Τρίτη, Μαρτίου 1

Θερμοβαρική βόμβα έριξαν οι Ρώσοι

 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΠΕΡΙΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Θερμοβαρική βόμβα έριξαν οι Ρώσοι

Στη χρήση θερμοβαρικής βόμβας, η οποία θεωρείται το πιο καταστρεπτικό και θανατηφόρο μη πυρηνικό όπλο, προχωρούν οι Ρώσοι για να κάμψουν την αντίσταση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Independent του Κιέβου, ο Πάβλο Κουζμένκο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Οκτίρκα, κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα για να ανατινάξουν αποθήκη καυσίμων.  

Την ίδια καταγγελία έκανε λίγες ώρες αργότερα και η Πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα. «Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη» συμπλήρωσε.

η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη» συμπλήρωσε. 

Η χρήση θερμοβαρικών βομβών έχει προκαλέσει προβληματισμό στη Δύση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τους φόβους τους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κατέφευγε στη χρήση θερμοβαρικής βόμβας, από τη στιγμή μάλιστα που στο ρωσικό οπλοστάσιο υπάρχουν πανίσχυρα οπλικά συστήματα, όπως τα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok . 

Η θερμοβαρική βόμβα είναι μία αεροβόμβα κενού με αυξημένη ισχύ. Είναι συμβατικός τύπος βόμβας με εκρηκτική ισχύ που αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT και είναι έτσι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από συμβατική βόμβα. Η ακτίνα καταστροφής της είναι περίπου 300 μέτρα, ενώ η μάζα της είναι 7,1 τόνοι.

Πρόκειται για ένα τύπο εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία. Το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να εξαϋλώνει τους ανθρώπους που θα βρεθούν εντός του βεληνεκούς της ή αν δεν συμβεί αυτό να καταστρέφει τους πνεύμονες τους, αφού αφαιρεί όλο τον αέρα από αυτούς.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.



Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από τα βλήματα γενικής χρήσης.  

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.



Υπάρχουν, πάντως, κάποιοι περιορισμοί, αφού η αποτελεσματικότητα των εμπρηστικών και θερμοβαρικών βλημάτων εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες. Όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, το νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα με αποτέλεσμα να μειώνεται το εύρος της πληγείσας περιοχής.

Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .