Τετάρτη, Φεβρουαρίου 2

«Παραδοθήκαμε» στην πανδημία: Τέλος τα μέτρα, εμβόλιο στο ράφι και 100 νεκροί

«Παραδοθήκαμε» στην πανδημία: Τέλος τα μέτρα, εμβόλιο στο ράφι και 100 νεκροί

ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μετά από πολύμηνα lockdown, τρεις δόσεις εμβολίου, μέτρα, περιορισμούς… η πανδημία είναι ακόμα εδώ, με πολλούς νεκρούς και νέες μεταλλάξεις. Και, τελικά, οδεύουμε σε μια νέα «φιλοσοφία» αντιμετώπισης που θα είναι -αυτό που ονομάζουν εδώ και καιρό- «ζώντας με την Covid».

Η μία μετά την άλλη οι ηγεσίες των χωρών του πλανήτη στρέφονται σε πλήρη άρση των μέτρων και στροφή σε μια προ-covid κανονικότητα, αλλά και την απόλυτη «παράδοση» στην πανδημία.

Ο κορονοϊός φαίνεται τελικά να νίκησε, μιας και ούτε τα εμβόλια κατάφεραν να βάλουν οριστικό στοπ στην διασπορά του, ενώ οι τεράστιες οικονομικές συνέπειες των lockdown αρχίζουν να αποτυπώνονται.

Τι θα γίνει στο εξής;

Μέτρα τέλος λένε οι κυβερνήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, εκφράζει τις ανησυχίες του. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μίλησε χθες για το αφήγημα που ισχύει σε ορισμένες χώρες ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Ομικρον, η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη».

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια» τόνισε ο Τέντρος. «Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει σε lockdown. Καλούμε όμως όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια».

Ζήτησε δε να μην παραδοθεί, ούτε να ανακηρύξει καμία χώρα.

Παρόλα αυτά, μία-μία οι χώρες ανά τον κόσμο γυρίζουν την πλάτη σε οποιοδήποτε μέτρο, σηκώνοντας τα χέρια πια σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανακοπής ενδεχόμενου νέου κύματος του κορονοϊού.

Ενδεικτικά, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε άρση όλων των μέτρων. Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι η χώρα έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη αλλά και λόγω της μικρότερης σοβαρότητας της μετάλλαξης Όμικρον.

Πετά, λοιπόν, μάσκες, καταργεί τα πιστοποιητικά και κάθε περιορισμό στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων. Τα μοναδικά που παραμένουν σε ισχύ είναι κάποια ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης καταργεί όμως και το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες τα αποτιμούν ως «άσκοπα». Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να το καταργήσει αυτή κιόλας την εβδομάδα.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστείς στον εμβολιασμό ή την ανάρρωση για την πρόληψη της μόλυνσης. Φαίνεται ότι το Green Pass δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης», κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή την περασμένη Τρίτη. Αντίθετα, είπαν, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας».

Η νέα στρατηγική στην Ελλάδα

Για τη νέα πολιτική για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των ειδικών επιστημόνων, μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Ξεκινάμε με μία φιλοσοφία η οποία είναι λίγο διαφορετική. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αναστολή εξέλιξης της νόσου με διαφορετικές προσεγγίσεις: είτε αυτά λέγονται αντιικά χάπια, είτε η δοκιμασμένη ρεμδεσιβίρη, η οποία μπορεί να χορηγηθεί πλέον και σαν προληπτικό αναστολής της εξέλιξης της νόσου, είτε τα μονοκλωνικά φάρμακα, τα οποία που θα μπορούν να δοθούν στο μη νοσούντα, ώστε να μην νοσήσει στο μέλλον, ιδίως σε αυτούς που έχουν χαμηλή ανοσοκαταστολή. Μπαίνουμε, δηλαδή, σε μία καινούργια φιλοσοφία. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα δούμε πώς θα αποτυπωθεί και κατά πόσο θα επηρεάσει την ενδημικότητα της νόσου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μπλόκο» στην τέταρτη δόση

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ανέφερε ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Την ίδια ώρα, όμως, στην Ελλάδα οι σκληροί δείκτες παραμένουν με πάνω από 100 νεκρούς για ένα ακόμα 24ωρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.