Κυριακή, Φεβρουαρίου 20

Πράσινη ενέργεια, πράσινη μετάβαση και πράσινα άλογα – Η παραγωγή άνθρακα η φθηνότερη μορφή ενέργειας


Το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα (2021-2024)

Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στο πιστοποιητικό εμβολιασμού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται μπροστάρης ενός άθλιου μέτρου που πλέον καταργείται από πλήθος χωρών ως αντιεπιστημονικό και μηδενικής αποτελεσματικότητας.

Η Ελλάδα επιχείρησε να πρωτοστατήσει και στην δήθεν πράσινη ενέργεια και πράσινη μετάβαση… που στην πράξη είναι πράσινα άλογα.
Ο άνθρακας που πολλοί κατηγορούν είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, ο άνθρακας είναι η πιο αποτελεσματική μορφή ενέργειας.
Τα περί πράσινης ανάπτυξης απαιτούν δισεκ. επενδύσεων σε αιολικά και όχι μόνο πάρκα ενώ η ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου αποδεικνύεται ότι λόγω των γεωπολιτικών παιχνιδιών εμφανίζει ρίσκο μεγάλης εξάρτησης.
Να τονιστεί ότι ο Eastmed που διαφημίστηκε ως μεγάλο ενεργειακό έργο εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά ενώ και οι αμερικανοί το σαμποτάρουν…. ενώ την ίδια ώρα προωθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο NLG.

Το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα (2021-2024)

Ο άνθρακας είναι το πιο προσιτό ενεργειακό καύσιμο στον κόσμο και ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη αγορά εμπορευμάτων στον κόσμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο Niccolo Conte του Visual Capitalist , αυτή η ενέργεια χαμηλού κόστους έχει υψηλό κόστος για το περιβάλλον, με τον άνθρακα να είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.

Παρά το μεγάλο του αποτύπωμα, ο άνθρακας είχε μεγάλη ζήτηση το 2021.
Καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι χώρες αγωνίστηκαν να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες τους.
Ως άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας χαμηλού κόστους, ο άνθρακας κάλυψε το κενό προσφοράς, με την παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα να αυξάνεται κατά 450 εκατομμύρια τόνους ή περίπου +6% το 2021.

Το γράφημα δείχνει τις προβλέψεις παραγωγής άνθρακα του IEA για το 2024 και τις συγκεκριμένες χώρες που προβλέπεται να μειώσουν ή να αυξήσουν την παραγωγή τους τα επόμενα χρόνια.

Ποιες χώρες αυξάνουν (ή μειώνουν) την παραγωγή άνθρακα;

Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα ήταν ένα θέμα υπό έλεγχο στη διάσκεψη COP26 που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, όπου 40 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την έκδοση αδειών και την άμεση κρατική υποστήριξη για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ωστόσο, πολλές από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής άνθρακα δεν δεσμεύτηκαν.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία και η Αυστραλία απείχαν και από αυτές τις πέντε, μόνο οι ΗΠΑ προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια.

Με 15 χώρες της ΕΕ να υπογράφουν τη δέσμευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να δει τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή άνθρακα στους 82 εκατομμύρια τόνους , μαζί με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη μείωση στην κατανάλωση άνθρακα (101 εκατομμύρια τόνοι, μείωση 23%).

Οι ΗΠΑ και η Ινδονησία είναι οι άλλοι δύο μεγάλοι παραγωγοί που προβλέπεται να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα.
Οι ΗΠΑ προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα κατά 7,5% ή 44 εκατομμύρια τόνους, ενώ η μείωση της Ινδονησίας προβλέπεται σε 6 εκατομμύρια τόνους ή απλώς μείωση 1% της παραγωγής της το 2021.

Παρά το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν στη δέσμευση COP26, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν εμφανώς βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στην πραγματικότητα, το 85% της αποσυρόμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2022 προβλέπεται να είναι γεννήτριες με καύση άνθρακα και υπάρχουν περαιτέρω σχέδια για απόσυρση του 28% (59 GW) της τρέχουσας λειτουργικής ισχύος με καύση άνθρακα έως το 2035.

Ο άνθρακας και το ενεργειακό τέλος σε Κίνα και Ινδία

Η μεγάλη κατανάλωση και παραγωγή επικεντρώνονται στην Ασία.
Η Κίνα και η Ινδία παράγουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου άνθρακα και αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως, συνολικά.
Όλος αυτός ο άνθρακας προορίζεται για την κάλυψη των ακόρεστων ενεργειακών απαιτήσεων και των δύο κρατών.

Ενώ η Κίνα έχει δεσμευτεί να αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση άνθρακα το 2026, η χώρα ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή 43 νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας μέχρι τότε.
Μέρος της πρόσθετης παραγωγής οφείλεται στην ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές άνθρακα, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 51 εκατομμύρια τόνους ή 16% στο διάστημα μεταξύ 2021–2024.

Μέχρι το 2024, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,3% και της Ινδίας κατά 12,2%, γεγονός που θα καθιστούσε τις δύο χώρες υπεύθυνες για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα.




www.bankingnews.gr
https://www.ksipnistere.com/2022/02/blog-post_763.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .