Δευτέρα, Μαρτίου 7

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΥΡΑΝΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΣΚΔ:


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΥΡΑΝΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΣΚΔ:

Πλήρης η κωλοτούμπα, και όχι 360 μοιρών, στο ενεργειακό!
 
Το ενεργειακό μίγμα και οι δυνατότητες επανεργοποίησης του προγράμματος εξόρυξης υδρογονανθράκων, μετά την παράταση για τον λιγνίτη μέχρι το 28, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στη σύσκεψη «παρών» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενικής γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου. Επίσης συμμετείχε ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Αρ. Στεφάτος.
 
Στην κυβέρνηση προβληματίζονται τώρα για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και αναζητούν εναλλακτικές αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου, καθώς εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα.
 
Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Αρ. Στεφάτος είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα –και ειδικότερα η Κρήτη- θα μπορούσε να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες για να υπάρξει σαφήνεια για την ύπαρξη, το μέγεθος και τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων αυτών». 
 
Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο « Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές» του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ/ΙΠΕ) και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) είχε μιλήσει για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση, που, όπως είπε, «είναι κάτι πολύ περισσότερο από την αυξημένη χρήση ΑΠΕ. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία που θα αλλάξει εκ βάθρων το ενεργειακό μας σύστημα σε ορίζοντα 30-50 χρόνων». 
 
Και εξήγησε ότι υπάρχουν δυο παράμετροι για τη χρήση του φυσικού αερίου που πρέπει να ληφθούν υπόψη: «Από τεχνικής πλευράς, το φυσικό αέριο έχει κομβική σημασία για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου. Από οικονομικής πλευράς, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 250% από τις αρχές του έτους. Οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Ευρώπη πληρώνουν 90 ευρώ/μεγαβατώρα για φυσικό αέριο, ενώ οι συνάδελφοί τους σε Αίγυπτο και Ισραήλ, χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου συνάπτουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς αερίου με 12 ευρώ/μεγαβατώρα».
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ, «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει στην παρούσα φάση μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για κοιτάσματα φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στην προώθηση της «πράσινης» μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού και αποκομίζοντας στην πορεία σημαντικά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη. Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων της Ελλάδας με την τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών περιβαλλοντικής προστασίας και σε επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες».
 
«Βασική προτεραιότητα της ΕΔΕΥ είναι να προωθήσει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας σε πρώτη φάση και σε δεύτερη να στηρίξει την ανάπτυξη νέων, «πράσινων» τεχνολογιών που εμφανίζουν συνέργειες με τον κλάδο φυσικού αερίου, όπως είναι η δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, η ανάπτυξη αποθηκών φυσικού αερίου στα κοιτάσματα φυσικού αερίου (όπως το κάνει ήδη η Νορβηγία), η παραγωγή μπλε υδρογόνου και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των υπεράκτιων πλατφορμών εξόρυξης φυσικού αερίου με υπεράκτια αιολικά πάρκα για παραγωγή και πράσινου υδρογόνου», κατέληξε ο κ. Στεφάτος, τονίζοντας ότι «τα δυνητικά οφέλη αυτών των επενδύσεων δικαιολογούν το ρίσκο που θα αναλάβουν οι ενδιαφερόμενοι».
 
Είπαν και για τον ΕastMed. Αλλά γι αυτόν περιμένουν την γραμμή από Ουάσινγκτον, μόλις ξεφορτώσουν οι γραμμές που πήραν φωτιά με το Ουκρανικό, να δουν από που θα περάσει. Άσε που θα έτρωγαν και οι δύο εξάψαλμους από τις φράξιες των εφοπλιστών ένθεν κεκείθεν που τους στηρίζουν αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .