Τετάρτη, Μαρτίου 2

Το «πρότυπο» φαγοπότι των ολιγαρχών στα μεγάλα έργα του Δημοσίου. Σε ρόλο «ντελίβερι» η κυβέρνηση των αρίστων

Λεφτόδεντρα για τους… κολλητούς
Το «πρότυπο» φαγοπότι  των ολιγαρχών στα μεγάλα έργα του Δημοσίου. Σε ρόλο «ντελίβερι» η κυβέρνηση των αρίστων

Στους κολλητούς και «κατά παραγγελία των ιδίων» δίνονται ανοικτά πλέον και με τη βούλα του νόμου, όλα τα μεγάλα έργα του Δημοσίου. Θεωρώντας ότι το κράτος τους ανήκει, οι άριστοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφάσισαν να το… παραδώσουν σε κρατικοδίαιτους, παρασιτικούς ολιγάρχες.

Όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι γίνονταν στο παρασκήνιο με πριμοδοτήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, χαριστικές συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις, η κυβέρνηση των αρίστων τα σφραγίζει τώρα με τη βούλα του νόμου, επιβεβαιώνοντας εκείνη την ιστορική ατάκα Βουλγαράκη πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Πέφτουν οι μάσκες

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ.Καραμανλή (του έτερου ανιψιού), με τίτλο «Πρότυπες Προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, μεγάλες κατασκευαστικές, όπως ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι μεγάλοι προμηθευτές του Δημοσίου, οι λεγόμενοι «ευεργέτες», θα μπορούν να προτείνουν και να αποφασίζουν ποια έργα υποδομών χρειάζεται η χώρα, και ασφαλώς να τα «τρέχουν» κατ΄ αποκλειστικότητα!

Δρόμοι, λιμένες, αεροδρόμια, ύδρευση, αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός, αστικός σχεδιασμός, όλα αυτά θα αποφασίζονται, θα σχεδιάζονται και θα δρομολογούνται από τους καθ’ ημάς ολιγάρχες (!).

Πρόκειται για έργα ελάχιστου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα προτείνονται από ιδιώτες, θα αξιολογούνται από τον Κ.Καραμανλή (τζούνιορ) και τους επίλεκτους του υπουργού και θα εγκρίνονται από τον Κ.Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.

Το νομοσχέδιο διασφαλίζει, επίσης, ότι μόνον οι ολιγάρχες θα έχουν το προνόμιο να καταθέτουν τις λεγόμενες «πρότυπες» προτάσεις, αφού ως κατώτατο όριο επένδυσης τίθενται τα 200 εκατ. ευρώ, πετώντας έτσι έξω μικρότερους εργολάβους.

Με μια πρώτη ανάγνωση των κατ΄ άρθρον προτάσεων ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι, με το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνο διοχετεύεται πλούτος στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, αλλά ουσιαστικά παραβιάζεται κάθε λέξη του Συντάγματος!

Ταμείο Ανάκαμψης: Τροχίζουν μασέλες

Στη δε αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου περί «πρότυπων» προτάσεων, αποκαλύπτεται ο βασικός στόχος της κυβέρνησης των αρίστων, που είναι το ξεκοκάλισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από τους φίλους ολιγάρχες.

Αρχικά η έκθεση αιτιολογεί την εν λόγω ρύθμιση με το γνωστό αφήγημα περί : «αξιοποίησης της τεχνογνωσίας… και της ευελιξίας του ιδιωτικού τομέα». Λίγο πιο κάτω όμως αποκαλύπτει ότι η ρύθμιση αποβλέπει στην «αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών στην οικονομία που επέφερε η πανδημία του covid 19, και της προς τούτο ανάγκης για ταχεία αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντός του αυστηρού χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί».

Έτσι, αφού έχουν απαξιώσει και δυσφημήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου για μελέτη αξιολόγηση και υλοποίηση έργων και υπηρεσιών του Δημοσίου, τώρα επιδίδονται ανοικτά πλέον στο ευγενές σπορ του «ντελίβερι» προς μεγάλα συμφέροντα!

Ένας χορός για δύο!

Συνέχεια της παραπάνω «πρότυπης δωροφάμπρικας» είναι και όσα πρωτοφανή προτείνονται στα άρθρα 8,9, κι 10, σύμφωνα με τα οποία η επιτροπή αξιολόγησης των ιδιωτικών προτάσεων για τα μεγάλα έργα θα έχει ως Πρόεδρο τον αντίστοιχο υπουργό, αναλόγως του πεδίου στο οποίο γίνεται το έργο. Και η εν λόγω επιτροπή θα στέλνει τη γνώμη της στον… καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, για να εγκρίνει ή να απορρίψει… τον εαυτό του.

Η δε διαδικασία αξιολόγησης μιας πρότυπης πρότασης που θα υποβάλλεται από έναν «ολιγάρχη» θα ολοκληρώνεται μέσα σε 90(!) ημέρες.

Και ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί προβλέπεται ο αποκλεισμός κάθε υπηρεσιακού παράγοντα στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων(!).

Λεφτόδεντρα για τους… κολλητούς

Έργα πολύπλοκα και μεγάλου προϋπολογισμού θα γίνονται πλέον με ταχύτατες διαδικασίες, εφόσον παρουσιάζουν ενδιαφέρον κερδοσκοπίας για τους κολλητούς μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτό, όμως, που κυριολεκτικά βγάζει μάτι είναι η φωτογραφική διάταξη της τρίτης παραγράφου του άρθρου 3 (3.3)η οποία αναφέρει ότι «δύνανται να γίνονται αποδεκτές και να θεωρούνται ως πρότυπες προτάσεις ειδικώς για χρονικό διάστημα 8 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, παρότι δεν πληρούν την προϋπόθεση του να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά καινοτομίας και πολυπλοκότητας, εφόσον κρίνεται ότι μέσω της υλοποίησής τους, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού covid 19!».

Συμπτωματικές ομοιότητες

Δε φτάνει που με πρόσχημα την πανδημία έχουν ήδη χαρίσει μέσω απευθείας αναθέσεων 6.5 δις από το τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τώρα -αγνοώντας επιδεικτικά τις ανάγκες των πολιτών αυτής της χώρας που έχουν λιγοστέψει κατά 26.000, εξαιτίας των δικών τους αναίσχυντων επιλογών- τώρα ετοιμάζουν νέα δώρα για τους κολλητούς ολιγάρχες, επικαλούμενοι εκ νέου την πανδημία…

Φαίνεται πως οποιαδήποτε ομοιότητα με πρακτικές προσώπων και χωρών ανατολικής Ευρώπης, που σωρηδόν και νυχθημερόν καταδικάζουν οι άριστοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη (τα κακόφωνα παπαγαλάκια του μπάρμπα Τζέφρι - Σαμ) είναι απλώς… συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με τα έργα, τις ημέρες και τα νομοσχέδια των αρίστων!!

 https://www.antinews.gr/action.read/oikonomia/to-protupo-fagopoti-ton-oligarxon-sta-megala-erga-tou-dimosiou-se-rolo-nteliberi-i-kubernisi-ton-ariston/3.156811

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .