο παρασκήνιο, πάντως, ακούγονται φωνές για διαγραφή σας, λόγω των συνεχών διαφοροποιήσεών σας. Σας φοβίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα επιμείνω στην κριτική που κάνω η οποία άλλωστε φαίνεται να δικαιώνεται από τις εξελίξεις.

Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Προφανώς δεν θέλω να κατέβω από το τραίνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά αν κρίνω από την αρνητική διάθεση που δείχνουν ορισμένοι απέναντι μου και στην κριτική που ασκώ δεν μπορώ να αποκλείσω ένα πολιτικό λάθος όπως θα ήταν η διαγραφή μου.

Προφανώς δεν με φοβίζει τίποτα, το έχω αποδείξει με την παρουσία μου στον δημόσιο βίο εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .