Τρίτη, Μαρτίου 1

7 συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης B12

Το ήξερες πως η ικανότητα μιας γυναίκας να απορροφά τη βιταμίνη Β12 μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition ισχυρίζεται πως το 4% των γυναικών μεταξύ 40 και 60 ετών υποφέρουν από ανεπάρκεια Β12. Συνδυαστικά με την ηλικία, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. για τις καούρες) και η έλλειψη κρέατος στη διατροφή σου, ειδικά για χορτοφάγους και vegans, συντελούν σε αυξημένες πιθανότητες να σου λείπει η

συγκεκριμένη βιταμίνη. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη Β12 και θα πρέπει να το συζητήσεις άμεσα με το γιατρό σου.

 Ζαλάδα

Αν νιώθεις συχνά ζαλάδα ή ίλιγγο θα μπορούσε να σημαίνει πως τα αποθέματά σου σε Β12 είναι χαμηλά. Μπορεί επίσης να νιώθεις μια σκοτοδίνη αν σηκωθείς απότομα από καθιστή θέση. Αν έχεις όντως ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να ζαλίζεσαι όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αν πάσχεις από χρόνιο ίλιγγο συζήτησέ το με το γιατρό σου ώστε να ελέγξεις τη Β12.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο (για χορτοφάγους και κρεατοφάγους)

Μουδιάσματα και "βελόνες"

Είναι πολύ συνηθισμένο να μουδιάζεις και να νιώθεις "βελόνες" αν κάθεσαι σταυροπόδι για πολλή ώρα. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό σε όλο σου το σώμα όταν δεν έχεις συμπιέσει κάποιο μέλος, μπορεί να υποδεικνύει θέμα με τη Β12. Το μούδιασμα ή η αίσθηση σα να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρικής βλάβης σε ανθρώπους με ανεπάρκεια της Β12. Τα νευρικά προβλήματα στο σώμα μπορεί να οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εξαιτίας χαμηλής παραγωγής αιμοσφαιρίων, κάτι που η βιταμίνη Β12 επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Χλωμή επιδερμίδα

Άκου να δεις! Η ιδέα πως τα βαμπίρ είναι χλωμά όταν λαχταρούν να πιούνε αίμα έχει νόημα. Εξάλλου, τα πλάσματα της νύχτας έχουν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα Β12 συνήθως είναι χλωμοί εξαιτίας της έλλειψης αιμοσφαιρίων. Και εάν κάποιος έχει χαμηλή αιμοσφαιρίνη, το δέρμα του παίρνει μια "κίτρινη" απόχρωση εξαιτίας της αυξημένης έκκρισης χολερυθρίνης.

Ξεχνάς!

Σε όλες συμβαίνει να αδειάζει το μυαλό μας, ωστόσο αν το θέμα αρχίσει να γίνεται χρόνιο και ήταν κάτι που δεν σε χαρακτήριζε, μπορεί να υποδεικνύει ένα βαθύτερο ιατρικό πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ανεπάρκεια Β12 καταλήγουν ακόμη και στο συμπέρασμα ότι έχουν πρώιμα συμπτώματα άνοιας ή Αλτσχάιμερ, ειδικά αν έχουν περάσει τα 50. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης και με ένα συμπλήρωμα η μνήμη σου μπορεί να επιστρέψει πιο δυνατή από ποτέ!

Ανεξήγητη κόπωση

Αν παρότι έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ, όλη τη μέρα χασμουριέσαι και σέρνεσαι, και αν αυτή η κούραση επιμένει για μέρες –ακόμη κι αν κοιμάσαι δεν έχεις πρόβλημα στον ύπνο σου- θα μπορούσε να σημαίνει ανεπάρκεια σε Β12, ειδικά αν συνδυάζεται και με κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Ερευνητές από την Academy of Nutrition and Dietetics ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι που νιώθουν ότι τους λείπει ενεργητικότητα, παρότι κοιμούνται καλά, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα Β12. Η κόπωση αυτή σχετίζεται και πάλι με τη χαμηλή παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι μία από τις "δουλειές" της Β12. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης σημαίνει περιορισμένη μεταφορά οξυγόνου στα όργανά σου κι αυτό εξηγεί την έντονη κόπωση.

Προβλήματα όρασης

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει στίγματα και θολή όραση, διπλωπία ενώ μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αλλαγές στην όραση ακόμη και σε βλάβες. Εάν μια από τις φλέβες του ματιού μπλοκαριστεί, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στον αμφιβληστροειδή. Ως αποτέλεσμα μπορεί να παρουσιάσεις ευαισθησία στο φως, θολή ή διπλή όραση και να βλέπεις σκιές, που όλα προκύπτουν από βλάβη στο οπτικό νεύρο. Ευτυχώς, εάν πάρεις συμπλήρωμα Β12 η όρασή σου θα αποκατασταθεί.

Μυϊκή αδυναμία

Αν πριν από λίγο καιρό σήκωνες άνετα τα 45 κιλά στον πάγκο και τώρα δυσκολεύεσαι να σηκώσεις τη λεκάνη με τα πλυμένα ρούχα, μπορεί το πρόβλημα να είναι ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλει στην οξυγόνωση των οργάνων και των μυών σου. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης Β12 και της ανεπαρκούς οξυγόνωσης στους μύες, μπορεί να νιώθεις μυική αδυναμία και οκνηρία.

Πώς θα πάρεις την απαραίτητη βιταμίνη Β12: Αν είσαι vegan ή χορτοφάγος, συμβουλέψου το γιατρό σου γιατί είναι πιθανό να χρειάζεσαι έξτρα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 αφού οι καλές φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι λίγες. Στην αγορά κυκλοφορούν για παράδειγμα εκτός από συμπληρώματα διατροφής και δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.

Αν η διατροφή σου περιλαμβάνει και ζωικές τροφές το μοσχάρι μπορεί να σου παρέχει σχεδόν την μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης Β12, ενώ μια μερίδα γαλακτοκομικών ή λευκού κρέατος μπορεί να καλύψει το 1/3 των καθημερινών αναγκών μας σε βιταμίνη Β12. Τα θαλασσινά, επίσης, έχουν υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης, με μια μερίδα την ημέρα να φτάνει, ίσως και να υπερβαίνει πολλές φορές την ποσότητα της βιταμίνης Β12 που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

12 τροφές πλούσιες σε Β12 βιταμίνη:

Οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το αρνί, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το γιαούρτι, το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο.

https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/7-endeikseis-aneparkeias-se-bitaminh-b12-stis-gynaikes/
ο shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .