Κουτσούμπας: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό που πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για τις σφαίρες επιρροής έχοντας από τη μια μεριά τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που το 2014 οργάνωσαν στην Ουκρανία ένα άθλιο πραξικόπημα στηρίζοντας παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και ναζιστικές οργανώσεις και από την άλλη τη Ρωσία που προωθεί τα δικά της

συμφέροντα, αποσπά εδάφη της Ουκρανία και τώρα επεμβαίνει και στρατιωτικά σε αυτή τη χώρα» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

«Η δική μας πυξίδα στις εξελίξεις είναι το συμφέρον του Ουκρανικού λαού» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι «αυτοί οι δυό λαοί για δεκαετίες έζησαν μαζί, πρόοδευσαν μαζί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό-φασισμό» και τονίζοντας «αυτοί οι λαοί πρέπει να βγουν νικητές και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να απαλλαγούν τόσο από τις κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και Ζελένσκι, όσο και από τους νεόκοπους ολιγάρχες-καπιταλιστές που ξεφύτρωσαν μετά το 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την ανατροπή του σοσιαλισμού και στις δύο χώρες, κλέβοντας στην κυριολεξία τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού».

Επισήμανε ότι πρόκειται για «έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο και έναν ακόμα πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος» και επικρίνοντας αναφορά του πρωθυπουργού για «πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος» είπε:

«Μιλάτε σοβαρά κ. Μητσοτάκη; Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τι ήταν; Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ τότε, το 1999 τι ήταν; Η τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο τι ήταν; Για να μην μιλήσουμε και για τους δεκάδες πολέμους και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αιματηρή αλυσίδα των πολέμων, των ανταγωνισμών που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991 και που δεν μπορούν πλέον να διευθετηθούν με προσωρινές συμφωνίες και εύθραυστους συμβιβασμούς».

Υπογράμμισε ότι ο «περίφημος «δυτικός κόσμος» ήταν αυτός που ανέτρεψε τον σοσιαλισμό και έβαλε πλάτη να αναδειχτούν οι διάφοροι Πούτιν και σία οι οποίοι ήταν άνθρωποί του» και πρόσθεσε ότι «όσοι αποσιωπάτε αυτή την ιστορία, δεν το κάνετε από άγνοια, αλλά γιατί έχετε στρατευθεί με το ένα στρατόπεδο των παγκόσμιων ληστών εναντίον του άλλου στρατοπέδου των ίδιων ληστών».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η τυπική έναρξη του νέου πολέμου ήταν η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης και εκμετάλλευσης λαών και γι' αυτό το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή την καταδίκασε απερίφραστα, όμως δεν μπορούμε να σιωπήσουμε και πολύ περισσότερο να συμφωνήσουμε μαζί σας που αποκρύπτετε ότι το εύφλεκτο υλικό του πολέμου συσσωρεύεται εδώ και χρόνια με ευθύνη περισσότερων παικτών και όχι μόνο της Ρωσίας», αναφερόμενος στη συνέχεια, παραθέτοντας συγκεκριμένα γεγονότα, στην «μεθοδευμένη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας» εκ μέρους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Είπε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ «στήριξαν αυτές τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και έμπλεξαν τη χώρα στον επικίνδυνο ανταγωνισμό» σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προωθούνται στην Αν. Ευρώπη μέσω της στρατιωτικής βάσης της Αλεξανδρούπολης και του Στεφανοβίκειου, βάσεις που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η ΝΔ επεκτείνει και μονιμοποιεί».

Χαρακτήρισε την μεταφορά στρατιωτικού υλικού με C-130 στην Ουκρανία ως «αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας και μετατροπή αυτής και του ελληνικού λαού σε πιθανό στόχο αντιποίνων».

Έθεσε επίσης το ερώτημα «μήπως η κυβέρνηση έχει έτοιμη στρατιωτική μονάδα προς τα εκεί» και υπογράμμισε: «Μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά από τον ελληνικό λαό. Να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια ελληνική εμπλοκή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί».

«Απ' όσα είπατε, η εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση είναι άμεση και ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό σε περίπτωση γενίκευσής της παραπάνω από υπαρκτός. Γι' αυτό προειδοποιούμε: Θα έχετε εγκληματικές ιστορικές ευθύνες απέναντι στο λαό μας, να σέρνετε την Ελλάδα σε αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και εσείς ως κυβέρνηση σήμερα, αλλά και όλοι όσοι πριν από εσάς έβαλαν τις υπογραφές τους σε ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, σε στρατιωτικό προγεφύρωμα. Σταματήστε εδώ και τώρα την οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να αποκτήσει απρόβλεπτες διαστάσεις» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό «να γυρίσει την πλάτη στα προσχήματα και της κυβέρνησης και των εκάστοτε κυβερνήσεων, διαχρονικά, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επικίνδυνα σχέδια» και υπενθύμισε τον ρόλο και την στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να αποδεχθεί το νέο όρο «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» καθώς, «τυχόν υιοθέτηση αυτού του όρου μπορεί να οδηγήσει στο να πουν ότι «Ελλάδα και Τουρκία είναι ενιαίο «ΝΑΤΟϊκό έδαφος», οπότε «λύστε τις διαφορές σας» με το ΝΑΤΟ επιδιαιτητή ακόμα και παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα».

«Μιλάτε για τις «εγγυήσεις των ισχυρών μας συμμάχων». Και στον Ζελένσκι παρόμοιες εγγυήσεις έδιναν και κάποιοι δίνουν ακόμα. Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Και ο νοών νοείτω...» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι το γεγονός πως η Ουκρανία είναι «ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, με μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση» δεν «της εξασφάλισαν καμία σιγουριά, ούτε εγγυήθηκαν την ασφάλεια του λαού της, αλλά αντίθετα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αποτέλεσαν την αιτία να βρεθεί η Ουκρανία στο μάτι του κυκλώνα».

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ρεσιτάλ υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού» καθώς «με την απόδοση ευθύνης μονομερώς στη Ρωσία, «ξεπλένει» εντελώς τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς».

Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπέρνει αυταπάτες και συγχύσεις, καθώς «η ΕΕ δεν είναι «άφωνη» και «αμέτοχη» στις εξελίξεις -όπως λέτε- αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρακτικά υιοθετεί τα προσχήματα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών».

Έκανε λόγο για επικίνδυνη οξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, και τόνισε ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με βίαια στρατιωτικά μέσα, ξεπηδά από τον ληστρικό καπιταλιστικό ανταγωνισμό».

«Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση είναι τα προεόρτια όσων πρόκειται να ακολουθήσουν, εάν οι λαοί δεν καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, ο κάθε λαός στη χώρα του» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας ο οποίος αναφέρθηκε και στις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και της εκτίναξης των τιμών που ξεκίνησε πριν την ουκρανική κρίση.

«Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δεν βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο.

Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία.

Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό λαό, αυτός ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση με τα ευχολόγια και τις κοινοτοπίες των άλλων κομμάτων, που λέγονται για να λέγονται, περί «ειρηνικής λύσης» και «διπλωματίας» και άλλα εύηχα, χωρίς όμως καμιά ουσία, αλλά σημαίνει πρακτικά τα εξής:

Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

- Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

- Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

- Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δ. Κουτσούμπας (Δευτερολογία): Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων, απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για παραχάραξη της ιστορίας της ΕΣΣΔ αφ' ής στιγμής «(ο Κ. Μητσοτάκης) έχει καταπιεί αμάσητο το ΝΑΤΟϊκό αφήγημα αναθεώρησης της Ιστορίας, φθάνοντας στο σημείο, να αποσιωπά στη Βουλή τα εγκλήματα στην Κύπρο και στην Γιουγκοσλαβία». Αναφέρθηκε, όπως και στην πρώτη ομιλία του, στη ζωή που έζησαν αδελφωμένοι, στους κοινούς αγώνες και στις κατακτήσεις που είχαν ο ρωσικός και ουκρανικός λαός στον σοσιαλισμό.

Μιλώντας για διάφορα ΜΜΕ τα οποία χαρακτήρισε «παπαγαλάκια της Αμερικάνικης Πρεσβείας και διαφόρων πρεσβειών» είπε ότι «μαζί με διάφορους «ινστρούχτουρες» το έχουν παρακάνει τις τελευταίες μέρες. Δεν τους νοιάζει καθόλου να εκτίθενται αρκεί να βγάλουν την αντιΚΚΕ χολή τους».

Όπως εξήγησε, «την ώρα που η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν έξω από την Ρωσική Πρεσβεία και γίνονταν ομιλίες και δηλώσεις ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτοί καλούσαν, από τα κανάλια, το ΚΚΕ να σταματήσει να βλέπει παντού το ΝΑΤΟ και να καταδικάσει την ρωσική εισβολή. Ούτε διάβασαν τις ανακοινώσεις μας, ούτε άκουσαν τις τοποθετήσεις μας».

«Δεν ξέρουν ότι το ΚΚΕ θα διαδηλώνει και έξω από την Ρωσική και έξω από την Αμερικάνικη και έξω από όποια Πρεσβεία ανήκει σε κάποιο στρατόπεδο ληστών;» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ είναι «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», ενώ το δικό σας σύνθημα μάλλον είναι «εμείς διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη ελπίδα ο πόλεμος των ευρωατλαντικών».

«Τους ενοχλεί που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει όλα τα επεισόδια του σήριαλ που λέγεται ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και προπάντων δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ τους γκρεμίζει όλα τα άλλοθι με τα οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν στο λαό μας ότι είναι δήθεν αναγκαία και συμφέρουσα η πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας, (προσπαθούν) να κρύψουν ότι αυτή γίνεται για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, άλλων, ενώ οδηγεί τον λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια να παλέψει κάτω από ξένες σημαίες».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όσο αναβαθμιζόταν η Ελλάδα στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, τόσο ανέβαιναν και οι τούρκικες διεκδικήσεις». Είπε ότι η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο «καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση», πλευρές του οποίου ανέδειξε με στοιχεία στη δευτερολογία του.

Χαρακτήρισε προσχηματική την επίκληση του αντιφασισμού από την σημερινή καπιταλιστική Ρωσία «προκειμένου να προωθήσει τα δικά της σχέδια στην περιοχή στοχεύοντας στα αντιφασιστικά αισθήματα των Ρώσων και όλων των άλλων λαών που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών στη πάλη ενάντια στον φασισμό-ναζισμό» σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «η ίδια η Ρωσία σήμερα πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα και σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας».

«Ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται από αρκετούς στην Ελλάδα να υποστηρίξουν ότι η δράση και ύπαρξη ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων υπό την καθοδήγηση των ευρωατλαντικών δεν υπάρχει, ή είναι μύθος της ρωσικής προπαγάνδας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και θολώνει τη μνήμη των γεγονότων που ζήσαμε το 2014, με το περίφημο «Ευρωμεϊντάν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες υπήρχαν στην Ουκρανία και υπάρχουν. Από το 1922 ακόμα και σε συνέχεια την περίοδο της φασιστικής κατοχής συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς, οι συμμορίες τους ήταν υπεύθυνες για τις φρικιαστικές διώξεις και τους χιλιάδες θανάτους κομμουνιστών της Ουκρανίας, Εβραίων και Πολωνών. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου συνέχισαν την φασιστική δράση τους πλέον με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και την αμερικάνικη CIA».

Αναφέρθηκε στα γεγονότα με επίκεντρο την πλατεία Μεϊντάν το 2014 καθώς και στο «Τάγμα Αζόφ» και στο σημερινό του ρόλο, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών είπε «να σας πουν οι Έλληνες ομογενείς κ. Δένδια της Ανατολικής Ουκρανίας, για τους οποίους τάχα κόπτεσθε, ποιος είναι ο ρόλος και τι κάνουν αυτά τα φασιστικά καθάρματα και σε βάρος της ελληνικής ομογένειας. Ιδιαίτερα περισσότερο όσοι είναι ρωσόφιλοι απ' αυτούς, που δεν είναι όπως ξέρετε και λίγοι».

«Εξάλλου δεν ξεχνάμε ότι με τις ευλογίες της ΕΕ έχουν νομιμοποιηθεί και δικαιωθεί ιστορικά όλοι αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι διάφοροι απόγονοι των Ταγμάτων Θανάτου των Ες-Ες κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ οι κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες στην Ουκρανία διώκονται» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην πολεμική προπαγάνδα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, και επικαλούμενος συγκεκριμένα γεγονότα, ότι «και τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ενταχθεί ενεργά στον πόλεμο αυτό, αναπαράγοντας όλη την προπαγάνδα που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ και την ουκρανική πλευρά. Στόχος είναι να φτιαχτεί κλίμα που να στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης για ενεργό εμπλοκή με την πλευρά ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην οξυμένη τους αντιπαράθεση και στον πόλεμο με τη Ρωσία».

Υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει στην λούμπα καμιάς προπαγάνδας πολεμικής, καμίας πλευράς». «Γιατί απλά, υπάρχει ο πόλεμος της προπαγάνδας και υπάρχει και η προπαγάνδα του πολέμου... Και δεν είναι μόνο η προπαγάνδα, εδώ φτάσατε στο απίστευτο σημείο γελοιότητας η υπουργός σας, η Μενδώνη να ακυρώσει τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι και τη συνεργασία με ρωσικούς πολιτιστικούς ομίλους... Έλεος! Έλεος! Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει» πρόσθεσε.

«Είναι και πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε» τόνισε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος σε όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, ο Δ. Κουτσούμπας, αφού κατέθεσε στοιχεία της στρατιωτικής συμμετοχής της Ισπανίας, είπε «αν εσείς έτσι αντιλαμβάνεστε κ. Τσίπρα το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», τότε τι να σας πούμε; Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες μέσω πολεμικών αποστολών δηλαδή, αφού προτείνετε να το κάνουμε όπως η Ισπανία και εμπλοκές εκτός συνόρων, πολεμικές εμπλοκές κατά άλλων λαών».

«Εμείς λέμε καθαρά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων, στο όνομα των δήθεν «συμμαχικών υποχρεώσεων». Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθήκον να υπερασπίζουν τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Να απεμπλακούμε, λοιπόν, εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές» κατέληξε στην δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ