Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21

Ασφυξία – Πως ΔΕΗ και ΣΙΑ οδήγησαν στην απόγνωση εκατομμύρια πολιτών – Μεθοδευμένη απάτη με τη «ρήτρα αναπροσαρμογής»


Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Η αγανάκτηση του κόσμου από τα υπερφορτωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ λειτουργεί πλέον σαν τσουνάμι και κατακλύζει την κοινωνία. Σε μια επίδειξη συντονισμένης κοινωνικής αναλγησίας, η ΔΕΗ στέλνει λογαριασμούς στους πολίτες όπου τα αναγραφόμενα ποσά ξεπερνούν πολύ συχνά τις συντάξεις και τους μισθούς των ανθρώπων που καλούνται να καταβάλουν το υπέρογκο χαράτσι.

Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου ο πολίτης ούτε μπορεί να αντεπεξέλθει στα πάγια έξοδά του -νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο- και αν επιχειρήσει να εξοφλήσει κάποια από αυτές τις δαπάνες, δεν μένει τίποτε για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Η κατάσταση είναι οριακή. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν και οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα, αφού τα χρέη συσσωρεύονται και αυξάνονται. Μόλις περάσουν τα πολλά κρύα αναμένεται η έναρξη διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Οι κυβερνητικοί παράγοντες απλώς κρύβουν τις προθέσεις τους.

Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι αναρίθμητες. Οι καταγγελίες επίσης. Οι πελάτες της ΔΕΗ δηλώνουν δημόσια πως βρίσκονται σε απόγνωση. Μιλούν στη «Ζούγκλα» και κοινοποιούν στους συμπολίτες τους την απελπισία τους. Δεν κρύβονται πια. Έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.

Δείτε μία από τις καταγγελίες που έφθασαν στη «Ζούγκλα» με τα τιμολόγια της ντροπής, τα οποία δεν αφορούν μόνον τη ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παρόχους.

image

Πάρτε τώρα πίσω τη ρήτρα αναπροσαρμογής!

Είναι φανερό πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εκμεταλλεύτηκε με άκρατο κυνισμό την άγνοια του κόσμου ως προς τον μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής που κρυβόταν στα ψιλά γράμματα των συμφωνιών με τους πολίτες. Οι λόγοι και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την κυβερνητική μηχανή εξηγούνται λεπτομερώς παρακάτω.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταχωριστεί μια απλή διαπίστωση: Η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΔΕΗ οφείλουν να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην άρση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιτρέψουν στον κάθε καταναλωτή να υπογράψει συμφωνία στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ανά κιλοβατώρα και σε σταθερή βάση χωρίς μελλοντικές ανατροπές. Μόνον τότε θα ηρεμήσει η κοινωνία και θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Αλλιώς, οι επιπτώσεις αυτής της ανάλγητης τακτικής, οι οποίες είναι ήδη ορατές, θα οδηγήσουν σε δραματικές εξελίξεις. Ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και θέρμανση) εξωθούν τους πολίτες στα άκρα. Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να οδηγεί με συνειδητές επιλογές τους πολίτες στην εξαθλίωση. Οι πολιτικές ηγεσίες που το επιχειρούν θα το πληρώσουν στο ακέραιο.

Η απίστευτη κοινωνική αναλγησία της ΔΕΗ – Ποιος φταίει

Τι συνέβη λοιπόν και αιφνιδίως οι πολίτες άρχισαν να δέχονται λογαριασμούς προς εξόφληση με εξωπραγματικά ποσά που αδυνατούν να καταβάλουν; Κάποιοι θα μιλήσουν για «κεραυνό εν αιθρία» για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για τους πελάτες της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία αιφνιδίασε καταναλωτές και ΔΕΗ; Μάλλον όχι. Όλα δείχνουν πως η ηγεσία της ΔΕΗ συνειδητά μεθόδευσε την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής, αφήνοντας αχαλίνωτες τις αυξήσεις της τιμής της kWh. Χωρίς πλαφόν και δικλίδες ασφαλείας. Πρόκειται για μια εκούσια στρέβλωση της αγοράς η οποία προκλήθηκε όταν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και κατήγγειλαν τη ΔΕΗ πως «τους σβήνει από τον χάρτη» λόγω χαμηλής κοστολόγησης της κιλοβατώρας.

Η ΔΕΗ προτίμησε να ικανοποιήσει τους… «ανταγωνιστές» της του ιδιωτικού τομέα της, φέρνοντας σε απόγνωση εκατομμύρια καταναλωτές και επαγγελματίες. Μετά τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο, ήλθε ένας ακόμη πιο δραματικός Δεκέμβριος για τη χαριστική βολή, και τώρα η κατάσταση χαρακτηρίζεται εκτός ορίων. Δεν φταίει δηλαδή αποκλειστικά η διεθνής ενεργειακή κρίση ούτε οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο που επέβαλαν οι αγορές. Φταίει η σαφής και μεθοδευμένη επιλογή της ΔΕΗ, δηλαδή της κυβέρνησης και των αρμόδιων οικονομικών υπουργείων. Υπάρχουν δηλαδή προσωποποιημένες ευθύνες.

Το μυστικό της ρήτρας και η «κομπίνα» της ΔΕΗ

Ο Διάβολος κρύβεται πάντοτε στις υποσημειώσεις και στα μικρά γράμματα κάτω από κάθε συμφωνία. Ο μέσος πολίτης αγνοούσε, και δυστυχώς εξακολουθεί να αγνοεί, πως η ΔΕΗ ενεργοποίησε από την 5η Αυγούστου και μετά μονομερώς και χωρίς να ενημερώσει τους πελάτες της τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για αυτόματη διαδικασία. Μέχρι τότε η ΔΕΗ πρόσφερε στην αγορά ρεύμα στη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η τιμή αυτή μπορούσε και να αγγίξει τα 0,17 λεπτά του ευρώ. Οι ανενημέρωτοι πολίτες έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα. Ούτε γνώριζαν ούτε και πέρασε ποτέ από το μυαλό τους πως θα υπάρξει τέτοια αλλαγή πολιτικής από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Τι ακριβώς συνέβη

Μέχρι τώρα η ΔΕΗ επέτρεπε στους καταναλωτές να «κλειδώσουν» την τιμή χρέωσης για δύο χρόνια αποφεύγοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής αν ήταν πελάτες της στα προγράμματα MyHomeOnline, myHomeEnter και για έναν χρόνο στο πρόγραμμα MyHomeEnter+.  

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι, με επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τόνισαν ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη το παλαιότερο μονοπώλιο που είχε στην αγορά.  

Ωστόσο, το «κλείδωμα» της τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτι που προσφέρεται από όλους τους παρόχους. Ο λόγος των αντιδράσεων είναι ότι η τιμή που προσέφερε η ΔΕΗ μέχρι τις 2/12/2021 ήταν κάτω από το μισό της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος Οκτωβρίου και ότι εκμεταλλεύεται την αποκλειστική της πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή, κάτι που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα και ευελιξία, ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί. 

Πλέον, μετά τις αντιδράσεις του ανταγωνισμού, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ από τις 3 Δεκεμβρίου του 2021 περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:  

1. Αύξηση έως 80% στην τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με την προηγούμενη τιμή.  

2. Το «κλείδωμα» της σταθερής τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει πλέον για έναν χρόνο, αντί για δύο που ίσχυε πριν.

Η νέα ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας 

Από τις 5 Αυγούστου του 2021 η ΔΕΗ έχει εισαγάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις) από νοικοκυριά, αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.   

Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και η οποία είχε ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου.

Τη θέση της πήρε η νέα ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.   

Η νέα ρήτρα, που ονομάζεται «Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας», αφορά στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στη Χαμηλή Τάση, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει κάποιο από τα νέα προγράμματα myHome Enter/ Online/ Enter+).

Δείτε τώρα τις καταγγελίες με τα τιμολόγια που έφτασαν στη «Ζούγκλα»:

image
image
image
image

Πηγή: zougla.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

 https://theflagreport.com/asfyxia-pos-dei-kai-sia-odigisan-stin-apognosi-ekatommyria-politon-methodevmeni-apati-me-ti-ritra-anaprosarmogis/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .