Πέμπτη, Μαρτίου 31

Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ελέγχονται από τον Μητσοτάκη επισημαίνει διεθνής έκθεση - «κόλαφος» για την κυβέρνηση

Από την εκλογή Μητσοτάκη επιδεινώθηκαν οι συνθήκες ελευθερίας για τα ΜΜΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ελέγχονται από τον Μητσοτάκη επισημαίνει διεθνής έκθεση - «κόλαφος» για την κυβέρνηση

Έρευνα η οποία συντάχθηκε από το Media Freedom Rapid Response επισημαίνει ότι η ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ - Η έκθεση εστιάζει στους κρατικούς πόρους που διανέμονται χωρίς διαφάνεια σε διάφορα ΜΜΕ καθώς και σε φαινόμενα βίας εναντίον

δημοσιογράφων – Τι αναφέρεται για τη δολοφονία Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φιμώνει» τα Μέσα Ενημέρωσης, θέτει σε κίνδυνο τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και στερεί την ελευθερία στην πληροφόρηση από τους πολίτες. Το συμπέρασμα αυτό δεν ανήκει σε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά σε μια νέα έκθεση - «κόλαφο» κατά των «αρίστων», για τα όσα αντιδημοκρατικά φαινόμενα παγιώνονται επί των ημερών τους στον χώρο του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου στην Ελλάδα με τίτλο: «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα».

Η έκθεση - «κόλαφος» για τις ραδιουργίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συντάχθηκε από το Media Freedom Rapid Response – MFRR (μια συμμαχία φορέων υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) επισημαίνει ότι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ! Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, το οποίο επικαλούνται σε ρεπορτάζ τους το politiko.eu και το euractiv.com, η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», που κάνουν λόγο για ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα μας (η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρών και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην ΕΕ).

Η αναφορά αυτή δε γίνεται τυχαία. Η έκθεση εστιάζει στους κρατικούς πόρους που διανέμονται χωρίς διαφάνεια σε διάφορα ΜΜΕ ημετέρων, σε στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε φαινόμενα βίας εναντίον δημοσιογράφων.

Επίσης, πολύ χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας στα ΜΜΕ. Το γεγονός αυτό αποτυπωνόταν και σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική «δεξαμενή σκέψης» του «Friedrich Naumann Foundation». Βάσει των συμπερασμάτων της, 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα, ενώ τα 2/3 θεωρούν ότι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Από την εκλογή Μητσοτάκη επιδεινώθηκαν οι συνθήκες ελευθερίας για τα ΜΜΕ

Στην έκθεση του MFRR αναφέρεται ότι η κατάσταση στον χώρο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να μην είναι νέα, αλλά από τότε που το κόμμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία, η κατάσταση επιδεινώθηκε περιορίζοντας περαιτέρω την ελευθερία του Τύπου! Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνεται στην έκθεση, «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφωνούντων φωνών».

«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αργεί η έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη δολοφονία του ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, η δολοφονία Καραϊβάζ «έριξε το φως της δημοσιότητας σε βαθύτερα προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα».

«Η πρόοδος της έρευνας φαίνεται αργή και στερείται βασικής διαφάνειας, κάτι που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και οδηγεί σε δυσπιστία για την ικανότητα ή την προθυμία των αρχών να προστατεύσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα», σημειώνεται στην έκθεση.

Αλλαγές στη νομοθεσία σε βάρος της ανεξαρτησίας του Τύπου

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στα τέλη του περασμένου έτους, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές στον ποινικό κώδικα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης προσθήκης που ποινικοποιεί την ανταλλαγή ψευδών πληροφοριών. Η Ένωση Δημοσιογράφων Αθηνών, ΕΣΗΕΑ, προειδοποίησε ότι η διατύπωση είναι πολύ ασαφής και μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη δημοσιογράφων, απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους, ζητώντας την ανάκληση του νόμου.

Συγκρίσιμη με την Ουγγαρία η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην euractiv.com, την περασμένη εβδομάδα, ο Pavol Szalai, Επικεφαλής του Γραφείου EU/Balkans Reporters Without Borders (RSF), δήλωσε: «Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας».

«Μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για μείωση της ελευθερίας του Τύπου. Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», πρόσθεσε ο κ. Pavol Szalai.

 https://www.antinews.gr/action.read/antimedia/stin-ellada-ta-mme-elegxontai-apo-ton-mitsotaki-episimainei-diethnis-ekthesi-kolafos-gia-tin-kubernisi/8.157381

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .