Τρίτη, Φεβρουαρίου 1

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!

Πώς ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μόνο 28 μέρες;

Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, ο Φεβρουάριος μαζί με τα αδέρφια του, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο σκέφτηκαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι αφού η παραγωγή του ήταν λιγοστή.

Ο πονηρός όμως Φεβρουάριος τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να πάρει συγκατάθεση από τα αδέρφια του, με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και έτσι να μεθύσει!
Γι’ αυτό το λόγο αυτό τις περισσότερες φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό.

Είναι ο μήνας ο Κουτσός, ο Κούντουρος και Κούτσουρος (δηλαδή με κομμένη ουρά, όπως τον λένε στον Πόντο), ο Κουτσούκης, ή Μικρός ή Κούτσουλος (όπως τον λένε στην Κύπρο) και φυσικά ο Κουτσοφλέβαρος.O Φλεβάρης είναι και μήνας χορευταράς και ξένοιαστος, γιατί μέσα στο Φλεβάρη πέφτουν συνήθως οι Απόκριες: Το τριβδόμαδο γλέντι -με την Προφωνήσιμη, την Κρεατινή και την Τυρινή Εβδομάδα- μέχρι το επιστέγασμα της Καθαρής Δευτέρας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρει η παροιμία:
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!
Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει!»

Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, του πήραν από μια μέρα ο καθένας. Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μόνο 28 μέρες.

Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος φορτωμένος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές θεωρείται ο προπομπός της άνοιξης, αφού τυπικά είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, ενώ όταν το έτος είναι δίσεκτο έχει 29. 

Σας παροτρύνω να υιοθετήσουμε όλοι στη ζωή μας το πρώτος μέρος της παραπάνω παροιμίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να τη γεμίσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα.

 

cyprusalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .