Τετάρτη, Μαρτίου 16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι τα χημικά όπλα και γιατί φοβάται η Δύση;

a-179-600x400

Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου τα τελευταία 24ωρα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε  επίθεση με χημικά εντός των ουκρανικών συνόρων, την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,

καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Δύσης έχουν τις τελευταίες ημέρες εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά από τους Ρώσους, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, εάν όντως λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση, εκείνη δεν θα είναι πρωτοφανής αλλά αντιθέτως βγαλμένη μέσα από το ρωσικό «εγχειρίδιο δράσης».

Τι είναι τα χημικά όπλα για τα οποία εκφράζονται ανησυχίες;
Ο Φρανκ Γκάρντνερ του BBC εξηγεί πως υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες χημικών όπλων:

Ασφυξιογόνα αέρια (όπως το φωσγένιο, που προκαλούν ασφυξία)
Κνιδογόνα ή καυστικά αέρια (όπως το αέριο μουστάρδας, που προκαλούν εγκαύματα)
Νευροτοξικά ή νευροπαραλυτικά αέρια (όπως το Σαρίν, που χτυπούν το νευρικό σύστημα και προκαλούν παράλυση)
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων (Chemical Weapons Convention – CWC) που υπεγράφη το 1993 και τέθηκε σε ισχύ το 1997, η παρασκευή, η αποθήκευση και η χρήση τέτοιου τύπου όπλων απαγορεύονται κατηγορηματικά.

Σημειωτέων πως μιλάμε για δυνητικά φονικές ουσίες που μπορούν να «χτυπήσουν» τον εχθρό πάνω σε βόμβες για παράδειγμα, υπό μορφή αερίων, ατμών, οσμών, σταγονιδίων (τύπου Νόβιτσοκ), σκόνης κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως η ρωσική πλευρά έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας που έγιναν με τη χρήση τέτοιου τύπου δηλητηρίων (βλέπε υποθέσεις Λιτβινένκο, Σκριπάλ, Ναβάλνι κ.ά.).

Σημειώνεται, βέβαια, ότι χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ευρέως πριν από περίπου έναν αιώνα, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .