Σάββατο, Μαρτίου 5

Δεν θα ξαναγοράσετε φράουλες: Έτσι θα τις φυτεύσετε μόνοι σας στο σπίτι

fraoulitses

Είναι κόκκινες, ζουμερές και πεντανόστιμες. Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων.

Η Φράουλα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.

Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.

Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους.

Πότε και που πρέπει να φυτέψετε φράουλες

Μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να καρποφορήσει την άνοιξη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις φυτέψετε στις αρχές της άνοιξης αλλά το φυτό θα αποδώσει πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά και μεγαλύτερη την επόμενη. Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε λογής γλάστρες στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Θυμηθείτε μόνο ότι πρέπει απαραίτητα το φυτό να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο και φυσικά μην παραλείπετε να το ποτίζετε επαρκώς. Τις ποτίζετε επαρκώς φροντίζοντας το χώμα τους να είναι υγρό αλλά μην το παρακάνετε. Σε ημέρες έντονης ηλιοφάνειας αποφεύγετε να βρέχετε τα φυλλαράκια τους, κάτι που αποτελεί κανόνα και για όλα τα φυτά για να μην «καούν».

Η ποσότητα των καρπών που αποδίδει κάθε φυτό εξαρτάται από τη σωστή φροντίδα του καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Κατά μέσο όρο το κάθε φυτό καρποφορεί από 150 έως 400γρ. φράουλες. Όσο για το πότε είναι έτοιμες; Όταν χάσουν σταδιακά το ροζ χρώμα τους και γίνουν κόκκινες. Προσέξτε τη σάρκα τους, που πρέπει να είναι σφιχτή αλλά να μην έχουν παρα-ωριμάσει. Μετά τη συγκομιδή, τις διατηρείτε 4 ημέρες -το πολύ- στο ψυγείο αν δεν τις καταναλώσετε άμεσα.
Δείτε στο παρακάτω video τον κο Κώστα Λιονουδάκη, γεωπόνο που εξηγεί αναλυτικά τα πάντα για τη φύτευση της φράουλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .