Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ρόλο της ζωής του – Ο ηθοποιός που έγινε ηγέτης εν καιρώ πολέμου

«Ρωσόφωνος» ο ίδιος και Εβραίος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε να κατηγορείται ως «αντιρώσος» και «νεοναζί», με τη Μόσχα να ζητάει πλέον την κεφαλήν του επί πίνακι. Η πορεία του πολιτικού ο οποίος ξεκίνησε ως ηθοποιός που υποδυόταν τον πρόεδρο σε τηλεοπτική σειρά, προτού γίνει τελικώς στην πραγματικότητα πρόεδρος ο ίδιος και μάλιστα εν καιρώ πολέμου.
o-volontimir-zelenski-ston-rolo-tis-zois-toy-o-ithopoios-poy-egine-igetis-en-kairo-polemoy-561740065

Όταν εξελέγη στην προεδρία της Ουκρανίας την άνοιξη του 2019 (με ποσοστό 73,22% στον δεύτερο γύρο), ο 41χρονος τότε Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είχε καμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία ή προϋπηρεσία. Ή μάλλον είχε, πλην όμως όχι ως πολιτικός αλλά ως ηθοποιός που υποδύθηκε τον πολιτικό σε δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ.  

Προτού γίνει στην πραγματικότητα πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι είχε γίνει πρόεδρος… στο γυαλί. Έως και το 2018, οπότε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ουκρανική προεδρία, η σχέση του με την πολιτική περιοριζόταν στον ρόλο του αρχηγού κράτους που υποδυόταν στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του Λαού».

Η πορεία του

Ο Ζελένσκι ήρθε στην εξουσία το 2019, νικώντας τότε τον Πέτρο Ποροσένκο, με βασικό αίτημα την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.

Ο «Ζε», όπως τον αποκαλούσαν πολλοί από τα αρχικά του ονόματός του, δεν είχε κάνει τότε μια τυπική, συνηθισμένη προεκλογική εκστρατεία. Είχε όμως τεράστια αναγνωρισιμότητα. Μόνο στο Instagram είχε 3,8 εκατομμύρια ακολούθους, όπως έγραφαν για αυτόν τότε, την άνοιξη του 2019.

Τρία χρόνια μετά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πια πάνω από 11 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram αλλά και μεγάλους μπελάδες.

Πλέον, τρία 24ωρα έπειτα από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο – 44χρονος πια – πρόεδρος είναι ένα από τα πρόσωπα του πολέμου.  

Για τους επικριτές του, είναι ένας μειωμένων ικανοτήτων πολιτικός που τα έχει κάνει μαντάρα.

Για τους οπαδούς του από την άλλη πλευρά, είναι ένας πολιτικός που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: αψηφώντας τις ρωσικές απειλές σε βάρος του, παραμένοντας στο Κίεβο ενώ οι ρωσικές δυνάμεις το κυκλώνουν, και καλώντας τους Ουκρανούς να αντισταθούν μέχρι τέλους στον Ρώσο εισβολέα.

«Θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», διεμήνυσε ο ίδιος σήμερα (26 Φεβρουαρίου).

Η Μόσχα πάντως, έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να ανατρέψει τον Ζελένσκι. «Εγώ είμαι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της Ρωσίας. Η οικογένειά μου είναι ο στόχος νούμερο 2», καταγγέλλει ο 44χρονος πρόεδρος της Ουκρανίας που έως και πριν από λίγα χρόνια είχε να αντιμετωπίσει μόνο… τηλεοπτικούς εχθρούς.

Σημειωτέων πως εκείνος είναι παντρεμένος (η σύζυγός του, Ολένα, είναι αρχιτέκτονας) και έχει δύο παιδιά: μια 17χρονη κόρη και έναν 9χρονο υιό.

Υπηρέτης του λαού 

«Υπηρέτης του λαού» («Servant of the People») ήταν ο τίτλος της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς που έφερε τον Ζελένσκι μέσα στα σπίτια των Ουκρανών, από το 2015 και έπειτα.

Στην εν λόγω σειρά, ο ίδιος υποδυόταν έναν καθηγητή ιστορίας γυμνασίου – λυκείου, που γίνεται πρόεδρος της χώρας «από σπόντα» και συγκρούεται με τη διαφθορά.

Το εν λόγω τηλεοπτικό μήνυμα πέρασε, ωστόσο όπως φαίνεται, και στο κοινό των Ουκρανών ψηφοφόρων, οδηγώντας στην εκλογή του στην προεδρία.

Ο Ζελένσκι είχε δεσμευτεί ως πρόεδρος να είναι φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής και συμφιλιωτικός.

Ο πρώτος Εβραίος πρόεδρος 

Σημειωτέων πως εκείνος έχει εβραϊκές ρίζες, ενώ η οικογένειά του είχε θρηνήσει και νεκρούς στο Ολοκαύτωμα. Ο παππούς του είχε μάλιστα πολεμήσει ενάντια στους ναζί κατά τον Β Παγκόσμιο. Ο ίδιος ο Ζελένσκι ξεχωρίζει μάλιστα και ως ο πρώτος στα χρονικά Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως έχει γραφτεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί και κάτι άλλο, πως εκείνος μεγάλωσε μιλώντας ρωσικά.    

Τρία χρόνια μετά από την εκλογή του στην προεδρία ωστόσο, ο ίδιος βρίσκεται να πρωταγωνιστεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη. Όσο για το τέλος της, εκείνο ακόμη δεν έχει γραφτεί.

Με πληροφορίες από Associated Press


– Όλες οι εξελίξεις

 kathimerini.gr στο Google News κ

 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .