Σάββατο, Φεβρουαρίου 5

Πολυκαταστήματα Αttica: Η μετακόμιση της Πειραιώς ανοίγει δρόμο για νέες επεκτάσεις

Πολυκαταστήματα Αttica: Η μετακόμιση της Πειραιώς ανοίγει δρόμο για νέες επεκτάσεις

Του Γιώργου Λαμπίρη

Προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των διαθέσιμων χώρων προσφέρει για το πολυκατάστημα Attica της οδού Πανεπιστημίου και την εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. η επικείμενη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνία για την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης στο νέο Επιχειρηματικό Κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με τον χρονικό ορίζοντα να τοποθετείται για το 2025.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. η συγκεκριμένη εξέλιξη θα φέρει πιθανότατα και νέες επεκτάσεις ορόφων ανάλογες με αυτές που υλοποιήθηκαν ήδη στη διάρκεια του 2021, όταν και προστέθηκαν επιπλέον 4.000 τ.μ. στον 3ο και στον 4ο όροφο του πολυκαταστήματος στο Σύνταγμα.

Θα θυμίσουμε ότι και οι συγκεκριμένοι όροφοι αναπτύχθηκαν σε εγκαταστάσεις που παλαιότερα αξιοποιούσε η Τράπεζα Πειραιώς, τα γραφεία της οποίας επί του παρόντος συνορεύουν με αυτά του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος στην ελληνική αγορά λιανικής.

Στα επίπεδα του 2019 το 2021 αν συγκρίνει κανείς αντίστοιχες μέρες λειτουργίας

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Αττικά Πολυκαταστήματα, το 2021 τα φυσικά σημεία πώλησης που διατηρεί, απώλεσαν το 22% των ημερών λειτουργίας τους σε σύγκριση με το συγκρίσιμο έτος 2019, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο εάν κανείς συγκρίνει τον ίδιο αριθμό ημερών λειτουργίας μεταξύ των ετών 2019  και 2021 (αφαιρώντας δηλαδή το 22% των ημερών του 2019), ο όμιλος βρέθηκε πέρυσι ακριβώς στα ίδια επίπεδα πωλήσεων με το 2019.

Συνολικά ωστόσο το 2021, λόγω των ημερών κατά τις οποίες δεν λειτούργησαν τα φυσικά καταστήματα η Αττικά Πολυκαταστήματα κινήθηκε πτωτικά σε σύγκριση με το 2019.

Επίπτωση στα μεγέθη της επιχείρησης την περασμένη χρονιά είχε και η απώλεια σημαντικού μέρους των tax free πωλήσεων που προέρχονται από μη κοινοτικούς πελάτες.

Διευκρινίζεται ότι οι tax free πωλήσεις αντικατοπτρίζουν περίπου το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου, γεγονός που με τη σειρά του συνέτεινε στη συνολική εικόνα του 2021.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. εκτός από το Attica της οδού Πανεπιστημίου διατηρεί παρουσία στο εμπορικό κέντρο Golden Hall του Αμαρουσίου, στο Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης και στο The Athens Mall.

Επίσης διαθέτει πολυκατάστημα Attica επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Στο χαρτοφυλάκιο της Αττικά Πολυκαταστήματα εντάσσονται και αρκετά monobrand καταστήματα στα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Golden Hall.

Η πορεία του Ιανουαρίου του 2022 και οι προσδοκίες για τον Φεβρουάριο

Σε ό,τι αφορά τον Ιανουάριο όπως και για το σύνολο της αγοράς λιανικής, δεν ήταν ευνοϊκός μήνας και για την Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. κατά τις ίδιες πηγές, καθώς καταγράφηκε διψήφια πτώση πωλήσεων.

Οι κυριότεροι λόγοι που επίδρασαν στην πορεία της εταιρείας ήταν η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου Covid-19. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την πορεία των πωλήσεων ήταν η κακοκαιρία και οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα του πρώτου μήνα του έτους.

Αντίθετη ήταν ωστόσο η εικόνα κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2022, γεγονός που αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, τόσο για την επαναφορά της αγοράς, όσο και για την επαναφορά των πωλήσεων της Αττικά Πολυκαταστήματα.

Χωρίς αυξήσεις προς το παρόν – Από Μάρτιο οι πρώτες ανατιμήσεις

Προς το παρόν η επιχείρηση λιανικής δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της, δεδομένου ότι οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές της πραγματοποιούνται από έξι έως και δώδεκα μήνες νωρίτερα. Οι όποιες αυξήσεις θα αποτυπωθούν το πιθανότερο από τον Μάρτιο και ύστερα.

Σε ό,τι αφορά στη διατήρηση αποθεμάτων η Αττικά Πολυκαταστήματα δεν διατηρεί παρά μόνο ένα μικρό στοκ, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που διακινεί βασίζεται στην αγορά τους με τη μορφή παρακαταθήκης.

Επιπλέον μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο ότι όταν η εταιρεία αγοράζει από τις ευρωπαϊκές αγορές, εντάσσεται σε λίστα προτιμητέων επιχειρήσεων και αποτελεί προνομιακό πελάτη, γεγονός που της δίνει προτεραιότητα για να παραλάβει νέα προϊόντα, καθότι μπορεί να καταφέρει και υψηλές πωλήσεις.

Το πλάνο για το Ελληνικό

H επιχείρηση πρόκειται να προχωρήσει στην δέσμευση εμπορικών χώρων στο Ελληνικό, οι οποίοι θα ανέρχονται σε συνολικά έως και 10.000 τ.μ. σε διάφορες αναπτύξεις της επένδυσης όπως το Vouliagmenis Mall, το Marina Galleria καθώς και monobrand καταστήματα.

Στόχευση της Αττικά Πολυκαταστήματα είναι να μην διαθέσει το σύνολο του μείγματος προϊόντων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα από τα υπόλοιπα καταστήματά της.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξει συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ούτως ώστε να αποφύγει σύμπτωση κωδικών και μαρκών με καταστήματα που επίσης θα υπάρχουν ως monobrands στους εμπορικούς χώρους του Ελληνικού.

Ταυτόχρονα όμως θα παρουσιάσει και νέες μάρκες, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της. Ανάμεσα στις αναπτύξεις που θα δημιουργήσει στο Ελληνικό θα βρίσκεται και ένα πολυκατάστημα Attica, το οποίο θα καταλαμβάνει και τη μεγαλύτερη έκταση εκ των περίπου 10.000 τετραγωνικών που θα αξιοποιήσει η εταιρεία.

 .capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .