Κυριακή, Φεβρουαρίου 27

Η προσωπικότητα και η μακροζωία

Η διάρκεια της ζωής μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως μεταξύ άλλων η κληρονομικότητα, η ανατροφή, οι επιδράσεις του περιβάλλοντος, η διατροφή, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και η ψυχολογική μας κατάσταση.

Η μακροζωία μπορεί να επιτευχθεί επηρεάζοντας μερικούς από αυτούς τους παράγοντες, ενώ σε άλλους καθοριστικούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητά δεν μπορούμε να επέμβουμε απευθείας.

Η προσωπικότητά μας επηρεάζει τη μακροζωία. Στον τομέα αυτό μπορούμε να επέμβουμε, είτε με δικές μας προσαρμογές, είτε  με τη βοήθεια ειδικών για να βελτιώνουμε τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και ψυχολογικής αντίδρασης έτσι ώστε να κερδίζουμε καλά χρόνια ζωής.

Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*

Ο χαρακτήρας μας πόσο επηρεάζει τη διάρκεια της ζωής μας; Το ερώτημα με απασχόλησε πολλές φορές, διότι βλέποντας χιλιάδες ασθενείς ένιωθα ότι η ψυχολογία πραγματικά επηρεάζει ουσιαστικά το σώμα μας.

Ερευνώντας τη σχέση μακροζωίας και χαρακτήρα βρήκα στην ιατρική βιβλιογραφία και κατέγραψα μερικά βασικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα, στο άρθρο αυτό και εύχομαι να είναι χρήσιμα και για σας.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου επηρεάζουν τα χρόνια που θα ζήσει. Έρευνες έδειξαν ότι οι αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, απ’ ό,τι οι απαισιόδοξοι, οι μελαγχολικοί, οι αγχώδεις και οι συνεχώς στρεσαρισμένοι.

Οι θετικές προσεγγίσεις μπορεί να προσθέτουν έως και 7,5 χρόνια στη ζωή μας. Σε ηλικιωμένους βρέθηκε ότι η θετική προσέγγιση για τα γηρατειά τους κάνει να είναι πιο ανθεκτικοί στις παθήσεις, να ενδιαφέρονται πιο πολύ για την υγεία τους και να αποκτούν συνήθειες που προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τη διάρκεια της ζωής:

1. Η ευσυνειδησία:

Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με χαρακτηριστικά ευσυνειδησίας, όπως η εργατικότητα, ο αυτοέλεγχος και οι ικανότητες οργάνωσης ζουν από 2 έως 4 χρόνια περισσότερο από ανθρώπους χωρίς τα χαρίσματα αυτά. Η ευσυνειδησία είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που μπορεί να αποκτηθεί, αρκεί να υπάρχει η θέληση.

2. Η θετικότητα και η αρνητικότητα: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία και αρνητικότητα τα καθημερινά προβλήματα φθείρουν τον οργανισμό τους. Αντίθετα εκείνοι που σε κάθε κατάσταση προσπαθούν να βρίσκουν τα θετικά και να τη βελτιώνουν κερδίζουν χρόνια ζωής.

3. Τα νευρωτικά χαρακτηριστικά:
Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη συναισθηματική αστάθεια, μελαγχολία, κακοκεφιά, ερεθιστικότητα και αγχώδη συμπεριφορά κινδυνεύουν πιο πολύ από μειωμένη διάρκεια ζωής.

4. Το θρησκευτικό αίσθημα:
Για πολλούς ανθρώπους η πίστη στο Θεό προσφέρει γαλήνη, ηρεμία, ασφάλεια και ανακούφιση. Η προσευχή και η πίστη στον Θεό, λόγω των ωφελημάτων που προσφέρουν στην υγεία, βρέθηκε ότι προσθέτουν χρόνια στη ζωή.

 


*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.

 www.medlook.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .