Δευτέρα, Μαρτίου 7

Aνακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί περισσότερες γυναίκες από άντρες παρουσιάζουν οστεοαρθρίτιδα γονάτου

Aνακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί περισσότερες γυναίκες από άντρες παρουσιάζουν οστεοαρθρίτιδα γονάτου

Ζήσης Ψάλλας

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, αλλά οι ορμόνες από μόνες τους δεν αρκούν για να εξηγήσουν τη διαφορά. Η νέα έρευνα εντοπίζει μια γενετική διαφορά στον μηνίσκο που κάνει περίπου το 50% των γυναικών πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας από τους άνδρες ή άλλες γυναίκες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τα πειράματά τους, εν μέρει, προσομοιώνοντας συνθήκες χαμηλής βαρύτητας στο διάστημα, κάτι που μιμείται τη βλάβη που μπορεί να συμβεί στον μηνίσκο λόγω έλλειψης άσκησης.

«Μερικά από τα γονίδια που βρέθηκαν στις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν περισσότερο στην προσομοίωση της μικροβαρύτητας του διαστήματος και συσχετίστηκαν επίσης με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας γόνατος», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Adetola Adesida, καθηγήτρια χειρουργικής στην Ιατρική & Οδοντιατρική Σχολή του Boston University.

Η έρευνα προτείνει τη δυνατότητα για μια εξέταση για τον εντοπισμό ενός γονιδίου υψηλού κινδύνου, επιτρέποντας πρώιμες παρεμβάσεις όπως η φυσικοθεραπεία και τελικά ακόμη και η φαρμακευτική θεραπεία. Μπορεί επίσης να επιτρέψει στις γυναίκες να παραμείνουν στο διάστημα περισσότερο.

«Αποκαλύψαμε τους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτή την υψηλότερη απόκριση και ελπίζουμε να αναπτύξουμε φάρμακα για να στοχεύσουν αυτές τις οδούς και να μπλοκάρουν αυτές τις αποκρίσεις», είπε η Adesida.

Ο μηνίσκος είναι ένα είδος χόνδρου στο γόνατο που λειτουργεί ως κατανεμητής φορτίου για το πλήρες βάρος του σώματος. Σήμερα είναι γνωστό ότι ένα μικρό ρήγμα στον μηνίσκο, που συνήθως προκαλείται από αθλητικό τραυματισμό, αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή, ακόμα κι αν έχει αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος ιστός. Από την άλλη μεριά, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε απροσάρμοστο μηνίσκο και να αυξήσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι το πιο κοινό πρόβλημα των αρθρώσεων, επηρεάζοντας περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως -το 14% των γυναικών άνω των 60 ετών και του 10% των ανδρών στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Περίπου 75.000 αντικαταστάσεις γόνατος πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά το 2019–2020.

Η ομάδα της Adesida έχει δημιουργήσει ένα βιοενεργό ιστό μηνίσκου που αναπτύσσεται από κύτταρα τα οποία έχουν αφαιρεθεί από κατεστραμμένους μηνίσκους των, κατά τα άλλα, υγιών ατόμων. Η ελπίδα είναι μια μέρα να μπορεί να αντικαθίσταται ο κατεστραμμένος ιστός μέσω μεταμόσχευσης, αποτρέποντας την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας του γόνατος..zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .