Τα κουνέλια ανήκουν στην οικογένεια των Leporidae, τα οποία μοιράζονται με τους λαγούς, αλλά διαφέρουν τόσο στο γένος όσο και στα ταξινομικά χαρακτηριστικά. Τα κουνέλια ομαδοποιούνται σε διάφορα γένη, αλλά το πιο γνωστό είναι το Oryctolagus, μέσα στο οποίο βρίσκουμε το κοινό κουνέλι ή ονομάζεται επίσης ευρωπαϊκό κουνέλι (Oryctolagus cuniculus).

Λόγω της προσαρμοστικότητάς του σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων και της αναπαραγωγικής επιτυχίας, θεωρείται ότι είναι ένα από τα 100 επεμβατικά εξωγήινα είδη στον κόσμο, για τον αντίκτυπο που προκαλεί. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εισαγωγή του σε άλλες περιοχές εκτός από τον αρχικό του χώρο προκαλείται από τους ανθρώπους που το εισήγαγαν για διάφορους σκοπούς, σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη του ζώου.

Σε αυτό το άρθρο Better-Pets.net θέλουμε να μάθετε και να μάθετε λίγο περισσότερα για το ανατομία κουνελιού. Να λάβει υπόψη!

Γενικά ανατομικά χαρακτηριστικά του κουνελιού

Το κουνέλι είναι α Μικρό ζώο, του συμμετρικό και επιμηκυμένο σώμαΕ Το βάρος αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία ή τη φυλή, μπορεί να πάει από 1 κιλό έως 6 κιλάΕ Και το κεφάλι και ο λαιμός είναι μικρά, σε ορισμένα κουνέλια το δέρμα σχηματίζει πτυχώσεις σε αυτήν την τελευταία δομή σαν να ήταν διπλό πηγούνι. Έχει αδένες για την παραγωγή φερομονών στο πηγούνι και την περιπρωκτική περιοχή, τους οποίους χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί και να σηματοδοτεί την περιοχή.

Τα μπροστινά άκρα είναι μικρότερα από τα πίσω, τα πρώτα έχουν πέντε δάχτυλα με ισχυρά νύχια, ενώ τα πίσω άκρα έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να βελτιστοποιήσουν τα άλματα. Στερούνται επένδυσης και τα χρησιμοποιούν επίσης για να δημιουργήσουν δονήσεις στο έδαφος και να επικοινωνούν, για παράδειγμα, σε περίπτωση κινδύνου. Η ουρά του κουνελιού είναι κοντή, επίσης χρήσιμο για επικοινωνία μέσω κίνησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα πιο σημαντικά από τα γενικά ανατομικά χαρακτηριστικά του κουνελιού.

Οι αισθήσεις του κουνελιού

Το κουνέλι έχει ένα πολύπλοκο αισθητήριο σύστημα, έτσι ώστε χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις σας, οπτικές, απτικές, ακουστικές και χημικέςΕ Επιπλέον, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται αποτελεσματικά τις θερμικές αλλαγές και τους κραδασμούς. Το κουνέλι είναι ζώο με α σημαντικές δεξιότητες επικοινωνίας μέσα από μυρωδιές και άγγιγμα.

Τα κουνέλια βλέπουν με μεγάλα μάτια και βρίσκονται περισσότερο πλευρικά παρά μετωπικά. Ο κόκκινος χρωματισμός είναι συνηθισμένος, αν και μπορεί να είναι και άλλων χρωμάτων ανάλογα με την ποικιλία. ο η μύτη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, το οποίο κινείται εύκολα. Κάτω από τον ιστό των ρουθουνιών υπάρχουν κάποια είδη μαξιλαριών, που συνδέονται με την αντίληψη των οσμών. Έχει δύο μακριά, εσωτερικά άτριχα, κινητά ωτίδια που του επιτρέπουν μαζεύει ήχους σε μεγάλες αποστάσεις και επιπλέον παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη θερμορύθμιση του σώματος.

Γούνα κουνελιού

Το δέρμα του κουνελιού χαρακτηρίζεται από παρουσίαση δύο τύπους μαλλιών. Εξωτερική και γενικά φωτεινό, δυνατό και σχετικά μακρύ ορατό. ο άλλος ασκούμενος, το οποίο είναι πιο κοντό και μάλλινο, είναι πολύ χρήσιμο για ψυχρούς βιότοπους.

ο χρωματισμός παλτό του κοινού κουνελιού τείνει να είναι γκρι σε συνδυασμούς με μαύρο και καφέ με την κάτω περιοχή ελαφρύτερη, καθώς και την κάτω περιοχή της λευκής ουράς. Τα μελανιστικά και αλμπίνο κουνέλια είναι αρκετά συνηθισμένα. Ωστόσο, δεδομένου των επιλεκτικών σταυρών που έγιναν, έχει ληφθεί ένας μεγάλος αριθμός ποικιλιών, οι οποίες μπορούν να είναι μονόχρωμες ή συνδυασμένες.

Πεπτικό σύστημα κουνελιών

Το πεπτικό σύστημα του κουνελιού ξεκινά από το στόμα, στο οποίο υπάρχει 28 δόντια, αναδεικνύοντας τους μεγάλους κοπτήρες του. Για να πάρει φαγητό, εκτός από τα δόντια του, βασίζεται στα κινητά χείλη και τη γλώσσα του. Αργότερα είναι ο φάρυγγας και ο οισοφάγος, ο τελευταίος είναι μικρός, μέσω των οποίων η τροφή κινητοποιείται στο στομάχι.

Τα κουνέλια είναι γαστρικά ζώα πιθήκων, δηλαδή, το στομάχι σας αποτελείται από ένα μόνο διαμέρισμα. Σε ένα ενήλικο κουνέλι αυτό το σύστημα μπορεί να μετρήσει έως και περίπου περίπου, στην οποία μερικοί 100 γρ φαγητόΕ Στη συνέχεια, βρίσκουμε το λεπτό έντερο, όπου συμβαίνει σημαντική υποβάθμιση της μάζας των τροφών χάρη στις εκκρίσεις του ήπατος και του παγκρέατος, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται στη συνέχεια από τον βλεννογόνο του ιστού.

Τα μη υποβαθμισμένα σωματίδια στο λεπτό έντερο, περνούν στο τυφλό στο παχύ έντερο, εδώ συμβαίνει μια σημαντική διαδικασία αποικοδόμησης από βακτηριακά ένζυμα. Στη συνέχεια, η υπόλοιπη μάζα κινητοποιείται στο κόλον και μέχρι αυτό το σημείο γενικά το πεπτικό σύστημα είναι παρόμοιο με άλλα μονογαστρικά ζώα.

Η ιδιαιτερότητα του κουνελιού έγκειται στο διπλή λειτουργία του παχέος εντέρου, αφού αν το φαγητό εισέλθει τις πρώτες ώρες του πρωινού, δεν θα υποστεί πλήρη επεξεργασία και θα σχηματιστούν μάζες τυλιγμένες σε βλέννα σε σχήμα συστάδων, γνωστό ως κεκοτροπίες. Εάν τα περιεχόμενα του στομάχου φτάσουν σε μεταγενέστερες ώρες, θα υποβληθούν σε διαδικασία απορρόφησης που θα εξαγάγει όλη την υγρασία, με αποτέλεσμα μια ξηρή μάζα κοπράνων.

Μια σημαντική πτυχή είναι ότι όταν το κουνέλι απελευθερώνει τις κεκοτροπίες, καθώς εξακολουθούν να έχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ζώο, τα καταναλώνει μόλις τα αποβάλλει, έτσι ώστε αυτή η μάζα να περάσει ξανά από τη διαδικασία της πέψης.

Το πεπτικό σύστημα του κουνελιού κορυφώνεται με τον πρωκτό, μέσω του οποίου το κουνέλι αποβάλλει τα κόπρανα και την κεκοτροπία.

Καρδιοαναπνευστικό σύστημα του κουνελιού

ο καρδιά κουνελιού βρίσκεται στο κοιλιακή περιοχή του θώρακα, και δίπλα σε αυτό βρίσκονται οι δύο πνεύμονες. Χωρίζεται σε τέσσερις κοιλότητες, δύο ανώτεροι ή κόλποι, υπεύθυνοι για τη λήψη του αίματος και δύο κατώτεροι ή κοιλίες, μέσω των οποίων αποβάλλεται το αίμα. Επιπλέον, αυτό το σύστημα αποτελείται από πνευμονική αρτηρία και φλέβες, αρτηρία αορτής, πρόσθια και οπίσθια κοίλη φλέβα.

Σχετικά με αναπνευστικό σύστημα κουνελιώνΕκτός από τους πνεύμονες, αποτελείται από ρουθούνια ή εξωτερικά αναπνευστικά στόμια, τα ρουθούνια, τα εσωτερικά αναπνευστικά στόμια ή χοάνες, φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχους, πνευμονικούς λοβούς και το διάφραγμα.

Αναπαραγωγικό σύστημα του κουνελιού

Το αναπαραγωγικό σύστημα του κουνέλια Αποτελείται από: ωοθήκες, ωοθήκες, μήτρα, κόλπο και αιδοίο. Στην περίπτωση του αναπαραγωγικού συστήματος του κουνέλια, βρίσκουμε: όρχεις, vas deferens, αγωγό ουρήθρας, πέος, προστάτη, σπερματικά κυστίδια, φυσαλιδώδη αδένα και αδένα Cowper's.

ο σεξουαλική ωριμότητα στις γυναίκες είναι μεταξύ 3,5 και 4 μηνών, ενώ στα αρσενικά είναι λίγο μετά, του 4,5 έως 5 μήνες.

Σκελετικό σύστημα κουνελιού

Όσον αφορά το οστικό σύστημα του κουνελιού, το βρίσκουμε αυτό το κεφάλι αποτελείται από επίπεδα οστά που δεν έχουν κινητικότητα, με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται στην κάτω γνάθο. Τα οστά που βρίσκονται στο κεφάλι είναι: ινιακή, μετωπική, βρεγματική, κροταφική, δακρυϊκή, ρινική, άνω και κάτω γνάθος.

ο Ο κορμός του κουνελιού αποτελείται από διάφορα μικρά οστά, όπου βρίσκονται οι διάφοροι τύποι σπονδύλων (αυχενικοί, ραχιαίοι, οσφυϊκοί, ιεροί και ουραίοι). τα πλευρά και άλλα οστά που αποτελούν το κλουβί.

ο πρόσθια άκρα Σχηματίζονται από την ωμοπλάτη, τον βραχίονα, την ωλένη, την ακτίνα, τα καρπιαία οστά, τους μετακαρπικούς και τους φαλάγγους. ο πίσω άκρα Αποτελούνται από το μηριαίο οστό, την κνήμη, την περόνη, τον ταρσό, το μετατάρσιο και τις φάλαγγες. Τα τελευταία συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη μέσω της λεκάνης, η οποία με τη σειρά της είναι δομημένη από το λαγόνιο, το ισχίο και την ηβική.

Το κουνέλι ήταν ένα ζώο από το οποίο έχουν ληφθεί διάφορες ποικιλίες για σκοπούς εμπορίας, έτσι ώστε το κρέας και η γούνα του κουνελιού να καταναλώνονται σε πολλές χώρες. Στην εποχή μας, το κοινό κουνέλι κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, κυρίως λόγω ενεργειών που προκαλούνται από ανθρώπους.

Και αν γνωρίζετε γενικότερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κουνελιού που δεν είναι εδώ, μην ξεχάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα παρόμοια με Ανατομία κουνελιού, σας συνιστούμε να εισαγάγετε την ενότητα Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Βιβλιογραφία
  • Camacho, A., Bernejo, L., Viera, J., and Mata, J. (2010). Εγχειρίδιο κουνελιού. Ανώτερη Τεχνική Σχολή Γεωπονικής Μηχανικής. Πανεπιστήμιο La Laguna. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/2599/libro%20cunicultura%202010.pdf
  • Rodríguez-Aarcón, περ. Pérez, ε. Martín, u. Rivera, r. Hernández, a .; ζωντανός, j. Beristain, m. & Usón, J. (2010). Μορφομετρία του κοιλιακού οισοφάγου και του στομάχου κουνελιού (Oryctolagus cuniculus). Εφαρμογές στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Int. J. Morphol., 28 (1): 27-31, 2010. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://scielo.conicyt.cl/pdf/ijmorphol/v28n1/art04.pdf
  • Villafuerte, R. & Delibes-Mateos, M. 2021-2022. Oryctolagus cuniculus (Η έκδοση Errata δημοσιεύτηκε το 2021-2022). Η Κόκκινη Λίστα IUCN Απειλούμενων Ειδών2021-2022: e.T41291A17061965. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T41291A170619657.en