Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο

Τη μεγαλύτερη άνοδο των 30 τελευταίων ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, και διαμορφώθηκε στο 5,5% από το 5,4% του Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του Δεκεμβρίου, αλλά διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992.

Στις αρχές του μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, και προβλέπει ότι θα κορυφωθεί στο 7,25% τον Απρίλιο, όταν θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση 54% στους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά, πιέζοντας σκληρά τα νοικοκυριά.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% του στόχου μέχρι τις αρχές του 2024, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πιο γρήγορα.

Η ΒοΕ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές από τον Δεκέμβριο, στο 0,5% από το 0,1% και οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση στο 0,75% ή 1% στις 17 Μαρτίου μετά την επόμενη συνεδρίαση της ΒοΕ.

Οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας που έχει οδηγήσει στα ύψη τον βρετανικό πληθωρισμό, αν και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αυξήσει τις τιμές σε πολλά αγαθά επίσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .