Τσίπρας-Τσακαλώτος: Μία δύσκολη σχέση

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Με τη συνέντευξη -αγιογραφία-, στην Καθημερινή της Κυριακής και στη Μαρία Κατσουνάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκάλεσε ερωτηματικά για την τοποθέτησή του απέναντι σε Τσίπρα και Μητσοτάκη και πυροδότησε σενάρια για τις μελλοντικές του κινήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόβαλε την αστική του αυτοπεποίθηση και την ελιτίστικη παιδεία του, αποκτημένη στα αρχαία Κολέγια της Αγγλίας, σε αντιπαραβολή με τη «λαϊκότητα, τον τακτικισμό και την ανασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα» και έδωσε τίτλους στα αντιπολιτευόμενα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον

πρόεδρό του sites. Ακόμη και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του δύσκολα θα του ξέφυγε σε μία συγκυρία που ο Μητσοτάκης αμφισβητείται και ο ΣΥΡΙΖΑ με εσωκομματικές τριβές οδηγείται στο συνέδριό του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφάνισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σαν τακτικιστή (αν και θέλησε να το παρουσιάσει σαν πλεονέκτημά του), που κινείται σαν το ψάρι μέσα στο νερό όταν βρίσκεται μέσα στον κόσμο, ενώ ο ίδιος είναι, όπως ανέφερε, «σαν το ψάρι μέσα στο μέλι» και επιπλέον να υπολείπεται του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων. Τώρα γιατί η επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άκη Σκέρτσου ή παλαιότερα του Στέλιου Πέτσα είναι καλή επιλογή συμβούλων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα ερώτημα.

Πάντως δε δείχνει υψηλή πολιτική οξυδέρκεια όταν αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στο πολιτικό σύστημα εμφανίζεται περίπου απογοητευμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν περίμενα από το πελατειακό σύστημα να επιστρέψει… Πίστευα ότι σε αυτό τον τομέα (ο Κυριάκος Μητσοτάκης), θα κάνει τη διαφορά».

Βουλευτής του κόμματος σχολίαζε: «Θέλει να δείξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανασφαλής δίχως λόγο και γι’ αυτό οδηγεί το κόμμα στην εκλογή του από τη βάση».

Έτερος συνάδελφός του το έκρινε διαφορετικά: «Αυτός είναι ο Ευκλείδης, έτσι το βλέπει, έχει εξωραΐσει τις πλευρές της αστικής του καταγωγής και δεν έχει πρόβλημα να μιλά δημόσια».

Προφανώς ισχύουν και τα δύο, αλλά σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη του Ευκλείδη έδωσε τίτλους στα αντιπολιτευόμενα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, sites, που αποκομμένοι από το σώμα της συνέντευξης δείχνουν σαν κριτική και αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη της προεδρικής πτέρυγας πάντως δεν πήραν χαλαρά τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ήταν έτοιμοι να απαντήσουν. Μόνο που όσοι εξ αυτών κλήθηκαν σε τηλεοπτικά παράθυρα δεν ερωτήθηκαν.

Στα παρασκήνια των προεδρικών διακινείται ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να κάνει άνοιγμα στον “ελληνικό αστισμό” και να δηλώσει παρόν σε ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες παρασκηνιακές εκτιμήσεις έδειξε την προτίμησή του για τον χώρο της Παιδείας με τις αναφορές τόσο στις ελιτίστικες σπουδές του όσο και στην ανάγκη επαναφοράς της κοινωνικής κινητικότητας. Το εάν είναι και άνοιγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως εκτιμούν, μένει να επιβεβαιωθεί.

Πάντως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τρέφει φιλικά αισθήματα έλεγε δηκτικά: «Αν ξέρει ο Κυριάκος να επιλέγει συνεργάτες, τότε ίσως επιλέξει και τον Ευκλείδη στο μέλλον». Ο ίδιος σημείωνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δε χάνει ευκαιρία να καταφέρεται κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αποφεύγει χαρακτηρισμούς για τον διάδοχό του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αρκετούς λόγους να είναι δυσαρεστημένος με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο προσωπικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του στέρησε τον τομέα των Οικονομικών βάζοντας στη θέση του την Έφη Αχτσιόγλου. Στο επίπεδο της κομματικής λειτουργίας ο κ. Τσακαλώτος προκρίνει τη συλλογική ηγεσία του κόμματος και βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα «σαν πρώτο μεταξύ ίσων», όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Αν και το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχει κάνει ένα βήμα πίσω δεν παύει να είναι σημαίνουσα μορφή στον ομιχλώδη και ρευστό χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Παραμένει πάντα στην «Ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά έχει περιορίσει την παρουσία του στους «53», που εθεωρείτο επικεφαλής τους.

Παλαιότερα δημοσιεύματα τον έφεραν να είναι σε συνεννόηση και συναντίληψη με άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη -στην εσωκομματική αργκό γνωστούς σαν «δημογεροντία»-, τους οποίους σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη, ως «αριστοκρατία που αρνείται το δικαίωμα ψήφου στη βάση του κόμματος». Πάντως δείχνει να επιλέγει αυτόνομη πορεία.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/tsipras-tsakalotos-mia-duskoli-sxesi/2.156651