Σάββατο, Μαρτίου 5

Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ «ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ» - Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ «ΘΑ ΑΠΟΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ»

Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι όλα οδεύουν «βάσει σχεδίου» στην Ουκρανία και ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Προειδοποίησε, δε, ότι η Ουκρανία μπορεί να απολέσει την κρατική της υπόσταση.



«Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», 

Συμπλήρωσε, δε, πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

Ο Πούτιν τόνισε ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και τα δικά της συμφέροντα. Η Ρωσία επιθυμεί η Ουκρανία να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «απεναζωθεί» και να έχει ουδέτερο καθεστώς, επανέλαβε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη χώρα του μοιάζουν με κήρυξη πολέμου και υπερασπίστηκε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών, για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών, για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Λαβρόφ: Η οργισμένη στάση του Ζελένσκι δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε νωρίτερα ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ τόνισε, επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές Αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Ο Λαβρόφ τόνισε, επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές Αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι μπλοκάρουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική Αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί πλήρως την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

Ρωσικά αντίμετρα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε το ποσό των χρημάτων που μπορούν να στείλουν οι Ρώσοι σε οικογένειες και συγγενείς στο εξωτερικό στα 5.000 δολάρια το μήνα, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη επιστολή της ρυθμιστικής αρχής.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τις εκροές κεφαλαίων εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική Αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Επιπλέον, η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα διακόψει όλες τις πτήσεις στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτές προς και από τη Λευκορωσία από τις 8 Μαρτίου, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .