Παρασκευή, Μαρτίου 18

Κουτσούμπας: Να μην σταλεί Έλληνας στρατιώτης στην εμπόλεμη περιοχή

Κουτσούμπας: Να μην σταλεί Έλληνας στρατιώτης στην εμπόλεμη περιοχή

«Η πάλη του λαού μπορεί να σταματήσει την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για να μη γίνει η χώρα μας θύτης άλλων λαών» τόνισε ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σε συγκέντρωση φίλων και μελών του κόμματος στην Κοζάνη.

«Είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στον Ουκρανικό και στο Ρωσικό λαό, που οι αστικές τάξεις των χωρών τους, τους οδήγησαν σ' αυτό το ματοκύλισμα» συνέχισε

ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε τους εργαζομένους «να χαράξουν τη δική τους ανεξάρτητη γραμμή για μια ζωή χωρίς πολέμους μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Μιλώντας στο γεμάτο αμφιθέατρο της Αίθουσας Τέχνης Κοζάνης ο Γενικός Γραμματέας τη ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν ότι «ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μπαίνει σε νέα φάση», και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιλογή εμπλοκής της «που ως μοναδικό στόχο έχει την αναβάθμιση των ιδιοτελών συμφερόντων της ελληνικής άρχουσας τάξης».

Έκανε μακροσκελή αναφορά στα πεπραγμένα τόσο της κυβέρνησης ΝΔ όσο και της προηγούμενης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τον τρόπο που επέλεξαν «να αναβαθμίσουν την ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια» αναφέροντας ως χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιας πολιτικής:

- «Τα εγκαίνια της Αλεξανδρούπολης ως βάσης για να προωθηθούν αμερικανονατοϊκές δυνάμεις στη Ρουμανία, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, δηλαδή «πρόβας πολέμου» με σενάριο σύγκρουσης με τη Ρωσία

- τον έλεγχο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

- την έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης της Σούδας που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τη σημερινή κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, που έχει μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε ορμητήριο και στόχο».

«Τις πρόβες πολέμου με την Βήμα βήμα περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ τις στήριξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την υπογραφή τους» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι με την εξέλιξη των γεγονότων «κανένας λαός δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος». Κλείνοντας την μακροσκελή αναφορά του στα γεγονότα της Ουκρανίας ζήτησε «να μην σταλεί Έλληνας στρατιώτης στην περιοχή και να αποκλειστεί κάθε εκδοχή αποστολής εξοπλισμού».

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα καύσιμα τόνισε ότι «ο λαός ήδη πληρώνει πολύ ακριβά την εμπλοκή της χώρας μας όχι μόνο με τη νέα κούρσα των εξοπλιστικών συστημάτων, αλλά και με την εκτόξευση των ήδη πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα». Επεσήμανε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε μια μεγάλη αύξηση της ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα.

 

Απολιγνιτοποίηση

«Από τη Δυτική Μακεδονία, από αυτόν εδώ τον πλούσιο τόπο, με τους έμπειρους εργάτες στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας», ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για την ενέργεια «που χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Να φωτίσουμε όλες τις πλευρές του προβλήματος να δούμε ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ αλλά και τι πρέπει να γίνει» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τα πραγματικά αίτια της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με το ΚΚΕ «δεν είναι άλλα από την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, και που περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας, την "πράσινη μετάβαση", το "χρηματιστήριο ρύπων" και άλλες επιλογές, τις οποίες βήμα - βήμα υλοποίησαν και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές επιλογές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουν ως συνέπεια την ενεργειακή φτώχεια, την αύξηση της ανεργίας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και άλλες σοβαρές συνέπειες στη ζωή του λαού της περιοχής». Κατέληξε λέγοντας ότι όλα τα παραπάνω «είναι επιλογές που ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για να βρουν νέους κερδοφόρους τομείς τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους».

Επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι: «μαζί προώθησαν το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απ' το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης».

«Μαζί αποδέχτηκαν τις κοινοτικές δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων, που κατέστησαν με τεχνητές επιβαρύνσεις τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή πιο ακριβή απ' τις ΑΠΕ.

«Μαζί προώθησαν την απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, στο πλαίσιο της οποίας σχηματίστηκαν καρτέλ όπου ανθεί η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας»

Χαρακτήρισε «ως έγκλημα» την απόφαση μετατροπής της σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου αλλά και της διακοπής της εξόρυξης στα Πετρέλαια Καβάλας.

Τις νέες συστάσεις της ΕΕ για αξιοποίηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, τις χαρακτήρισε ως υποκριτικές αφού όπως είπε «πριν μερικούς μήνες μιλούσαν για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, μόνο και μόνο για να προβάλουν τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης». Ο κ. Κουτσούμπας προχώρησε στην διαπίστωση ότι η πράσινη πολιτική της ΕΕ «επιβάλλει το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ότι αυτή η επιλογή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την μεταφορά του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου διαθέτοντας έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους δεξαμενόπλοιων μεταφοράς LNG και LPG. Μιλάμε για «χρυσές δουλειές» για το εφοπλιστικό κεφάλαιο» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάσταση του από το υγροποιημένο LNG». Τέλος ανέφερε ότι για την προώθηση όλου αυτού του σχεδίου προωθείται η δημιουργία δύο πλωτών σταθμών αεριοποίησης του LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η δημιουργία υποθαλάσσιας αποθήκης στη Καβάλα, που θα υποδέχονται κυρίως αμερικάνικο, LNG, με στόχο να προμηθεύουν τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Έτσι εξηγείται το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας» κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΠΕ Κοζάνης συναντήθηκε στην Πτολεμαΐδα με τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Πλακεντά ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου όπου μίλησε στους εργαζόμενους. Το απόγευμα είχε διαδοχικές συναντήσεις με γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό από τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας όπου συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τις ελλείψεις γιατρών και την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .