Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο

Τη μεγαλύτερη άνοδο των 30 τελευταίων ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, και διαμορφώθηκε στο 5,5% από το 5,4% του Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του Δεκεμβρίου, αλλά διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992.

Στις αρχές του μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, και προβλέπει ότι θα κορυφωθεί στο 7,25% τον Απρίλιο, όταν θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση 54% στους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά, πιέζοντας σκληρά τα νοικοκυριά.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% του στόχου μέχρι τις αρχές του 2024, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πιο γρήγορα.

Η ΒοΕ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές από τον Δεκέμβριο, στο 0,5% από το 0,1% και οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση στο 0,75% ή 1% στις 17 Μαρτίου μετά την επόμενη συνεδρίαση της ΒοΕ.

Οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας που έχει οδηγήσει στα ύψη τον βρετανικό πληθωρισμό, αν και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αυξήσει τις τιμές σε πολλά αγαθά επίσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.