Αλέξης Τσίπρας: Επιπολαιότητα του πρωθυπουργού η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

«Είναι μέγα λάθος και επιπολαιότητα του πρωθυπουργού η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, που κάνει τη χώρα να εμπλέκεται σε έναν πόλεμο αντί για τις προσπάθειες ειρήνευσης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και τον κατηγόρησε για «πρωθυπουργοκεντρικό βοναπαρτισμό».

Ο κ. Τσίπρας δε βγήκε από την νατοϊκή γραμμή της καταδίκης της Ρωσίας ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να πρωτοστατεί σε επιθετικές εκδηλώσεις και να μη δημιουργήσει αντιπαλότητα με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ακολουθεί την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά του στρατάρχη Παπάγου και εξήγησε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και τη Βουλγαρία και είχε ανοίξει τις σχέσεις, ενώ του Παπάγου ήταν η πολιτική του προκεχωρημένου φυλακίου, όπως αναφέρει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που δήλωσε ότι αποφασίζει μόνος του είπε ότι θα έπρεπε «αν όχι να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τουλάχιστον να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει μία γνώμη και όχι να έλθει στη Βουλή και να μας πει τώρα πείτε μου τη γνώμη σας». Ήταν κατηγορηματικός στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δε μπορεί να τηρήσει μία στάση ουδετερότητας, και για λόγους αρχής αλλά και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Η Ουδετερότητα είναι υπέρ του επιτιθέμενου». Θύμισε ότι «δυστυχώς 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μόνο δηλώσεις έχουμε για την Κύπρο, ούτε στρατιωτική βοήθεια ούτε κυρώσεις. Δεν έχει νόημα να προσδοκά κανείς ότι αν σαν χώρα πρωτοστατήσουμε κατά της Ρωσίας θα πρέπει να περιμένουμε θετική στάση των συμμάχων σε ενδεχόμενη απειλή της Τουρκίας. Η Ρωσία είναι μία χώρα που θα παίζει ρόλο στην περιοχή. Είμαστε απέναντι στην εισβολή αλλά δεν έχουμε λόγο να στραφούμε εναντίον της Ρωσίας… Θα πρέπει να δούμε πως θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Για την «κατηγορία» ότι τηρεί συγκαλυμμένα φιλική στάση έναντι της Ρωσίας, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι ως πρωθυπουργός προχώρησε σε απέλαση Ρώσων πρακτόρων και διπλωματών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι ο πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη, και θύμισε ότι «ζήσαμε και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία όπως και την εισβολή στην Κύπρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια για αλλαγή συνόρων με μία αναθεωρητική λογική… Η Δύση έχει ευθύνες για την εξέλιξη στην Ουκρανία και τη μη τήρηση της Συμφωνίας του Μινσκ. Τις επεμβάσεις της Δύσης αντιγράφει ο Πούτιν με χυδαίο τρόπο».

Αναφέρθηκε στην ουκρανική κρίση σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά λέγοντας: «Θεωρώ ότι η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή. Όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για απομόνωση του Ερντογάν κάνανε λάθος… Η Τουρκία έχει παράδοση στην επιτήδεια ουδετερότητα. Είναι ρηχή η ανάγνωση ότι θα κοστίσει στην Τουρκία η ουδέτερη στάση, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Ζελένσκι. Η επιτήδεια ουδετερότητά της δίνει πόντους στη δυτική πλευρά και δεν της στερεί σε σχέση με τη Ρωσία».

Στο ερώτημα γιατί πρότεινε συνάντηση με τον Ερντογάν απάντησε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και πρόσθεσε: «Χωρίς αυταπάτες, γιατί δε θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει λύση στη βασική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα, θα πρέπει να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση και μία κούρσα εξοπλισμών». Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Δε συζητάμε αποστρατικοποίηση των νησιών, δε μπαίνουμε σε συζήτηση για τις γκρίζες ζώνες. Ωστόσο όσο χάνουμε χρόνο, οι συσχετισμοί θα λειτουργούν σε βάρος μας».

Για την κατηγορία ότι δε στηρίζει τις εξοπλιστικές δαπάνες ανέφερε: «Υπερψηφίσαμε τα Ραφάλ όπως και τις Μπελαρά, ωστόσο μία χώρα που πέρασε μεγάλες περιπέτειες την τελευταία δεκαετία πρέπει να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα αλλά με λογισμό και με σύνεση».

Για το αν «η άμυνα είναι αυτοσκοπός» απάντησε ότι «η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας είναι αυτοσκοπός, οι εξοπλισμοί δεν είναι το μόνο μέσο, είναι και η οικονομία, είναι και η διπλωματία. Για οκτώ χρόνια είχαμε άρση της εθνικής μας κυριαρχίας, γιατί για να δώσουμε ένα ευρώ για την άμυνα έπρεπε να πάρουμε την έγκριση της Τρόικας. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο από τις αλόγιστες στρατιωτικές δαπάνες».

Στο ερώτημα για το τι πρέπει να πράξει η χώρα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση χώρα του ΝΑΤΟ, παρέπεμψε στην εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «η οποία ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία. Αν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα έχουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που θα είναι πυρηνικός».

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/aleksis-tsipras-epipolaiotita-tou-prothupourgou-i-apostoli-stratiotikou-ulikou-stin-oukrania/2.156886