Δευτέρα, Μαρτίου 21

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έτσι πρέπει να συμπληρώσουμε του Ε9 για να αποφύγουμε πρόστιμα και φόρους

δηλωση Ε9

Η προθεσμία υποβολής του Ε9 ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2022 και θα πρέπει να γίνει από όλους τους υπόχρεους με προσοχή. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αλλάξει την ημερομηνία που ίσχυε από 31 Μαΐου σε 31 Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ και τα εκκαθαριστικά να αποσταλούν νωρίτερα.

Τα λάθη ή οι παραλείψεις κατά τη διάρκεια της υποβολής στοιχίζουν πρόστιμα, αλλά και επιπλέον φόρο. Υποχρέωση υποβολής Ε9 στο ΤΑΧΙSΝΕΤ έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, υποχρέωση υποβολής του Ε9 έχουν και όσοι μέσα στο 2021 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προχώρησαν στη διόρθωση στα στοιχεία των Δήμων, των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διορθώσεις αποκάλυψαν χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τις νομιμοποιημένες αυθαίρετες κατασκευές τους στο Ε9. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθεί αναδρομικός ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή των νέων στοιχείων.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη και ως συνέπεια αυτών των λαθών πρόστιμα και επιπλέον φορολογική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν:
1. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Φυσικά Πρόσωπα (Φ.Π.) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 και μετά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
Στο τρέχον έτος, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α του ν.4174/2013) και υπεύθυνης δήλωσης.

2. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Νομικά Πρόσωπα (Ν.Π.) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011 και μετά.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Στο τρέχον έτος, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α του ν.4174/2013 και υπεύθυνης δήλωσης άρθρου 8 του ν.1599/1986. Σας επισημαίνουμε ότι για το έτος 2013 υφίσταται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) των Ν.Π., στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου (ΠΟΛ.1072/2013).

3. Μπορώ μέσω του Ε9 να δηλώσω μία μεταβολή που έγινε εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και να κάνω διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενα έτη;

Όχι, δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω της ίδιας δήλωσης. Το Ε9 που υποβάλλεται για το τρέχον έτος αφορά μόνο τις μεταβολές που έγιναν εντός του έτους αυτού.

Εάν όμως διαπιστώσετε ότι πρέπει να προβείτε και σε άλλες διορθώσεις της περιουσιακής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιοτέρων ετών, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε δήλωση (για παλαιότερες μεταβολές) και αφού την οριστικοποιήσετε, μπορείτε να τη μεταφέρετε στα επόμενα έτη μέχρι και το τελευταίο έτος που ισχύει η μεταβολή, για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά.
Όταν διορθώσετε την περιουσιακή εικόνα με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, στη συνέχεια θα υποβάλετε Ε9 για τη μεταβολή που υπάρχει στο τρέχον έτος.
4. Εάν υποβάλω μία δήλωση Ε9 σε ένα έτος, μέχρι ποιο έτος θα πρέπει να τη μεταφέρω;

Θα πρέπει να τη μεταφέρετε έως το τελευταίο έτος που ισχύει αυτή η μεταβολή, προκειμένου να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όταν μεταφέρετε δήλωση, θα πρέπει στο έτος μεταφοράς να ελέγχετε την προεπισκόπηση περιουσιακής κατάστασης και εφόσον συμφωνείτε με αυτή, τότε να προχωράτε σε οριστικοποίηση της μεταφερόμενης δήλωσης.

Η δήλωση μεταφέρεται στο επόμενο έτος ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και θα πρέπει να επιλέξετε το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσετε να την επεξεργαστείτε και να την οριστικοποιήσετε. Όταν την οριστικοποιήσετε, εμφανίζεται μήνυμα για μεταφορά αυτής στο επόμενο έτος κ.ο.κ.

5. Τι πρέπει να προσέξω κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9;

Θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες [ημ/νία συμβολαίου, ημ/νία δημοσίευσης διαθήκης, κ.λπ.]

6. Σε ποιες περιπτώσεις που υποβληθεί αρχική / τροποποιητική δήλωση Ε9 για τα έτη 2010 έως 2013, δεν γίνεται εκκαθάριση εάν δεν προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ;

Εάν από την εκκαθάριση προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «Άκυρο», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ακυρώσετε την προσωρινή δήλωση.

7. Εάν τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 επιλέχθηκε «Όχι» στην ερώτηση για μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος ενώ έπρεπε να γίνει, πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 δεν επιλέξατε μεταφορά της δήλωσης σε επόμενο έτος, μπορεί και εκ των υστέρων από την καρτέλα «δηλώσεις Ε9» να επιλέξετε τη συγκεκριμένη δήλωση και στη συνέχεια από τις διαθέσιμες ενέργειες, μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος.

Εάν η επιλογή «μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος» είναι ανενεργή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά στο επόμενο έτος.

8. Όταν υποβάλλεται δήλωση Ε9 και διαπιστώνεται ότι πρέπει να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, πότε μπορεί να γίνει αυτό;

Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί άμεσα νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Αν στο έτος αυτό έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού φόρου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, για να μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση.

9. Υποβλήθηκε οριστική δήλωση Ε9 αλλά διαπιστώθηκαν λάθη. Μπορώ να την ακυρώσω;

Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μόλις εκκαθαριστεί, μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση Ε9. Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να ακυρώσετε τη δήλωση.

10. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται μήνυμα στις ειδικές επισημάνσεις ότι λόγω ανεπάρκειας των δηλωθέντων στο έντυπο Ε9 στοιχείων, ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την περίπτωση ε’ του άρθρου 4Α του ν.4223/2013 ή/και με την ΠΟΛ.1184/2014. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όταν εισέρχεστε στην εφαρμογή, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «Αρχική σελίδα».

Επιλέγετε «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 μετά από εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» από τις διαθέσιμες ενέργειες.

Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους ΑΤΑΚ των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον ΑΤΑΚ, γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους ΑΤΑΚ, επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ», και ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία.

Όταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι ΑΤΑΚ.

11. Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ, σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση;

Εάν στις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

Εάν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να απαιτείται έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «Άκυρο», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Εάν δεν έχει γίνει διαχείριση της προσωρινής δήλωσης από τη ΔΟΥ, έχετε τη δυνατότητα να την ακυρώσετε.

12. Τι πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά κατά την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου / γηπέδου;

Δηλώνεται υποχρεωτικά η αιτία εισαγωγής μεταβολής ή διαγραφής ακινήτου. Ανάλογα με την αιτία που επιλέγεται από λίστα που εμφανίζεται, συμπληρώνονται υποχρεωτικά κάποια πεδία (π.χ. σε πώληση ακινήτου ζητείται αριθμός συμβολαίου / ημερομηνία, ΑΦΜ συμβολαιογράφου).

Ό,τι συμπληρώνεται στα πεδία αυτά, μεταφέρεται αυτόματα στις σημειώσεις φορολογούμενου και μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης εμφανίζεται στην εκτύπωση του Ε9.

13. Σε ποιες περιπτώσεις η σύζυγος που δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, μπορεί να υποβάλλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του Υπόχρεου και πώς υποβάλλει το ανήλικο τέκνο;

Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο TAXISnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis.

Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάσταση της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του Taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .