Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί τρώω συνέχεια γλυκά και τί μπορώ να κάνω;

Μπορούμε να περιορίσουμε τα γλυκά που τρώμε, και δη το βάρος μας, με κάποια διατροφικά «τεχνάσματα»;
Γιατί τρώω συνέχεια γλυκά και τί μπορώ να κάνω;
Image by Pexels from Pixabay Γιατί τρώω συνέχεια γλυκά και τί μπορώ να κάνω; 

Γιατί τρώω συνέχεια γλυκά και τί μπορώ να κάνω;

Μπορούμε να περιορίσουμε τα γλυκά που τρώμε, και δη το βάρος μας, με κάποια διατροφικά «τεχνάσματα»;

Ένας λόγος για τον οποίο τρώμε γλυκά είναι οι προτιμήσεις που «εγκαθίστανται» από μικρή ηλικία. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που μας οδηγούν στο να τρώμε περισσότερα γλυκά.

Η κακή ποιότητα ύπνου:

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια (καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει επαρκή ενέργεια από τον ύπνο), άρα τρώμε γλυκά.

Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες 

Η κακή σύσταση γευμάτων:

Οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά κ.τ.λ.) ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα, και το ίδιο γρήγορα φεύγουν από το αίμα προκαλώντας την αίσθηση «υπογλυκαιμίας» ή πείνας. Αυτό μας οδηγεί στην κατανάλωση ακόμα περισσότερων γλυκών και στην πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες~Ποιοι είναι και ποιοι μας ωφελούν 

Οι ψυχολογικοί παράγοντες:

Πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με μια γρήγορη ευχαρίστηση (θα φάω ένα γλυκό τώρα που είμαι στενοχωρημένος και θα μου περάσει). Τα συναισθήματα που μπορεί να μας οδηγούν στην αναζήτηση μιας γρήγορης ευχαρίστησης είναι η λύπη, το άγχος, η στενοχώρια, ακόμα και η ανία.

Πως να ξεχωρίσετε την συναισθηματική από την πραγματική πείνα 

Αφού καταναλώσουμε το γλυκό όμως συχνά βλέπουμε ότι δεν μας βοήθησε καθόλου, γιατί η ευχαρίστηση που πήραμε ήταν στιγμιαία αλλά το πρόβλημα παραμένει και συχνά είναι πιθανό να το κάνουμε χειρότερο τρώγοντας και κάτι που μας φόρτωσε θερμίδες.

Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες διεξόδους εκτός των γλυκών για να τα λύνουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε.

Όπως υπάρχουν συναισθήματα που παραμένουν αχρησιμοποίητα, έτσι υπάρχει και το βάρος που παραμένει αμετακίνητο 

Το προ-εμμηνορυσιακο σύνδρομο ή άλλες παθήσεις:

Πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη, ισορροπημένη διατροφή.

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Η διατροφή το «κλειδί» στην διαχείριση των συμπτωμάτων 

Για ποιον λόγο πρέπει να τα περιορίσουμε

Περιέχουν αρκετές θερμίδες. Καθώς τα περισσότερα περιέχουν πολύ λίπος όπως κρέμα γάλακτος ή σαντιγί ή βούτυρο αλλά και πολλή ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, είναι πηγή πολλών θερμίδων που όταν είναι παραπάνω από αυτές που χρειαζόμαστε, αποθηκεύονται στις λιπαποθήκες μας, οι οποίες μεγαλώνουν και αυξάνει το βάρος μας. 

Το σώμα δεν είναι θερμιδόμετρο~Σημασία έχει πως μεταβολίζει τις τροφές 

Μας δίνουν «κενές θερμίδες». Η ζάχαρη και τα περισσότερα γλυκά ανήκουν στην κατηγορία των «κενών θερμίδων», είναι δηλαδή τρόφιμα που έχουν κυρίως θερμίδες και μόνο μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άρα δεν προσφέρουν πολλά παραπάνω στον οργανισμό.

Είναι οπότε προτιμότερο να φάμε κάτι άλλο που και θα μας χορτάσει καλύτερα αλλά θα μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής και μαζί με το υπερβάλλον βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με προδιάθεση.

Η ζάχαρη (και Ό,ΤΙ λειτουργεί ως ζάχαρη) προκαλεί φλεγμονές σε όλο το σώμα
Και με τη σειρά τους οι Φλεγμονές, όταν παραμένουν: Καταστρέφουν την υγεία~Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες  

Τι να κάνουμε για να τρώμε λιγότερα γλυκά

* Φροντίζετε τα γεύματά σας να συνοδεύονται πάντα από φρούτα ή λαχανικά. Αλλάζετε το ψωμί, τα δημητριακά και τις φρυγανιές σας σε πολύσπορες ή ολικής άλεσης. Τα παραπάνω καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα και κρατούν το σάκχαρο στο αίμα σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο χρόνο, άρα το σάκχαρο στο αίμα είναι πιο καλά ρυθμισμένο.

Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων-ζαχάρου μετά το φαγητό; 

* Τρώτε συχνά φρούτα μέσα στην ημέρα, ειδικά όταν νιώθετε την ανάγκη για γλυκό. Προτιμάτε τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα και αποφεύγετε τους χυμούς και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

* Κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής για μία εβδομάδα όπου καταγράφετε πώς αισθάνεστε πριν φάτε γλυκά. Αν παρατηρήσετε ότι παράγοντες άλλοι όπως είναι το άγχος, η στενοχώρια, η ανία ή ο εκνευρισμός σάς οδηγούν στο να φάτε κάτι γλυκό, τότε συζητήστε το θέμα με κάποιον ειδικό και προσπαθήστε να βρείτε άλλον τρόπο να αποφορτίζεστε από τα αρνητικά αυτά συναισθήματα.

Πώς να κάνουμε τα αρνητικά συναισθήματα φίλους και συμμάχους μας 

* Σε περιόδους όπου τρώτε πολλά γλυκά όπως πριν τον μηνιαίο κύκλο, φροντίζετε να πίνετε ροφήματα με λιγότερη καφεΐνη, να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, να καταναλώνετε πολλά φρούτα-λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα.

Τεστ

Το ξέρατε ότι τα παρακάτω έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες;

  • 1 κομμάτι πάστα σοκολατίνα = 1 μικρή μερίδα κοκκινιστό με ρύζι και σαλάτα πράσινη.
  • 1 μπάλα παγωτό βανίλια = 2,5 μπάλες παγωτό σορμπέ.
  • 1 κουταλάκι γλυκό κουταλιού = 1 φέτα ψωμί του τοστ.
  • 2 μπάλες παγωτό σοκολάτα = 1 μικρή άπαχη μπριζόλα.
  • 1 φέτα κέικ απλό = 1 τοστ με 1 φέτα κασέρι.

Σκεφτείτε λοιπόν πόσο σας χορταίνουν τα γλυκά και πόσο σας χορταίνουν τα υπόλοιπα την ώρα που τα τρώτε. Σκεφτείτε επίσης εάν και κατά πόσο σας κρατούν χορτάτους με τις συγκεκριμένες θερμίδες.

Άλλες εναλλακτικές αν θέλετε να φάτε γλυκό

Πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Συχνά, όταν είσαστε αφυδατωμένοι, ο οργανισμός τείνει να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα οπότε καταφεύγετε στο φαγητό.

8 σημάδια που φανερώνουν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό 

Φάτε ένα φρούτο. Αν θέλετε να φάτε για να ηρεμήσετε, προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο που να σας ευχαριστεί όπως μια βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάρετε ένα τηλέφωνο.

Επιλογές γλυκών με χαμηλές θερμίδες

Γλυκά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά: ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτό 0%, αναψυκτικά τύπου light.

“Τροφή-Φάρμακο”: ΠΕΊΤΕ ΌΧΙ στα τεχνητά γλυκαντικά. Το ότι έχουν λιγότερες θερμίδες, δεν τα κάνει και υγιεινά. Και ο στόχος μας, δεν είναι απλώς να λιγοστεύουμε τις θερμίδες, αλλά αυτό που θα τρώμε να ΜΗΝ μας βλάπτει: Διατροφικοί μύθοι~Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιο “υγιεινές” 

Γλυκά που περιέχουν μόνο ζάχαρη χωρίς λίπος: ζελέ φρούτων, λουκούμι, γρανίτα παγωτό, σορμπέ παγωτό, μέλι, μαρμελάδα ή μαρμελάδα από 100% φρούτο, χυμός φρούτων (100% φρούτο), γλυκό κουταλιού, κομπόστα, φρουί γλασέ, βανίλια υποβρύχιο.

Γλυκά με λιγότερα λιπαρά: μπάρες δημητριακών, παιδικά γιαούρτια ή παιδικά γλυκά σε μικρή συσκευασία.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

“Τροφή-Φάρμακο”: ΠΕΊΤΕ ΌΧΙ ΚΑΙ στα χαμηλά ή λίγα λιπαρά. Ό,τι αφαιρούν από λίπος το προσθέτουν σε ΧΗΜΕΊΑ και αλάτι για να αποκτήσουν και πάλι την νοστιμάδα που τους αφαίρεσαν: Αναξιόπιστα τα στοιχεία για τα Χαμηλά λιπαρά: Σύνδεση με παχυσαρκία και καρδιαγγειακά 

Διατροφικός εθισμός

Παρόλο που δεν είναι ακόμα αποδεκτός όρος από όλη την επιστημονική κοινότητα, σε μερικούς κάποια τρόφιμα προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εθισμού (πρέπει δηλαδή να τρώνε το τρόφιμο καθημερινά, ενώ αρχικά ικανοποιούνταν με μικρές ποσότητες, τώρα χρειάζονται όλο και περισσότερες κ.τ.λ.).

Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα και τρώτε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και να συζητήσετε το ζήτημα με τον διαιτολόγο σας.

Αρθρογράφος: Κλεοπάτρα Αρέστη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity MSc, Διατροφή και Ασκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πηγή: www.vita.gr

Δείτε ακόμη: Γιατί ζητάμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό; 

ευτυχώς υπάρχουν και υγιεινές λύσεις ώστε να πετύχουμε το, τερπνόν μετα του ωφελίμου: Ένα τέλειο γλύκισμα για τις δύσκολες ώρες 

Το απόλυτο σνακ: Τραγανά τσιπς μήλου με κανέλα 

Παστέλι: Ένα πανάρχαιο ελληνικό γλύκισμα-πραγματικό φάρμακο 

Πανκέικς μπανάνας με βρώμη και καρύδι – Θα τα λατρέψετε! 

Ένα απίθανο “κέικ” σοκολάτας χωρίς ψήσιμο-ζάχαρη-αλεύρι-βούτυρο-αυγά 

Ταχινάκια: Πανεύκολο υγιεινό γλυκό~Χωρίς ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο 

Σοκολατένιο επιδόρπιο με αβοκάντο: Αυξάνει τον μεταβολισμό-Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες 

Ρυζόγαλο με καστανό ρύζι, χωρίς ζάχαρη 

Μηλόκρεμα με Γάλα Καρύδας: Χορτοφαγική, Χωρίς Ζάχαρη και Γλουτένη 

Τέλος, για να βρείτε κι άλλες συνταγές ‘αθώων” γλυκών, πατήστε εδώ!
Ενώ πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε διάφορες ενδιαφέρουσες συνταγές φαγητών!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.