.in.gr---«Προσπαθούμε να δαιμονοποιήσουμε τον Πούτιν και τη Ρωσία»

Τη δική του άποψη, για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, μετά από 11 ημέρες ρωσικής εισβολής, δίνει ο αμερικανός συνταγματάρχης, Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, σε αμερικανικό δίκτυο.

Μιλώντας στο Fox News, ο Ντάγκλας Μακγκρέγκορ είπε πως ο «Βλαντιμίρ Πούτιν φέρνει εις πέρας κάτι για το οποίο μας προειδοποιούσε τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, ότι δεν

πρόκειται να ανεχθεί αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ή τους πυραύλους τους στα σύνορά του».

«Ακριβώς όπως κι εμείς δεν ανεχόμασταν ρωσικά στρατεύματα και πυραύλους στην Κούβα. Και τον αγνοήσαμε! Και αντέδρασε εν τέλει. Δεν επρόκειτο να επιτρέψει σε καμία περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η μάχη στην Ουκρανία έχει σχεδόν τελειώσει.

Όλα τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί πέρα έχουν σε μεγάλο βαθμό περικυκλωθεί και αποκοπεί. Έχετε μια συγκέντρωση νοτιοανατολικά 30.000-40.000 ουκρανών στρατιωτών κι αν δεν παραδοθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, υποθέτω ότι οι Ρώσοι τελικά θα τους αφανίσουν» τόνισε.

«Γι’ αυτό τον λόγο ο Ζελένσκι συναντιέται με τους αντιπροσώπους του Πούτιν. Το παιχνίδι τελείωσε. Και θα πρέπει να διαπραγματευτεί την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να πετύχει και του έχουμε πει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έχει πει, ότι αν επιλέξει την ουδετερότητα για την Ουκρανία, θα τον στηρίξουμε. Και πιστεύω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα το κάνει αυτό για τη Δυτική Ουκρανία. Αυτή θα είναι η Ουκρανία πέρα από τον Δνείπερο ποταμό.

Αλλά πίσω από αυτόν στα Ανατολικά όπου βρίσκεται δεν είμαι σίγουρος τι έχει σχεδιάσει για εκεί. Αν θα σχηματίσει ακόμα μια δημοκρατία και θα την προσαρτήσει στη Ρωσία επειδή ιστορικά ήταν Ρωσία. Ωστόσο, η περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας δεν είναι. Το γνωρίζει αυτό και μια χαρά να ζήσει μ’ αυτήν ως ουδέτερο κράτος» εξήγησε.

«Προσπαθούμε να δαιμονοποιήσουμε τον Πούτιν και τη Ρωσία»

«Δεν ενδιαφέρεται να διασχίσει τον Δνείπερο και να κατευθυνθεί δυτικά προς τα πολωνικά σύνορα. Πιστεύω θα διαπιστώσετε και από τις διαπραγματεύσεις ότι είναι πρόθυμος να κατακτήσει ουδέτερη αυτή την περιοχή σύμφωνα με το αυστριακό ή το φινλανδικό μοντέλο. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία ήδη ακουμπάει την Εσθονία και τμήμα της Λετονίας και η Λευκορωσία φυσικά ακουμπάει τη Λιθουανία» ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Δεν τον ενδιαφέρει να πάει σε πόλεμο μαζί μας και διαθέτει έναν στρατό που είναι υπερβολικά μικρός για αυτόν τον σκοπό. Και το γνωρίζει. Η οικονομία του είναι μικρότερη απ’ την οικονομία της Νότιας Κορέας. Έτσι, δεν επιζητά κάτι τέτοιο. Εμείς του καταλογίζουμε πράγματα που δεν θέλει να κάνει κατά τη συνηθισμένη μας προσπάθεια να δαιμονοποιήσουμε τον ίδιο και τη χώρα του. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ουκρανία είναι η 4η χειρότερη χώρα από τις 158 χώρες του πλανήτη, όσον αφορά τη διαφθορά» συμπλήρωσε.

«Η Ρωσία ίσως είναι 3 ή 4 θέσεις πάνω από αυτούς. Αυτή (η Ουκρανία) δεν είναι η φιλελεύθερη δημοκρατία, το λαμπερό παράδειγμα που λένε όλοι. Απέχει πάρα πολύ από αυτό.

Ο κ. Ζελένσκι έχει φυλακίσει δημοσιογράφους και την αντιπολίτευσή του. Νομίζω ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε. Ο αμερικανικός λαός πιστεύει ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε. Και πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε όπλα και να ενθαρρύνουμε τους Ουκρανούς να πεθάνουν σε μια απέλπιδα προσπάθεια» εξήγησε.

«Δεν βλέπω λόγο να πολεμήσουμε τους Ρώσους»

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να πολεμήσουμε τους Ρώσους για κατι για το οποίο μιλούν εδώ και χρόνια κι εμείς απλώς επιλέγαμε να το αγνοούμε. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο πληθυσμός εκεί είναι ολόιδιος με τον δικό τους (είναι Ρώσοι). Αυτό είναι το τόσο ενοχλητικό…».