Σάββατο, Φεβρουαρίου 26

Τα πιο δυσμενή σενάρια για την ενεργειακή κρίση και το «τέρας» της ακρίβειας

Με την προσδοκία ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει και υλοποιήσει την πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης έναντι των κρατών μελών από την ενεργειακή κρίση – η οποία περιελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων –η Αθήνα αναλύει όλα τα δεδομένα, ακόμα και τα πιο ακραία για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Τα πιο δυσμενή σενάρια για την ενεργειακή κρίση και το «τέρας» της ακρίβειας
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα συνεδρίασε εκ νέου η ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η τροφοδοσία συνεχίζεται χωρίς διαταράξεις.

Είναι ωστόσο προφανές ότι υπό τις δραματικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ουκρανία και με άγνωστο Χ τη διάρκεια που θα έχει η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την επίθεση της Ρωσίας, η κατάσταση αρχίζει και περιπλέκεται σοβαρά.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι θεσμικοί ρυθμιστικοί παράγοντες της αγοράς ενέργειας, το μείζον ζήτημα που αναδείχτηκε είναι η ανατροφοδότηση της κρίσης, η οποία έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη. Κάτι που είναι προφανές ότι αν κρατήσει για πολύ, θα φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με πολυεπίπεδα προβλήματα.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΔΕΠΑ αλλά και οι άλλες εταιρείες εμπορίας θα φέρουν επιπλέον φορτία LNG ενώ η πληρότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι υψηλή καθώς μόλις χθες έφτασε φορτίο 108 χιλ. κυβικών μέτρων.

Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών μέσω του αγωγού TAP. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέραν της καθημερινής εξορυκτικής δραστηριότητας εμφανίζουν αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που ξεπερνά τις 30 ημέρες, ενώ και τα αποθέματα υδάτων των υδροηλεκτρικών είναι υψηλή. Τέλος υπάρχει πάντα η δυνατότητα 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Τα πάντα, ωστόσο, είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τον χρόνο που θα κρατήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και οι παρεπόμενες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ενέργειας για τη διερεύνηση της λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης.

«Οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της ελληνικής πρότασης που κατατέθηκε ήδη από το φθινόπωρο για τη δημιουργία κεντρικού μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα ταμείο το οποίο μπορεί να αντλήσει από την προκαταβολή των ρύπων περίπου 100 δις ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς τα μέλη κράτη για να απορροφήσουν τις κολοσσιαίες αυξήσεις που καταγράφονται. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/133977/ta-pio-dysmeni-senaria-gia-tin-energeiaki-krisi-kai-to-teras-tis-akriveias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .